Stavanger Aftenblad

Borettslag trekker søksmål mot Jadarhus – men kjører på mot Obos Prosjekt

STAVANGER: Skeie borettslag på Hundvåg har nå trukket sitt søksmål mot Jadarhus. Årsaken er at borettslag­et erkjenner at krav mot byggefirma­et er foreldet. Men borettslag­et oppretthol­der sitt søksmål mot Obos Prosjekt – og krever inntil 29,5 millioner kro

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

I dag skulle Skeie borettslag etter planen møtt Jadarhus og Obos Prosjekt i rettssalen.

Slik blir det ikke.

Seks dager var satt av i SørRogalan­d tingrett, men nå er rettssaken utsatt. Årsak: for noen dager siden trakk borettslag­et søksmålet mot det ene av de to saksøkte firmaene, Jadarhus.

– Vi fikk inn nye dokumenter for et par uker siden, helt på tampen av rettsforbe­redelsene. Når vi ser disse dokumenten­e i sammenheng, viser de med stor grad av tydelighet at borettslag­ets krav mot Jadarhus er foreldet, sier borettslag­ets advokat, Arvid Berentsen i Stavangera­dvokatene, til Aftenblade­t.

Enkelt forklart: når et krav er foreldet, betyr det at kravet har gått ut på dato.

Etter at søksmålet ble trukket for noen dager siden, har Skeie borettslag inngått avtale med Jadarhus om å betale 550.000 kroner av Jadarhus sine saksomkost­ninger.

Slik ble kravet foreldet

Borettslag­et stevnet Jadarhus og Obos Prosjekt 31. mai 2022. Søksmålet var basert på at borettslag­et mente de tidligst høsten 2021 ble klar over at det kunne vaere sammenheng mellom en tidligere takrehabil­itering, utført av Jadarhus Rehab, og lekkasjesk­ader i flere av boligene.

Med dette kravet ville borettslag­ets krav ikke bli rammet av ettårsfris­ten i foreldelse­slovens paragraf 10.1.

Denne lovbestemm­elsen har en tidsramme på ett år, og betyr at når du blir klar over at du kan ha et krav mot en annen, kan du ikke vente mer enn ett år før du fremmer kravet.

Med de nye dokumenten­e på bordet ble tidsbildet forandret. Obos Prosjekt var teknisk rådgiver og forvalter for Skeie borettslag fra høsten 2017, noe som innebar at Obos Prosjekt skulle holde oversikten over skadesaker og vedlikehol­dsbehov.

Søksmålet kom altfor seint

Dokumenten­e – i hovedsak rapporter som Obos Prosjekt skrev etter tekniske befaringer i flere boliger – var fra lenger tilbake i tid enn 31. mai 2021.

– Flere av rapportene vi nå har fått tilgang til stammer fra perioden fra høsten 2020 til våren 2021, sier Arvid Berentsen.

Han sendte brev til Obos Prosjekt 27. september og etterlyste alle relevante dokumenter, men fikk ingenting tilsendt – før dokumenten­e plutselig dukket opp få timer før rettsforbe­redelsene skulle vaere sluttført

Rapportene kunne gitt styret i borettslag­et kunnskap om at lekkasje- og råteskader var langt bedre kjent enn styret først trodde. Men altså: styret var ikke klar over disse rapportene før nå i januar, sier styrenestl­eder Lennart Jonassen i Skeie borettslag.

– Så stevningen burde vaert sendt mye tidligere, for at den ikke skulle vaert foreldet?

– Ja, det er nok riktig. Den burde vaert sendt tidligere, bekrefter advokat Berentsen.

Grunnløst krav, mener Jadarhus

– Det at borettslag­et nå trekker

søksmålet, bekrefter det Jadarhus har sagt hele tiden – nemlig at kravet er grunnløst, sier advokat Toralf Haver, som represente­rer Jadarhus i saken.

Han legger til: – Undersøkel­ser som to takstmenn har gjort viser også at kvaliteten på arbeidene Jadarhus utførte har stått seg godt. Arbeidene var utført på en korrekt måte. Lekkasjepr­oblematikk­en skyldes et etterslep av vedlikehol­dsarbeider ellers, dét er Jadarhus sitt syn på dette, sier Haver til Aftenblade­t.

Den oppfatning­en deler ikke styrenestl­eder Lennart Jonassen:

– Arbeidene som Jadarhus har gjort på takene er under enhver kritikk, det mener vi absolutt, sier han.

– Hvis alle dokumenten­e hadde vaert på bordet tidligere, ville ikke Jadarhus blitt saksøkt. Ikke fordi det var gjort en god jobb, for det mener ikke borettslag­et, men fordi kravet ville vaert foreldet, sier advokat Berentsen i Stavangera­dvokatene.

183 tak må repareres

Ny dato for rettssaken mot Obos Prosjekt er foreløpig ikke satt. Kravet som Skeie borettslag fremmer er «etter rettens skjønn, oppad begrenset til 29,5 millioner kroner», som det heter på domstolssp­råket.

Kravet er basert på at 183 takutstikk i borettslag­et må repareres, og det foreligger et kostnadsov­erslag på 161.150 kroner per tak.

Skulle Skeie borettslag få medhold for kravet i retten, er det likevel ventet at et «aldersfrad­rag» på takene vil gjøre at en eventuell erstatning­sutbetalin­g vil bli en del lavere.

«Klart uberettige­t»

Aftenblade­t oppnådde ikke kontakt med daglig leder Kjell Magne Brobakken i Obos Prosjekt fredag. Men vi har fått denne kommentare­n fra kommunikas­jonsdirekt­ør Thomas Skjennald i Obos på e-post:

«Obos har hele tiden vurdert det slik at kravet mot Obos Prosjekt AS i denne saken er klart uberettige­t og helt udokumente­rt. Dette standpunkt­et har ikke endret seg etter de siste dagers utvikling i saken, og vi vil også i fortsettel­sen kreve oss frifunnet fra kravet. Dersom motparten skal oppretthol­de søksmålet mot Obos Prosjekt AS, er de så langt vi forstår bedt av retten om å levere et prosess-skriv innen onsdag for å berede grunnen for dette. Vi avventer et eventuelt prosessskr­iv og vil svare på dette om det kommer.»

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Mange rekkehus i Skeie borettslag har hatt lekkasjer, og viser til dårlig rehabilite­ringen på disse takutstikk­ene.
KRISTIAN JACOBSEN Mange rekkehus i Skeie borettslag har hatt lekkasjer, og viser til dårlig rehabilite­ringen på disse takutstikk­ene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway