Stavanger Aftenblad

– Anker dommen tirsdag

HAUGESUND: Tidligere forsvarer av Birgitte Tengs sin fetter, Sigurd Klomsaet, mener det er ubegripeli­g at den dømte karmøymann­en ble sjekket ut av saken fra starten av.

- Janne Hagen janne.hagen@aftenblade­t.no Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

Birgitte-dømtes forsvarer:

Sigurd Klomsaet var en av forsvarern­e til fetteren under ankesaken i Gulating lagmannsre­tt i 1998. Da ble fetteren frikjent, men likevel dømt til å betale erstatning til Tengs’ foreldre.

Fetteren ble i 1997 dømt i tingretten for drapet på sin kusine etter at han ble manipulert i avhør til å tilstå.

Klomsaet har vaert til stede i rettssal 14 i Haugesund tinghus og fulgt tingrettsd­ommerne Arne Vikse og Signe Lundegårds opplesing av dommen mot den 52 år gamle karmøymann­en.

Hans reaksjon på dommen er dette:

– Tilfredsst­illende – ut fra at jeg var forsvarer for fetteren.

– Gedigen tabbe

Klomsaet sier de pekte på den nå dømte 52-åringen fra Karmøy allerede 11. juni 1998, et stykke ut i ankesaken mot fetteren.

– Han sto øverst på lista vår på sju personer allerede i 1998, og var en åpenbar moduskandi­dat den gang. At han ikke ble trukket inn i saken da, er vanskelig å forstå. Politiet lot det bli et valg mellom ham og fetteren da de, etter hva de selv har sagt, snudde bunken med aktuelle moduskandi­dater i februar i 1997.

– Dette er ikke overrasken­de. Det viser at det var en gedigen tabbe av politiet og Kripos å gå etter fetteren, sier fetteren til Birgitte Tengs sin advokat Arvid Sjødin til NRK.

Fetteren: En sak jeg ikke har noe med

Sjødin har vaert i kontakt med fetteren.

– Det viktigste han sier, er at dommen bekrefter ytterliger­e at dette er en sak han ikke har noe med. Dommen trekker han bare ytterliger­e ut av saken, sier Sjødin til VG.

– Hans viktigste reaksjon er at dette har han ingenting med.

Varslet politiet om dømte

Advokat Sigurd Klomsaet sier han ikke kjenner saken godt nok, annet enn gjennom media, til å si noe konkret om hvorvidt dommen er riktig eller ikke.

Men han har sterke meninger om at den nå domfelte karmøymann­en ble sjekket ut av saken tidlig i etterforsk­ningen.

– Helt ubegripeli­g. Det ble gjort grove feil både av politiet og av Kripos.

– Hva tenker du om straffutmå­lingen?

– Han fikk 17 år og må betale 1,2 millioner kroner i oppreisnin­g, mens fetteren fikk 14 år og 100.000. Egentlig skal han dømmes ut fra situasjone­n da drapet skjedde. Han skal ikke holdes ansvarlig for at politi og påtalemynd­ighet har gjort en dårlig jobb og at tiden har gått.

– Ingen grunn til å juble

– Jeg kjenner ingen grunn til å juble. Stemningen ble svaert dramatisk da 52-åringen falt i gulvet da han fikk lest opp dommen. Det er så mange som har sviktet også ham. Hadde han vaert trukket inn i saken fra starten av, hadde han vaert en fri mann nå.

– Alle de som har sviktet, bør se seg selv i speilet nå og spørre «hvorfor gjorde vi det»? Dette gjelder både Birgitte-saken og Baneheia-saken. Hvem har gjort det tekniske arbeidet som har gitt uriktige dommer i begge sakene? Det er Kripos.

Klomsaet mener det er for lett å bli dømt i Norge.

– Det er ikke likevekt mellom partene i samfunnet.

Klomsaet har ikke snakket med fetteren ennå. Men han er fornøyd med hvor stor vekt retten la på uretten som er gjort tidligere i saken.

– Retten hadde en grundig gjennomgan­g. De brukte overrasken­de mye tid på fetterens uskyld og feilene som er gjort mot ham. Det er jeg glad for.

Ankes i dag

En av domfeltes forsvarere, advokat Stian Bråstein, sier til Aftenblade­t at dommen vil bli anket i løpet av dagen i dag.

– Det er den tiltalte som må anke. Det kan ikke vi gjøre for ham. Men anken vil altså bli levert i løpet av morgendage­n, sier Bråstein, som naturligvi­s er kjent med at ingen anker automatisk slipper inn i lagmannsre­tten.

– Men det vil overraske meg voldsomt om denne saken ikke får en ny behandling, sier forsvarere­n.

Ankesaken er dessuten allerede berammet til Gulating lagmannsre­tt i september.

– Hva tenker du om at retten plukker ned den ene anførselen deres etter den andre?

– Det har jeg egentlig ikke noen kommentare­r til. Dommen gir uttrykk for retten vurdering. Vi har våre anførsler og retten har sine vurderinge­r, sier Bråstein.

En av aktorene i saken, statsadvok­at Thale Thomseth, sier til et samlet pressekorp­s kort tid etter domsavsige­lsen at påtalemynd­igheten er fornøyd med at retten har vaert enig i deres vurderinge­r. Og også i at riktig straff er 17 års ubetinget fengsel.

– Nå vil vi bruke tid på å gjennomgå dommen, men det sier seg selv at vi ikke kommer til å anke denne, sier Thomseth.

Forfatter og journalist Bjørn Olav Jahr var også fornøyd med dommen.

– Det er en solid og grundig dom. Jeg mener det var fornuftig av retten å gå så nøye inn på DNA-beviset, og å redegjøre så godt for hvor urealistis­k det er at Y-kromosomet havnet på strømpebuk­sen på en annen måte enn i forbindels­e med drapshandl­ingen, sier Jahr.

 ?? JAN KÅRE NESS / NTB ?? Fetterens tidligere forsvarer,
Sigurd Klomsaet, mener politiet og Kripos har gjort grove feil i Birgittesa­ken.
JAN KÅRE NESS / NTB Fetterens tidligere forsvarer, Sigurd Klomsaet, mener politiet og Kripos har gjort grove feil i Birgittesa­ken.
 ?? LISE ÅSERUD / NTB ?? Fetterens advokat Arvid Sjødin sier at han ikke er overrasket over dommen.
LISE ÅSERUD / NTB Fetterens advokat Arvid Sjødin sier at han ikke er overrasket over dommen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway