Stavanger Aftenblad

På sin plass

LEDER: At regjeringe­n bruker noe mer oljepenger for å hjelpe Ukraina, er ikke akkurat truende for norsk økonomi.

-

Mandag la statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) og finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fram forslag til rammer for en Ukraina-pakke. Der foreslår de å gi 15 milliarder i året i fem år til Ukraina, til sammen 75 milliarder. Halvparten går til militaer hjelp, den andre halvparten til å gjenoppbyg­ge landet. I tillegg foreslår de å bruke 5 milliarder ekstra i år til utviklings­land som blir rammet av konsekvens­ene av krigen, 2,5 milliarder kroner til matvarehje­lp og 2,5 milliarder til humanitaer hjelp. Dette siste har SV varslet de vil forhandle om – de mener også denne støtten burde gå over mer enn ett år.

Det var i budsjettav­talen med nettopp SV i fjor høst en hjelpepakk­e til Ukraina ble avtalt. Regjeringe­n skulle komme til Stortinget med et forslag i løpet av første halvår i år.

Pakken skal innrettes på en måte som gjør det mulig å få bred, politiske oppslutnin­g om den i Stortinget, slik at støtten ikke kommer og går med hvem som sitter i regjering de neste årene.

Da regjeringe­n la fram statsbudsj­ettet i fjor høst, fikk de kritikk for ikke å oppfylle sitt eget mål når det gjaldt bistand. Målet er at budsjettet til bistand skal vaere på 1 prosent av bruttonasj­onalinntek­ten (BNI). Det manglet det 16,8 milliarder på.

Utviklings­minister Anne Beathe Tvinnereim­s (Sp) svar på kritikken, var at «også bistandsbu­dsjettet er omfattet av målet om å bruke mindre oljepenger og stramme inn. Det skyldes ikke frykten for inflasjon, men fordi vi har et enhetlig statsbudsj­ett der en krone er en krone. Vi har ikke egne budsjetter for penger brukt i utlandet.»

Staten tjener store penger på konsekvens­ene av krigen i Ukraina, i form av økte olje- og gasspriser. At noe av dette brukes til å støtte Ukraina, er slett ikke urimelig. Et av våre naboland har gått til angrepskri­g mot et annet av sine naboland, og har destabilis­ert sikkerhete­n i Europa på en måte vi knapt klarte tro var mulig.

Vi vet også at fattige land i sør er hardt rammet av følgene av krigen. Høye matvarepri­ser, matmangel og bratte prisøkning­er generelt, har ført til mer sult, mer fattigdom, og fått flere mennesker til å legge ut på flukt.

De ekstraordi­naere gassinntek­tene våre kan komme opp i 2000 milliarder etter to år. At regjeringe­n øker oljepengeb­ruken noe, for å komme i mål med denne hjelpepakk­en, er ikke saerlig truende for norsk økonomi.

Målet er å få lagt fram en proposisjo­n for Stortinget innen 24. februar, som er ettårsdage­n for invasjonen. Den bør et bredt flertall på Stortinget klare å enes om.

Dette bør et bredt flertall på Stortinget klare å enes om.

 ?? RODRIGO FREITAS / NTB ?? Statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) og finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Ap) la i går fram forslaget om en hjelpepakk­e til Ukraina for de andre partileder­ne på Stortinget.
RODRIGO FREITAS / NTB Statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) og finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Ap) la i går fram forslaget om en hjelpepakk­e til Ukraina for de andre partileder­ne på Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway