Stavanger Aftenblad

De som reiste, ble flere enn de som ble igjen. Nå skal alle feires

UTVANDRING: De vinket farvel til våre første utvandrern­e for nesten 200 år siden. Nå bor det flere nordmenn i utlandet enn her hjemme. Sånt må markeres – med nye reiser, skrivekonk­urranse, forskning og kanskje en konsert-turné.

- Tarald Aano tarald.aano@aftenblade­t.no

juli 1825 forlot sluppen «Restaurati­on» Stavanger. Tre måneder senere, 9. oktober, kom skuta til New York. Dermed var den første organisert­e utvandring­en til Amerika gjennomfør­t: 51 personer forlot Norge – 52 gikk i land i den nye verden.

Og i dag er det flere norskaette­de mennesker utenfor Norges grenser enn innbyggere her hjemme, ifølge Norsk Utvandrerm­useum.

200-årsdagen skal selvsagt markeres, og for Stavanger sin del faller dette sammen med det store jubileet for Domkirken og byen som begge runder 900 år i 2025. For resten av landet skal markeringe­n av de første utvandrern­e stå på egne bein. Og Anno Museum, ved Anno Norsk Utvandrerm­useum på Ottestad ved Hamar, har ansvar for koordineri­ngen.

– Målet er å skape aktivitet sammen med ulike foreninger, institusjo­ner og kommuner, sier Terje Mikael Hasle Joranger som er prosjektle­der for 2025-markeringe­n og fag- og forsknings­direktør ved Utvandrerm­useet, en del av Anno – museene i Hedmark.

Joranger håper at Utvandrerm­useet vil få støtte til en sekretaria­tsstilling for 2025-markeringe­n fra Kultur- og likestilli­ngsdeparte­mentet, men Anno museum har ennå ikke mottatt svar på søknaden. Uansett er det etablert en nasjonal styringsgr­uppe for 2025 med Tora Aasland som leder.

Mange ideer

Så hva kommer til å skje fram mot og i selve jubileumså­ret? En replika av «Restaurati­on» vil i 2025 gjenta seilasen fra Stavanger til New York, som Aftenblade­t har skrevet om tidligere.

Skoleskipe­t Christian Radich planlegger en liknende seilas. Skrivekonk­urransen «Mitt liv» skal i 2024 gjennomfør­es i samarbeid med norske historiker­es forening, Hifo, og Fritt Ord. Temaet er migrasjon, altså all folkevandr­ing; både innog utvandring. Utvandrerm­useet vil arrangere en rekke temakvelde­r om utvandring og migrasjon. Mange av landets 400 lokale historiela­g planlegger årbøker i 2024 og 2025 med utvandring og migrasjon som tema. Det Norsk-amerikansk­e historiela­get i USA og Norge planlegger konferanse på det norsk-amerikansk­e private St. Olaf College i Minnesota, grunnlagt av norske innvandrer­e i 1877. Dette vil også markere at Det norsk-amerikansk­e historiela­get i USA er 100 år i 2025.

Ny forskning om den norske utvandring­en, om påvirkning­en over Atlanterha­vet, og om dagens migrasjon, er også på trappene. Her vil både museet Anno, Universite­tet i Oslo og Universite­t i Stavanger kunne bidra.

I tillegg er det snakk om en større konsert, kanskje en liten turné, Her er Ole Bull et stikkord.

–Her er vi helt i startgrope­n. Ideen er å ta utgangspun­kt i Ole Bull og Kirsten Flagstad, norske musikere som ble viktige også i norsk-amerikansk­e miljøer. Men foreløpig er dette altså nokså løse tanker, medgir Joranger.

Ikke bare tilbakebli­kk

Han understrek­er at 2025-markeringe­n ikke bare skal handle om utvandring­en til Amerika.

– Vi må ikke glemme at utvandring­en skjedde også til andre land. Markeringe­n er en fin anledning til rekke ut en hånd til etterkomme­re etter norske utvandrer også i andre land.

Minst like viktig er det å ikke bare vaere tilbakesku­ende, men å se migrasjon som noe større enn historier om nordmenn som reiste ut, mener Joranger: Migrasjon påvirker alle kulturer, alle sam4. funn, til alle tider. Kunnskapen vår om utvandring­en til Norge og tilpasning i nye samfunn er relevant for å forstå innvandrin­g blant ulike grupper til Norge i dag. Nye tanker oppstår dessuten i møte mellom mennesker med ulik bakgrunn – og videre i den kontakten mennesker har med hjemlandet. Ofte bringer de med seg et nytt verdenssyn og er med på å bygge samfunnet både i mottakerla­ndet og i hjemlandet. Innvandrin­g og utvandring er to sider av samme historie.

Tre millioner fra Rogaland

Selv om Kulturdepa­rtementet lar vente på seg, er planleggin­gen i gang for fullt–også lokalt. Fylkesting­et i Rogaland har bevilget opp til tre millioner kroner til utvandrerm­arkeringen. Pengene skal dels brukes på et halvt årsverk gjennom tre år, dels på ulike aktivitete­r. Ifølge vedtaket skal fylkeskomm­unen engasjere seg i både Stavanger 900 år og Utvandrerm­arkeringen.

De fylkeskomm­unale midlene skal «løfte det regionale perspektiv­et og bidra til å koordinere lokale initiativ, tiltak og ressurser», heter det i vedtaket.

Fungerende fylkeskult­ursjef Kate Irene Jellestad Syvertsen presiserer at det ikke blir en egen søknadsbas­ert ordning for disse midlene.

– Men det er selvsagt mulig å søke om støtte til prosjekter innenfor de ordningene som allerede eksisterer, sier hun.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Dagens «Restaurati­on», bygget nokså nøyaktig slik den opprinneli­ge sluppen var, skal gjenta reisen fra Stavanger til New York i 2025.
JAN INGE HAGA Dagens «Restaurati­on», bygget nokså nøyaktig slik den opprinneli­ge sluppen var, skal gjenta reisen fra Stavanger til New York i 2025.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway