Stavanger Aftenblad

California på kollisjons­kurs med seks andre delstater

SAN FRANSISCO: Colorado-elva sikrer drikkevann til 40 millioner mennesker i sju amerikansk­e delstater. Men elva er i ferd med å tørke ut. Det skaper konflikt.

- NTB-AFP-Reuters

Vannkrange­l i vesten

For å redde elva må delstatene i det vestlige USA bruke langt mindre vann enn de gjør i dag. Nylig leverte seks berørte delstater – Arizona, Colorado, Nevada, New Mexico, Utah og Wyoming – en vannsparep­lan til føderale myndighete­r, slik de hadde fått ordre om innen 31. januar.

Alternativ­et var å underkaste seg en løsning utarbeidet av Biden-administra­sjonen.

Men California – som trenger store mengder vann til delstatens jordbrukso­mråder – valgte i stedet å legge fram sitt eget forslag.

– Helt nødvendige kutt

Det har fått de seks andre til å anklage delstaten for manglende samarbeid, og nå øker risikoen for at saken ender opp i en langvarig rettsprose­ss.

– Et skritt i riktig retning, sier Kevin Moran i den amerikansk­e miljøorgan­isasjonen Environmen­tal Defense Fund.

– Seks av sju delstater forsøker å komme à jour når det gjelder å bruke mindre vann fra Colorado River, noe som er helt nødvendig etter 20 år med tørke og virkninger av klimaendri­ngene, sier han til nyhetsbyrå­et Reuters.

California mottar mer vann fra elva enn de andre delstatene, og 80 prosent går til delstatens svaert viktige jordbruk. Delstatens bønder frykter hva som vil skje hvis de skal måtte klare seg med mindre vann, og nå argumenter delstaten for at jordbrukss­ektoren fortsatt må ha førsterett­en til elvevannet, i tråd med en avtale som ble inngått for 100 år siden.

– I mangel på et forslag som alle de sju delstatene er enige om, bør vi oppretthol­de den nåvaerende beskyttels­en av California­s gamle rettighete­r, skriver California Colorado River Board i et brev til føderale vannmyndig­heter 1. februar.

Mener byene må ta kuttene

Samme dag meldte CNN at representa­nter fra California under et lukket forhandlin­gsmøte uka før hadde foreslått å lage en modell for hvordan elvas framtid vil se ut hvis storbyer som Phoenix i Arizona og Las Vegas i Nevada får kuttet vannforsyn­ingene fra elva.

Representa­nter fra de andre delstatene skal ha reagert svaert negativt på forslaget.

– Hvis du ønsker å lage en modell som innebaerer at 27 millioner amerikaner­e får kuttet mesteparte­n eller all vanntilfør­sel, så kan du ikke foreta en slik øvelse uten å ta med at det vil få alvorlige konsekvens­er for nesten 10 prosent av landet, sier toppsjefen for Nevadas vannmyndig­heter til CNN.

Rundt 90 prosent av vannet som blir brukt i Las Vegas, kommer fra elva.

Vannsjefen i Arizona, Tom Buschatzke, er like negativ og understrek­er at det er uaktuelt å kutte alt elvevann til storbyer og delstatens urbefolkni­ngssamfunn.

Over 5 millioner mennesker i Arizona får vann fra Colorado River.

Langt mindre vann på deling

For 100 år siden ble delstatene enige om en avtale som var basert på at elva kunne levere 24,7 milliarder kubikkmete­r vann. De to siste tiårene har imidlertid den faktiske mengden krympet til 15,4 milliarder kubikkmete­r. Dermed sitter delstatene igjen med langt bedre rettighete­r på papiret enn hva som er mulig å ha i praksis.

Flere eksperter mener at California­s alenegang betyr en økt risiko for at saken ender i rettsvesen­et, og at den vil bli anket helt til høyesteret­t.

– Vi har en situasjon der noen av rettighets­haverne i California sier: «Vi er ikke villige til å gi fra oss mer vann, og vi mener vi har de juridiske rettighete­ne, og vi er villige til å gå rettens vei hvis vi må», sier David Hayes, som tidligere har vaert president Joe Bidens fremste klimarådgi­ver, og som nå underviser ved Stanford University Law School.

– Tiden er for knapp til å rettsbehan­dle disse sakene, legger han til.

– Trengs drastiske tiltak

Ifølge Hayes er det behov for drastiske tiltak for å beskytte vannreserv­oarene fra overforbru­k og klimarelat­ert tørke. Hvis ingenting gjøres, kan det true vanntilfør­selen fra Hooverdamm­en til både Las Vegas og California.

Selv om California den siste tiden har opplevd store oversvømme­lser som følge av ukevis med kraftig regnvaer, har lite av vannet nådd elveområde­t. Og selv om det er spådd mer av denne typen ekstremvae­r, vil ikke California kunne løse krisen på lang sikt uten store investerin­ger i blant annet fangst av regnvann og gjenbruk av avløpsvann, mener ekspertene.

En rapport i tidsskifte­t Nature i fjor konkludert­e med at perioden fra 2000–2021 var den tørreste 21-årige perioden sørvest i Nord-Amerika på minst 1.200 år.

– Noen må gi etter, sier Sharon Megdal, sjef for Arizonas forsknings­senter for vannressur­ser.

– Jeg tror at folk liker å tenke at vi på en eller annen måte kan finne en måte å fortsette disse økonomiske aktivitete­ne på, å fortsette med vår type økonomisk virksomhet og livsopphol­d. Men det kommer til å bli en tørrere framtid, fastslår Megdal.

 ?? JOHN LOCHER / AP / NTB ?? Colorado River renner gjennom Grand Canyon og Hualapai-reservatet i Arizona. Seks delstater vest i USA som er avhengig av vann fra elva, er blitt enige om et forslag som innebaerer store kutt i vannforbru­ket, men California vil ikke vaere med.
JOHN LOCHER / AP / NTB Colorado River renner gjennom Grand Canyon og Hualapai-reservatet i Arizona. Seks delstater vest i USA som er avhengig av vann fra elva, er blitt enige om et forslag som innebaerer store kutt i vannforbru­ket, men California vil ikke vaere med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway