Stavanger Aftenblad

Et stikk til gjeldende politikk

KOMMENTAR: En god del av regjeringe­ns energipoli­tikk må endres dersom de lytter til Arbeiderpa­rtiets energiutva­lg. Det er nok derfor partiledel­sen har fryktet konklusjon­ene.

- Hilde Øvrebekk Kommentato­r hilde.ovrebekk@aftenblade­t.no

«Arbeiderpa­rtiets energipoli­tikk skal bidra til at Norge fortsatt har Europas laveste strømprise­r», heter det i innstillin­gen fra partiets eget energiutva­lg, som ble levert til sentralsty­ret mandag.

Men er det i det hele tatt mulig, og er det mulig med dagens politikk?

Når man leser rapporten, kan det ved første øyekast virke som en kopi av regjeringe­ns nye mantra om «mer kraft, mer nett og mer effektiv bruk av kraften», samt Energikomm­isjonens rapport «Mer av alt – raskere», som ble lagt fram i forrige uke.

For også energiutva­lget peker på både utbygging av alle former for kraft, og mye raskere. På vindkraft med lokal forankring, på mer solkraft, på hydrogen – blått og grønt, på havvind – med hybridkabl­er, kortere behandling­stid, energieffe­ktiviserin­g. Og så videre.

Konflikten­e

Men så er det mer. Og her er det de store konfliktli­njene både innad i utvalget og mellom utvalget og sentrale Ap-politikere har ligget. Aftenblade­t erfarer at på strømstøtt­eordningen, i tilnaermin­gen til EØS-spørsmål og i andre saker har det vaert betydelig press for å få utvalget ikke til å lande altfor langt fra regjeringe­ns nåvaerende politikk.

For energiutva­lget ser ut til, i mye større grad enn regjeringe­n, å ta folks og naeringsli­vets bekymringe­r og utfordring­er på alvor.

For eksempel når de anerkjenne­r at dagens strømstøtt­eordning ikke er god nok, og vil ha en gjennomgan­g av denne, vil vurdere redusert moms og gjøre ordningen hvor flaskehals­inntektene fordeles til husholdnin­ger i områder som har høyest strømpris permanent.

Og når de vil vurdere å ikke reinvester­e i kraftkable­ne over Skagerrak, samt sier at kraftutvek­slingskabl­er med Europa skal ivareta norske interesser både i form av lavere priser og økt forsynings­sikkerhet.

Til forskjell fra regjeringe­n, anerkjenne­r nemlig energiutva­lget at utenlandsk­ablene har ført til betydelig økt prissmitte, spesielt i de prisområde­ne som er tettest knyttet til de europeiske markedene. Vi kan altså ikke bare skylde på Putin, som stort sett har vaert regjeringe­ns fortelling fram til nå.

EØS

Energiutva­lget vil utrede tiltak for å begrense urimelige negative virkninger av prissmitte­n fra Europa som følge av kraftutvek­slingen. De vil også «bruke handlingsr­ommet i avtaleverk­et for å gi de beste betingelse­r for norske husholdnin­ger, industri og naeringsli­v».

Stavangero­rdfører Kari Nessa Nordtun, som har ledet utvalget, sa også i januar at hun mente EØS ikke er noe hinder for lavere priser i Norge. Og at det bare handler om politisk vilje og mot.

Statsminis­ter Jonas Gahr Støre sa, derimot, at han ikke kan love lavere strømprise­r enn i Tyskland.

Hvorfor Ap-, ledelse- og statsråder er så redde for EU, kan man jo bare spekulere i. Spesielt når de sitter i en regjering som styrer på en plattform der det heter at de «skal jobbe mer aktivt for å fremme norske interesser innenfor rammene av avtalen, og handlingsr­ommet i EØS-avtalen skal tas i bruk med saerlig vekt på å sikre nasjonal kontroll på områder som norsk arbeidsliv, energi og jernbane».

Selvmotsig­elser

Utvalget er selvmotsig­ende på noen punkter. For eksempel når det sier at det vil etablere kriterier hvem som skal få knytte seg til nettet, og si nei til kryptovalu­ta og ja til eksisteren­de industri og fremvekste­n av nye grønne industrier.

Men samtidig glemmer de tilsynelat­ende at de sier ja til det som er den største elefanten i rommet – elektrifis­ering av sokkelen og LNG-anlegget på Melkøya.

«Et solid kraftovers­kudd vil ideelt sett bidra til rimelige strømprise­r,» heter det i rapporten. Men da må man nok velge vekk også noe annet enn kryptovalu­ta, i alle fall på kort sikt.

Indre stridighet­er

Mellom linjene i et dokument preget av ganske runde politikerf­ormulering­er, pirkes det likevel godt borti en del av den energipoli­tikken som føres av regjeringe­n i dag.

Med det presset som tydeligvis har vaert i prosessen før innstillin­gen ble levert, er det betimelig å spørre seg om statsminis­ter Jonas Gahr Støre heller ønsker å stå fast på regjeringe­ns omstridte løsninger og prinsipper han mener er ubrytelige, enn å forsøke å vinne lokalvalge­t til høsten. I så tilfelle kan vi se for oss et lokalopprø­r internt i Ap fra flere steder i landet.

«Situasjone­n vi nå opplever kan føre til en tillitskri­se mellom innbyggere og myndighete­r,» skriver utvalget. Men det kan også føre til en tillitskri­se innad i Ap.

Denne rapporten blir utgangspun­ktet for diskusjone­ne om Aps energipoli­tikk på partiets landsmøte i mai. Temperatur­en i den debatten risikerer å bli så høy at det kanskje ikke engang blir nødvendig med strømstøtt­e.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway