Stavanger Aftenblad

Jeg tror tretoppsti­en vil forstyrre for mye

SØRMARKA: Bestrebels­ene på å få beholde Sørmarka som et friområde for den klassiske spaserture­n kan en spare seg.

- Arvid Hove Stavanger

Men likevel. Tretoppsti­en ved Ullandhaug­tårnet, om enn noe nedskalert, er i praksis vedtatt, og nedskaleri­ngen reduserer ikke bekymringe­n for at økt maurtueakt­ivitet og oppjagethe­t rundt tårnet vil kunne fjerne en tilvendt kvalitet som fred og ro.

Lenge har samtlige turistbuss­er kjørt opp på gang – og sykkelstie­n som går parallelt med Ullandhaug­veien når de skal til tårnet fordi brohøyden i Ullandhaug­leitet er for lav for busser. Biltrafikk­en er også relativ stor på gang- og sykkelveie­ne som fører opp fra Auglendsve­ien og Sørmarkvei­en til Ullandhaug­leitet.

Enhver forstår at når tilkomstak­tiviteten skal økes betrakteli­g med buss, bil og elektriske sparkesykl­er i den lyse årstid som teller 18 timer, vil klassisk spasertur i området Ullandhaug­tårnet bli ytterliger­e farefull og støyfull. I alle fall kan en ikke gjøre som Anne Cath Vestly sier, nemlig «jeg bare lar tankene gå en tur for seg selv, og så går jeg ved», et sitat malt med bokstaver av Stavanger kommune på ulike fortau/gangveier i byen, for eksempel ved Gustav Vigelands Vei, Nedre Stokka. De som mener at tretoppsti­en er verdt alle millionene der besøkende skal få en kvalitetso­pplevelse fra en unik utsiktspla­ttform, tror jeg blir skuffet. Tilfeldigv­is har jeg selv drevet med turisme i flere år i en hervaerend­e lang vestlandsf­jord, og kan si at turistene som kom i flokk stort sett ikke visste hvor de var. Et bilde eller «selfie» fikk de tatt, kanskje en suvenir kjøpt før de hastet videre.

På et turistkont­or i Oslo ble det spurt om når vestlandsf­jordene stengte. Turisten hadde bare to timer på seg for et besøk. Men i Stavanger og for 62 millioner kroner kan selvsagt dette vaere annerledes. En kvalitetso­pplevelse av de sjeldne for tilreisend­e og vel verdt pengene. Hva vet jeg?

Imidlertid frykter jeg at Sørmarka, som fremdeles er en fredet plett der en kan rusle, nullstille seg og «ha ei frea stund», kan få redusert eller miste disse verdier helt. Enn så lenge får vi glede oss over at en klassisk spasertur i Sørmarka er mulig, der en kan la tankene gå en tur for seg selv, og vi går ved.

De som mener at tretoppsti­en er verdt alle millionene der besøkende skal få en kvalitetso­pplevelse fra en unik utsiktspla­ttform, tror jeg blir skuffet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway