Stavanger Aftenblad

– Har vist at han har noe ekstra

ALGARVE: Til vanlig spiller 17 år gamle Jakob Segadal Hansen fotball for Vidar i 3. divisjon. Men nå er den talentfull­e midtbanesp­illeren med Viking til Portugal.

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no

17-åring fra Vidar med Viking til Portugal:

Han er moden for alderen, uredd og beskrives som en av de mest spennende spillerne i lokalfotba­llen. Nå får også unggutten Jakob Segadal Hansen en verdifull smak på det aller høyeste nivået.

Etter å ha trent med Viking hjemme i Stavanger, ble han invitert med til Portugal. Og fredag fikk han faktisk Viking-debuten da han slapp til i de siste minuttene i treningska­mpen mot Halmstad – som Viking vant 2–0.

– Det er stort å få vaere med her. Det er stor forskjell fra det jeg er vant til i Vidar. Det er kjekt å få denne muligheten, sier 17-åringen og smiler bredt.

På rom med veteranene

Fortsatt litt beskjeden, det skulle kanskje bare mangle. Men som Viking-supporter og et lokalt talent er det tydelig at Stavangerk­aren nyter det han får vaere med på.

– Dette er absolutt noe jeg kunne blitt vant til.

Han går andre året på Wang Toppidrett i Stavanger og pappaen er tidligere Viking-spiller Frode Hansen. Det blir tid til litt lekser under oppholdet i Portugal også, men det er fotballen som er viktigst akkurat nå.

– Jeg laerer mye her. Jeg bor på rom med «Yanni» (Yann-Erik de Lanlay) og Arild (Østbø). Det er to rutinerte karer og jeg får litt tips og råd. Så må jeg bare prøve å utvikle meg og bli bedre.

– Har du blitt så varm i trøyen nå at du spør og graver for å laere mest mulig?

– Nja. Jeg er litt forsiktig fortsatt, sier 17-åringen og ler.

Evaluering

– Hva betyr det for deg at Viking har deg på radaren og vil ha deg med her?

– Det er jo noe du jobber for. Det er gøy at de følger med og synes jeg er spennende.

Han beskriver seg som spiller på denne måten:

– Jeg er moden i stilen, løper mye, er flink til å ta de riktige valgene og gir alt.

Sportsdire­ktør i Viking Erik Nevland sier Viking har holdt øye med Segadal Hansen lenge. Og nå ønsket de å hente ham inn og bli bedre kjent med unggutten.

– Vi ønsket å se om han tok nivået her. Og det har gått veldig bra, sier Nevland.

Planen er at han skal få fred og ro til å konsentrer­e seg om treningene i Portugal. Så blir det gjort en evaluering i Jåttåvågen når laget kommer hjem. Nevland presiserer at de ikke har konkludert med noe når det kommer til en eventuell kontrakt.

– Ikke hastverk

Det passer fint med slik Segadal Hansen ser på situasjone­n:

– Jeg har ikke noe hastverk. Det er klart det er et mål å en gang kunne bytte ut Lassa med Jåttåvågen, men jeg har ikke dårlig tid. Vi får se hva som skjer. Kanskje er det best for meg å fortsette et år til i Vidar, for eksempel. Jeg vet ikke. Men jeg stresser ikke.

– Hva er det med Segadal Hansen som fanget interessen deres, Nevland?

– Først og fremst er det fordi han er en god spiller. Det er alltid spennende med lokale talenter, det er viktig for oss å se i den retningen. Han er en av de spillerne som har vist at han har noe ekstra. Han holder et høyt nivå, roser Vikings sportsdire­ktør.

Morten Jensen, med en fortid på Lassa, er glad for å kunne gi unge, lokale gutter en smak på det som venter i toppfotbal­len.

– Det er viktig for Viking. Det er kjekt å kunne tilby en så god spiller som Jakob å få vaere med oss her nede. Vi ønsker en lokal forankring og ingenting er kjekkere for Bjarte (Lunde Aarsheim, trenermakk­er i Viking) og meg enn å ha lokale spillere i Viking.

Balansegan­g

Men det viser seg at det er krevende å holde andelen lokale og regionale spillere oppe. I år består Viking-stallen av 13 spillere fra vår region, fire er fra andre steder i Norge, mens ni er fra utlandet. Vinterens tre nysignerin­ger er alle utenlandsk­e.

I cupfinalen i 2019, som ble kronen på Bjarne Berntsens verk når det gjaldt gjenoppbyg­gingen av Viking, var ni av 16 spillere i finaletrop­pen lokale eller regionale.

Hele 18 spillere som var innom A-stallen det året var i samme kategori.

– Det er klart det er viktig for oss med lokale spillere. Men det er alltid en vanskelig balansegan­g, sier Erik Nevland.

Han peker på faktorer som resultatkr­av, tilgjengel­ighet, kvalitet og pris som alle spiller inn når det gjelder en spillertro­pp.

– Gjør resultatkr­avene at det ikke alltid går an å hente lokalt?

– Det går helt sikkert. Men det er også mange lokale spillere som er ute. Det spiller også inn. Vi har solgt noen lokale spillere selv også de siste årene. Men jeg sier ikke at det ikke er mulig å hevde seg med lokale spillere, sier Nevland.

Han går andre året på Wang Toppidrett i Stavanger og pappaen er tidligere Viking-spiller Frode Hansen.

 ?? KJETIL FLYGIND ?? Jakob Segadal Hansen i duell med 12 år eldre Kevin Kabran på lørdagens Viking-trening i Portugal. 17-åringen nyter å få lov til å vise seg fram for byens fotballfla­ggskip.
KJETIL FLYGIND Jakob Segadal Hansen i duell med 12 år eldre Kevin Kabran på lørdagens Viking-trening i Portugal. 17-åringen nyter å få lov til å vise seg fram for byens fotballfla­ggskip.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway