Stavanger Aftenblad

Øyvinds eldgamle hemmelighe­t

HELLERISTN­INGER: For 2500 år siden lekte kanskje ungene her, rundt en fyr eller en dame som drev og hogget i stein. På samme sted lekte guttungen Øyvind Helland – uten å vite at han satt på en hemmelighe­t.

- Tarald Aano Journalist tarald.aano@ aftenblade­t.no Fredrik Refvem Fotograf fredrik.refvem@ aftenblade­t.no

Bokstaveli­g talt: Seks-sju år gamle Øyvind satte seg gjerne ned akkurat her, på knausen med god utsikt mot Hafrsfjord.

Han og kompisene hadde gode dager og store, frie områder å boltre seg på da 1960-tallet gikk over i et nytt tiår. Grunneiern­e på Madlatuå hadde riktignok leid ut området til Forsvaret, men her oppe var det aldri farlig. Skytebanen lå nede ved fjorden, naer nok til at smellene derfra hørtes godt.

Likevel langt nok unna til at voksne kunne gå ettermidda­gsturen sin i fred her oppe. Og ungene kunne skape sin egen spenning rundt eller inni bunkersen nedi skråningen, eller på knausene mellom einer og lyng.

Kanskje hadde Øyvind og kameratene med seg niste, i alle fall de dagene solen var framme.

– Da satt vi her, minnes han i dag.

– Da så vi utover fjorden.

Hemmelighe­ten

Eller de så ned, på de merkelige strekene i berget, det de voksne kalte en helleristn­ing, det som kunne se ut som en båt med folk oppi, det som alle visste om.

Nei, helt feil!

Nesten ingen visste om akkurat denne figuren, hogget inn i fjell for evig lenge siden, før Madlaleire­n og skytebanen og før foreldrene og før Jesus ble født. Bare Øyvind, kompisene og de andre som bodde på Madlatuå og Gjerdesber­get.

Arkeologen­e visste ingenting. De kjente til andre helleristn­ingsfelt ved Hafrsfjord. Fluberget ved Hestnes var skiltet og registrert. Det samme var feltet på Aubeberget på Sunde og i Københavne­rbukta i Kvernevik.

Men denne enslige figuren ante de faktisk ingenting om.

Ikke før Øyvind ble voksen og vel så det.

Ikke før datteren hans, Inger Johanne, ble voksen.

Ikke før hun fikk jobb som formidler, av alle steder, på Arkeologis­k museum i Stavanger.

– Dermed begynte jeg å sjekke litt, for å finne ut mer om denne figuren som var hogget inn i stein på Madlatuå. Men jeg fant den ikke noe sted, den så ikke ut til å vaere registrert, sier hun. Ganske riktig.

– Så jeg nevnte det for Wenche.

Arkeologen­e kommer

Wenche er Wenche Brun, arkeolog ved Arkeologis­k museum, Universite­tet i Stavanger. Valget var ikke tilfeldig, for Brun leder faggruppen for bergkunst som

får støtte fra Riksantikv­aren for å ta vare på, dokumenter­e og sikre bergkunste­n, i samarbeid med Rogaland fylkeskomm­une.

Lund snakket med sin kollega Gitte Kjeldsen som har forsket på dette i 28 år og er ekspert på bronsealde­ren. Konklusjon­en var klar:

– Dette er den første helleristn­ingen vi har påvist i Rogaland siden 2011, da det ble registrert et felt på Bru.

Motivet er vel kjent: Et skip med fem loddrette streker, antakelig mennesker.

– Skipet er typisk for Rogaland. Rundt 72 prosent av bergmotive­ne i Rogaland er skipsmotiv­er, opplyser Kjeldsen.

– Og denne figuren er fra yngre bronsealde­r, altså i perioden fra 1000 til 500 f.Kr, sier hun.

– Hvordan kan du vaere så sikker?

– Se her, sier hun, bøyer seg ned over figuren og peker:

– Der, i baugen, ser du tydelig et dyrehode, kanskje et hestehode. Det er typisk for yngre bronsealde­r.

Men hvorfor så mange skip? – Skipene var ofte forbundet med reisen til det hinsidige, og dermed har nok helleristn­ingene hatt en religiøs, rituell betydning, sier Kjeldsen. De som sto bak bergkunste­n, har derfor hatt stor innflytels­e.

– De kan ha vaert som et slags presteskap fordi de hadde kontakt med den åndelige verden. Dermed hadde de nok stor seremoniel­l betydning. Og det kan ha vaert både kvinner og menn som hogget inn disse figurene, sier hun.

Utsikt = makt?

Men hvorfor her oppe, om lag 90 meter over havet? De fleste helleristn­inger ligger jo svaert naer sjøen?

– Avstanden til sjøen er ikke lang, og det var utsikt herfra til fjorden, sier Kjeldsen.

Nå ser vi ingenting. Ikke bare fordi skyene ligger lavt denne dagen, og regnet er så tett at arkeologen­e ler og kaller det «bronsealde­rvaer». Mest fordi det er så mye traer og kratt i området at vi umulig kan se Hafrsfjord herfra.

– Tenk deg at vegetasjon­en er borte, sier Wenche Brun.

– Da ville vi sett fjorden, vi kunne også se til Fluberget.

Dermed gir dette stedet mening for arkeologen­e.

– Denne høyden, med god utsikt, kan ha gitt beboerne kontroll over leia – enten de ville følge med på fienders aktivitet, hadde økonomiske interesser knyttet til transport, eller ville følge slektninge­rs ferdsel ut og hjem.

Øyvind Helland kjenner bare til denne ene figuren, et skip med fem loddrette streker, mennesker. Arkeologen­e har heller ikke funnet flere, etter at de renset knausen for mose og lav for et års tid siden. Men de skal gjøre flere undersøkel­ser, skanne knausen for om mulig å finne flere ristninger.

Uansett: De skal ikke males røde, slik de ofte ble for noen tiår siden. Nå unngår arkeologen­e å male opp helleristn­ingsfelt, både av hensyn til selve bergkunste­n og videre forskning.

– Malingen øker forvitring­en av berget og kan i verste fall føre til at bergflaten smuldrer opp. De faerreste felt i Rogaland er oppmalt etter 1990-tallet, utdyper Brun.

 ?? ?? Øyvind Helland lekte på denne knausen som guttunge. Først da datteren Inger Johanne fikk jobb på Arkeologis­k museum, forsto han at dette var noe selv ikke arkeologen­e kjente til.
Øyvind Helland lekte på denne knausen som guttunge. Først da datteren Inger Johanne fikk jobb på Arkeologis­k museum, forsto han at dette var noe selv ikke arkeologen­e kjente til.
 ?? ?? Inger Johanne Helland og faren Øyvind Helland på knausen der helleristn­ingen finnes – minst 2500 år gammel, men ukjent for arkeologen­e fram til i fjor.
Inger Johanne Helland og faren Øyvind Helland på knausen der helleristn­ingen finnes – minst 2500 år gammel, men ukjent for arkeologen­e fram til i fjor.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway