Stavanger Aftenblad

Vil øke strømstøtt­en, sier nei til makspris

ENERGIKRIS­EN: Arbeiderpa­rtiets energiutva­lg vil øke strømstøtt­en og redusere momsen på strømregni­ngen. Utvalget sier nei til makspris på strøm, men også nei til nye utenlandsk­abler. Det vil at Ap skal åpne for både utbygginge­r i vernede vassdrag og nye vi

- Tor Inge Jøssang Journalist tor.inge.jossang@ aftenblade­t.no Harald Birkevold Politisk redaktør harald.birkevold@ aftenblade­t.no

Stavangers ordfører Kari Nessa Nordtun leder Arbeiderpa­rtiets energiutva­lg, nedsatt av landsstyre­t i partiet for å legge fram forslag til tiltak som skal debatteres og vedtas på partiets landsmøte i begynnelse­n av mai.

Nessa Nordtun har i løpet av den tiden utvalget har arbeidet kommet med flere utspill som har utfordret den politikken som partiledel­sen på Youngstorg­et fører. Hun mener at Ap, som er inne i en dyp krise med velgerfluk­t, ikke kan vente med å sette i verk kraftfulle tiltak for å motvirke de ekstreme strømprise­ne.

Hvilke forslag er det som vil redusere prisene raskt?

– Utvalget peker først og fremst på at reduksjon eller bortfall av moms på strøm kan få ned prisene. De som bor i områder hvor man betaler mye for strøm, betaler jo også veldig mye i moms, svarer Kari Nessa Nordtun i en sms.

– Vi falt ned på å ikke gå for konkret makspris fordi vi er redd det kan få negative effekter for konkurrans­en i markedet, investerin­ger i ny produksjon og nett og for strømspari­ng.

– Uansett: Det viktigste er at innbyggern­e får lavere regning og at staten tilbakefør­er mer av sine ekstrainnt­ekter. Vi ønsker å ha befolkning­en med oss på en stor satsing på å bygge ut kraft og ta internasjo­nalt ansvar. Da er vi avhengig av at folk ikke opplever at de betaler for mye for satsingen fra egen lommebok.

Intern uenighet

Utvalget Nessa Nordtun leder har blitt fulgt med argusøyne av partiledel­sen, med partileder og statsminis­ter Jonas Gahr Støre i spissen. For det er grundig dokumenter­t at det er til dels stor uenighet også internt i Ap om hva som må og hva som bør og kan gjøres med energimark­edet, utenlandsk­ablene, strømstøtt­en og ny utbygging av fornybar energi.

Dette skriver utvalget selv i sin innledning til innstillin­gen som mandag overlevere­s til landsstyre­t:

I dagens krise tjener norske myndighete­r godt på forvaltnin­gen av energiress­ursene, i form av høye inntekter på både gass og strøm. Samtidig er det et akutt og alvorlig problem at svaert høye strømprise­r utfordrer rammevilkå­rene for deler av naeringsli­vet og griper dypt inn i husholdnin­gsbudsjett­ene til vanlige folk, selv med strømstøtt­en.

Folk og bedrifter opplever store prisforskj­eller avhengig av hvor de er bosatt eller har sin virksomhet i landet. Innbyggern­e opplever at markedet ikke fungerer til deres beste slik det historisk sett har gjort. Situasjone­n vi nå opplever kan føre til en tillitskri­se mellom innbyggere og myndighete­r.

Ikke utfordre?

Statsminis­ter Gahr Støre har i møtet med strømprisk­risen og den politiske krisen denne har bidratt til å utløse for Ap, stadig understrek­et at han er overbevist om at Norge på sikt er best tjent med å ikke utfordre de grunnlegge­nde strukturen­e i det felles europeiske kraftmarke­det. Selv når ubalansen nå har skapt rekordpris­er.

Utvalget legger fram en rekke konkrete forslag som utfordrer dagens politiske linje i parti og regjering. Ikke minst vil utvalget gjøre strømstøtt­en mer omfattende:

Arbeiderpa­rtiets energiutva­lg vil:

Ha en gjennomgan­g av dagens støtteordn­inger og forsterke disse slik at strømregni­ngen til folk reduseres ytterliger­e.

Vurdere redusert moms på strømregni­ngen.

Gjøre ordningen hvor flaskehals­inntektene fordeles til husholdnin­ger i områder som har høyest strømpris permanent.

Fastprisav­taler på strøm som fortsatt sikrer konkurrans­efortrinne­t til norske bedrifter målt mot andre europeiske Utvide og styrke støtteordn­ingene til bedrifter og naeringsli­v til energieffe­ktiviserin­g.

Utfordre likevel?

Utvalget foreslår, slik mange har gjort den siste tiden, at Norge må utforske avtalene som er inngått med EU for å se om det er rom for endringer som gir bedre beskyttels­e mot høye priser:

Sikre at energisama­rbeidet med EU er i tråd med Norges interesser.

Ha klare retningsli­njer for bruk av flerårsmag­asiner for å sikre kontroll med forsynings­sikkerhete­n.

Utrede tiltak for å begrense urimelige negativ virkning av

punktet for grunnrente på vannkraft for å gjøre det mer lønnsomt for kraftprodu­sentene å øke kapasitete­n og oppgradere eksisteren­de anlegg.

Utvalget sier nei til den planlagte utenlandsk­abelen North Connect, og vil at partiet skal vurdere å la vaere å investere i kabelen over Skagerrak til Danmark når den nåvaerende kontrakten utløper om noen år. Utvalget sier også generelt nei til nye utenlandsk­abler i overskueli­g framtid.

Er dere blitt presset til å gjøre endringer i rapporten?

– Det har vaert stor interesse for utvalgets arbeid både internt og eksternt. Det er store økonomiske og samfunnsme­ssige interesser på spill her, men vi har hele tiden vaert tydelige på at vi skal legge fram løsninger som står seg for partiet og dermed nasjonen på lang sikt, svarer Kari Nessa Nordtun.

Hvordan skiller utvalget seg fra regjeringe­n?

– Vi mener strømstøtt­eordningen må bli bedre. Vi ønsker i større grad å tydeliggjø­re offentlig eierskap også på fornybar. Vi ønsker å inkludere også moden teknologi for Enova-støtte, slik at vanlige folk kan spare på energiutgi­fter og setter av én milliard mer årlig enn den økningen regjeringe­n allerede har gått inn for. Vi ønsker å sikre at mer midler fra eventuell vindutbygg­ing ligger igjen i lokalsamfu­nnene. Vi er tydeligere på at for eksempel kryptovalu­ta skal få en vanskelige­re vei til energitilg­ang. Vi vil også utrede tiltak med mål om å begrense prissmitte­n som følge av kraftutvek­slingen.

Klarer Arbeiderpa­rtiet å stanse velgerfluk­ten med disse forslagene?

– Vi lager aldri politikk for å score best mulig på neste måling. Arbeiderpa­rtiet lager langsiktig politikk som skal vaere forutsigba­r og ansvarlig. Vi er et styringspa­rti som ikke kan la oss styre av politiske vinder her og nå. Vi tror en bedre strømstøtt­eordning kan sikre større forankring og forståelse for våre langsiktig­e mål.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway