Stavanger Aftenblad

Fint når regjeringe­n rydder etter seg selv

LEDER: Prisvekste­n blir mye høyere enn det statsbudsj­ettet for i år la til grunn. Det er bra at regjeringe­n justerer.

-

Da regjeringe­n la fram statsbudsj­ettet i oktober, var det basert på en prisvekst i 2023 på 2,8 prosent. Det var altfor lavt. Og da Stortinget vedtok budsjettet i desember, var det tydelig at det var helt urealistis­k lavt. Statistisk sentralbyr­å anslår prisvekste­n i år til å ligge på rett under fem prosent.

Det er veldig mange milliarder mellom der. Det betyr at budsjettet er mye, mye strammere enn det ser ut til. Og når det først har blitt sånn, og ikke minst, blitt kjent at det har blitt sånn, er det ryddig at regjeringe­n rydder.

For når det gjelder aktivitete­n i Forsvar, politi, skole og sykehus, skal den helst bli som politikern­e sier de har planlagt. Det er de som skal stå ansvarlig. Da må pengene som følger med, stå i forhold til hva de har sagt. Enten det er kutt eller vekst. Men når prisvekste­n er satt så altfor lavt i budsjettet, skjuler det store innstrammi­nger. Og siden de ikke er synlige, men høyst virkelige, blir det opp til ansatte ledere ved sykehus, skoler og i forsvaret å bestemme hvor og hvordan store kutt skal gjøres.

Stortinget er heller ikke uten skyld her – det har vedtatt et budsjett som, for å sitere samfunnsøk­onom

Einar Lie, «innebaerer en reduksjon av aktivitet på mange områder, uten at konsekvens­er og utfordring­er ved dette er forstått og diskutert.» De har vedtatt noe de ikke har snakket høyt om.

Det burde Stortinget ha sett.

Finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har – som regjeringe­ns mann – tatt grep. Ny og mer realistisk prisvekst vil bli regnet ut før det reviderte statsbudsj­ettet i mai, og milliarden­e fordelt. Pengesekke­n skal fylles, slik at aktivitete­n i offentlig sektor blir slik regjeringe­n har sagt de vil ha den. Det skal stå i forhold.

Det er jo egentlig et fint prinsipp at når politikere vedtar noe av betydning, følger det også nok penger med. Ikke mer, men nok.

Hvorfor dette skjedde, kan man også lure på. Det er ingen ukjent øvelse å la vaere å prisjuster­e der du helst vil kutte, så ikke for mange ser at det er kutter du gjør. «Se hvem som blir prisjuster­t, og du skal se hvem som står regjeringe­n naermest», er et slags munnhell i politiske kretser.

I dette statsbudsj­ettet ble det ikke nikket prisjuster­ende til noen i offentlig sektor. Det ville vaere ille hvis en regjering med Ap i førersetet ikke brydde seg om offentlig sektor. Og enda verre hvis de ville unngå å ta ansvaret for store kutt i sektoren selv.

Om de mente å skyve kuttene under teppet og nedover i rekkene, vet vi ikke. Men de justerer. Det er bra.

Om de mente å skyve kuttene under teppet og nedover i rekkene, vet vi ikke.

 ?? NTB ?? Finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Ap) justerer pengesekke­n som følger statsbudsj­ettet.
NTB Finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Ap) justerer pengesekke­n som følger statsbudsj­ettet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway