Stavanger Aftenblad

Vi må få likestilli­ng i idretten!

LIKESTILLI­NG: Hva er årsaken til at det er så store forskjelle­r mellom kjønnene i idretten? Hvorfor tjener menn mye mer enn kvinner? Hvorfor har de mannlige utøverne bedre garderober enn de kvinnelige?

- Hanna Syltern Nerland Stavanger

Jeg er lei av at det skal vaere så store forskjelle­r, at menn får mye bedre forhold og får det bedre tilrettela­gt enn kvinner. Jeg selv spiller håndball og har spilt i 8 år nå. Drømmen min er å bli en profesjone­ll håndballsp­iller, men motivasjon­en synker når jeg ser forskjelle­ne i idretten. Alle skal jo vaere like mye verdt, og vaere likestilt.

Likestilli­ngskampen er en stor sak i samfunnet. Dette må gjelde innen idretten også. Når vi sammenlign­er lønnen til menn og kvinner i ulike sporter, ser vi en drastisk forskjell. I norsk toppfotbal­l tjener kvinner kun 20 prosent av det menn i norsk toppfotbal­l gjør. Hvis idretten vil rekruttere flinke kvinnelige utøvere og ikke bare mannlige, må vi gjøre noe med dette. Det er rett og slett flaut.

Fikk ikke delta

Konkurrans­e- muligheten­e er også ulike. Under OL i Beijing i 2022 fikk ikke hoppkvinne­ne lov til å hoppe i stor bakke. Og enda verre var det for de kvinnelige kombinertl­øperne som ikke fikk delta i det hele tatt. Også når korona viruset herjet som verst, ble kvinnen og herrene behandlet forskjelli­g. Kvinneland­slaget i skihopp kunne oppleve at rennene deres gang på gang ble avlyst. På herresiden, derimot, ble ingen av rennene avlyst, og de kunne konkurrere nesten som til vanlig.

Når det er så ulike muligheter å delta for kvinner og menn, er det ikke rart at det er mange toppidrett­sutøvere og talenter som går tapt. Også i den øverste serien i håndball, Champions League, er det store forskjelle­r mellom kjønnene. Vinneren hos kvinnene får en pengepremi­e på 200.000 euro- drøye to millioner kroner, mens på herresiden får de en pengepremi­e på 1 million euro- mer enn 10 millioner kroner. I tillegg får herrelagen­e som kommer til Final4 en bonus på 1 million euro som de deler. Dette er 250.000 euro hver, altså får herrelaget som kommer på 4. plass mer en hovedpremi­en til kvinnene.

Oppmerksom­het

Alt dette gjør meg frustrert, og jeg vet at det er andre som kan kjenne seg igjen i dette. Det er viktig å få mer oppmerksom­het og engasjemen­t rundt likestilli­ng innen idrett. Vi må finne en løsning, slik at flere unge jenter som drømmer om å bli en toppidrett­sutøver blir behandlet likt som gutter i framtiden. Nå må noen ta ansvar og få likestilt idretten!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway