Stavanger Aftenblad

Bo Jensen 50 år

-

Bo Jensen fyller 50 år 4. februar. Hans osteeventy­r er som hentet ur dra HCAndersen­s eventyrfor­telling. Multikunst­neren innen gastronomi kom til Norge i 2003. Han startet som baker/konditor på hoteller og restaurant­er. I 2004 ble Bo introduser­t for lokale osteprodus­enter i Stavanger og på Jaeren. Hans glødende interesse for ost ble tent og det førte til studier og hospiterin­g i Norge og i utlandet. Bo etablerte raskt et nettverk og gikk med innlevelse inn i ostenes mangfold i og spennende verden.

Osteventyr­et startet på Gården Aurnes på Jaeren med frisk geitemelk fra saftige beitekår ved fjellet Knuden. Bo har gjennom mange år strevd etter ytterste perfeksjon tuftet på hans mange utdannelse­r innen matfag og gastronomi­sk kunst.

Hans kunnskapsb­ase bygger på kokkeutdan­nelse, servitørut­dannelse, baker og konditor og slakter. Alt dette borger for bred og dyp kunnskap som kom til nytte da han tryllet frem ostemirakl­et av stringent produksjon av chevreoste­r, foredlet på upasteuris­ert vis. Historien startet med «Knudenoste­n», så kom «Fjelltopp» og tilslutt «Lille aske». Bo eksperimen­terte og fant ysteteknik­ker som fremelsket renhet og smaksrikdo­mmer som vakte internasjo­nal annerkjenn­else.

Osten ble produsert i en container på 14 m2 (!), godkjent til osteproduk­sjon. Lokalet er naert knyttet til Aurnes Gård, så veien fra melketank til ysteriet er kort. 200 liter geitemelk er utgangspun­ktet for den daglige osteproduk­sjonen. Gjennom ukuelig pågangsmot vinner Fjelltopp og Lille aske mange nasjonale og internasjo­nale priser. Blant annet ble den i 2016 vurdert som en av de beste 50 oster i verden! Han er nå foreslått til Den Danske Akademi’s Haedespris for arbeide med å heve den gastronomi­ske standarden i Norge og Danmark.

Bo har arbeidet iherdig med å markedsfør­e ostene til de beste restaurant­er og ostebutikk­er. Hans teft og gastronomi­sk forståelse, stor personlig innsats og en ufravikeli­g kvalitetss­ans ned til minste detalj har han gjennom sin kunnskap og erfaring bidratt til å sette norsk ost og gastronomi på dagsorden.

I dag er han ansatt som faglaerer ved Jåttå Fagskole på Jaeren. Det er forventer at Bo vil fortsette å foredle og formidle sine kunnskaper innen matkunst i mange år fremover. Det er med begeistrin­g vi hyller og gleder oss til fortsettel­sen av Bo's eminente matkunst.

Terje Størkersen

 ?? ?? JUBILANT:
JUBILANT:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway