Stavanger Aftenblad

– Provoseren­de at Kjerkol peker på oss

STAVANGER: – Vi springer og sparer nok, mener ledelsen ved det største laboratori­et på Stavanger universite­tssjukehus (SUS). De ber fastlegene vaere tøffere i møte med kravstore pasienter, og bekymrer seg over bestilling­en fra helseminis­ter Ingvild Kjerko

- Camilla Klovning camilla.klovning@aftenblade­t.no

– Jeg blir jo provosert når helseminis­teren sier at sykehusene kan spare inn på bruken av labtjenest­er. De som jobber på gulvet, har stått gjennom en beintøff pandemi hvor det ble stilt helt urimelige krav til oss, og hvor ingen snakket om penger. Det har vaert ekstraordi­naert krevende tider. Så kommer dette, sier Øyvind Skadberg.

Han er overlege ved avdeling for medisinsk biokjemi ved Stavanger universite­tssjukehus (SUS), og glødende engasjert i det arbeidet helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol (Ap) mener sykehusene kan redusere.

Det er her de utfører analysene som gir svaret på om en pasient for eksempel har kreft eller annen alvorlig sykdom. Mange av blodprøven­e som tas er med andre ord livsviktig­e. Samtidig har antallet prøver fra friske nordmenn som ønsker en årlig helsesjekk økt betrakteli­g.

Stor økning

Mellom utallige rader av reagensrør og dypt konsentrer­te kolleger forteller Skadberg at de hver dag undersøker rundt 25.000 blod- og urinprøver på dette laboratori­et.

– Det tas langt flere blodprøver i dag enn da jeg begynte som overlege her i 2003. At friske folk går til legen for å ta prøver i forbindels­e med en årlig «EU-kontroll» av kroppen er ganske nytt. Og at hele 45 prosent av alle rogalendin­ger hadde en prøve som ble analysert hos oss i 2021, synes jeg også er ganske voldsomt, sier han.

I den årlige sykehustal­en pekte helseminis­ter Kjerkol spesielt på laboratori­e- og røntgentje­nester som to områder sykehusene skal gå kritisk gjennom når de vurderer hvilke tjenester de kan utføre mindre av.

på den store SUS-laben har de allerede effektivis­ert driften så mye når det gjelder både bemanning, utstyr og teknologi at det er vanskelig å se hvor de store kuttene kan gjøres.

Springer og sparer

– Det er ikke akkurat oppløftend­e nyheter for vår avdeling. Vi springer og sparer nok. Det jeg derimot ønsker meg, er mer penger til gode IT-løsninger som kan bidra til å systematis­ere arbeidet enda bedre, sier klinikksje­f Gunn Sjurseike Dale.

Hun leder sykehusets største lab. I pandemiåre­t 2021 ble hele 9,1 millioner blod- og urinprøver analysert her. Det tilsvarer 25.000 prøver hver eneste dag.

Og dersom avdelingso­verlege Øyvind Skadberg får rett, vil 2022 og 2023 by på enda høyere tall. Sammen med avdelingss­jef Lene Mikkelsen guider han Aftenblade­t gjennom laboratori­et som har fått stadig mer å gjøre de siste årene.

Krevende å si nei

Mye av det som foregår på avdelingen, er allerede automatise­rt og effektivis­ert ved hjelp av avanserte maskiner og utstyr. Likevel går hele 130 ansatte i en tredelt turnus.

Oppgavene er utvilsomt mange – og viktige.

Skadberg understrek­er at det er positivt at sykehuset i dag kan undersøke, analysere og avdekke flere sykdommer enn tidligere. Den årlige helsesjekk­en synes han imidlertid er diskutabel.

– Jeg mener legene bør vaere mer målrettet når de bestiller blodprøver. Samtidig forstår jeg at det er krevende å stå imot presset når folk kommer til legekontor­et med «ønskeliste­n» sin. Derfor får også nyutdanned­e turnuslege­r på SUS grundig opplaering i fornuftig rekvirerin­g, sier han.

På laboratori­et må de uansett analysere alle prøvene som kommer inn. Slike analyser koster alt fra 50 øre til 400 kroner per stykk.

Mulig å stramme inn

Klinikksje­f Gunn Sjurseike Dale medgir at det trolig er rom for å stramme inn på antallet blod- og urinprøver som blir sendt til analyse.

– Vi har hele tiden ment at det er en del å gå på når det gjelder både laboratori­etjenester og radiologi. Man må også spørre seg om fastlegene er tøffe nok i møtet med en svaert kravstor befolkning, påpeker hun.

Fastlege og leder i Rogaland legeforeni­ng, Peter Christerss­on, tror ikke problemet ligger hos fastlegene.

– Den såkalte «EU-kontrollen» er etter min oppfatning mindre vanlig enn den var en stund. De aller fleste leger er opptatt av å ta kloke valg basert på medisinske indikasjon­er. En stor andel av blodprøven­e vi sender inn skyldes derimot nye behandling­smetoder som krever hyppige blodprøvek­ontroller, sier han.

Større forventnin­ger

Christerss­on er ellers enig i at dagens pasienter er mer bevisste enn før.

– Folk går oftere til legen og har en større forventnin­g om hva slags prøver som skal tas. De er rett og slett mer tydelige på hva de ønsker å få avklart. I mine øyne er det positivt at folk medvirker og tar ansvar for egen helse. Prisen er at det blir tatt noen flere blodprøver, men jeg opplever ikke at fastlegene bestiller mange prøver som ikke er nødvendige, mener Christerss­on.

Gunn Sjurseike Dale etterlyser tydeligere prioriteri­nger fra politisk hold om hva de skal la vaere å gjøre.

– Vi føler allerede at vi er i knestående, og sykehustal­en til IngMen

vild Kjerkol var ikke akkurat saerlig motiverend­e. Vi må helt klart prioritere beinhardt framover. Hvis vi skal spare penger er det noe vi må gjøre mindre av. Det innebaerer et redusert tilbud, sier klinikksje­fen.

Avdelingss­jef Lene Mikkelsen forteller at avdelingen allerede har tatt flere grep.

– Vi har jobbet for å effektivis­ere arbeidet vårt i lang tid, og var det første laboratori­et i Norge som fikk automasjon. Vi tror videre det er fornuftig å lage flere standardis­erte analysepak­ker, og har jobbet med dette siden 2015. Det handler om at legene bare skal kunne trykke på en knapp for å velge forhåndsbe­stemte analyser til bestemte pasienttyp­er, i stedet for å kysse av manuelt for alle analysene som skal tas, forteller hun.

Rett prøve til rett tid

– Vi er stolte av det vi får til. Det viktigste er å sikre at det blir tatt riktig prøve av riktig pasient til rett tid. Vi må også sørge for at blodprøver ikke tas hyppigere enn nødvendig, og vi ønsker et system som fanger opp dobbeltbes­tillinger. Det er en vanskelig balansegan­g. Det skal ikke tas for mange prøver. Samtidig er det avgjørende at vi fortsatt tar de prøvene som trengs, sier Mikkelsen.

På SUS er ledelsen nå i full gang med å diskutere hvordan de kan innfri kravene fra helseog omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol (Ap). Noen smørbrødli­sHun te over behandling­er eller aktivitet som kan droppes, endres eller reduseres har de imidlertid ikke.

Oppdrag fra ministeren

– Vi må – som alle norske sykehus – diskutere hva vi kan gjøre mindre av framover. Vi kan imidlertid ikke gi noen konkrete svar på hva som skal og ikke skal prioritere­s, rett og slett fordi vi er ikke kommet så langt ennå, sier kommunikas­jonsdirekt­øren.

forteller at ledelsen må se på hele driften, selv om de endelige styringsdo­kumentene ikke er klare.

– Vi har allerede jobbet en stund med å få ned bruken av innleid arbeidskra­ft fordi det er dyre og dårligere løsninger enn faste og kjente medarbeide­re. Nå må vi se på hvordan vi kan rigge arbeidet vårt videre.

 ?? ??
 ?? JARLE AASLAND JARLE AASLAND JARLE AASLAND JARLE AASLAND ?? Øyvind Skadberg har vaert overlege ved avdeling for medisinsk biokjemi siden 2003. Han registrere­r at antallet blodprøver som analyseres i laboratori­et har steget merkbart. 130 ansatte jobber tredelt turnus for å ta unna alle blod- og urinprøven­e som skal analyseres ved avdeling for medisinsk biokjemi.
Klinikksje­f Gunn Sjurseike Dale, til venstre, avdelingss­jef Lene Mikkelsen og overlege Øyvind Skadberg er stolte av arbeidet som legges ned på laboratori­et.
Hver dag ankommer omtrent 25.000 blod- og urinprøver avdeling for medisinsk biokjemi. Hit kommer prøvene som tas av pasienter på SUS, men også prøver fra blant annet fastleger og sykehjem.
JARLE AASLAND JARLE AASLAND JARLE AASLAND JARLE AASLAND Øyvind Skadberg har vaert overlege ved avdeling for medisinsk biokjemi siden 2003. Han registrere­r at antallet blodprøver som analyseres i laboratori­et har steget merkbart. 130 ansatte jobber tredelt turnus for å ta unna alle blod- og urinprøven­e som skal analyseres ved avdeling for medisinsk biokjemi. Klinikksje­f Gunn Sjurseike Dale, til venstre, avdelingss­jef Lene Mikkelsen og overlege Øyvind Skadberg er stolte av arbeidet som legges ned på laboratori­et. Hver dag ankommer omtrent 25.000 blod- og urinprøver avdeling for medisinsk biokjemi. Hit kommer prøvene som tas av pasienter på SUS, men også prøver fra blant annet fastleger og sykehjem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway