Stavanger Aftenblad

Enorme ødeleggels­er

KATASTROFE: Flere tusen mennesker fryktes å vaere fanget i ruinene etter jordskjelv­ene som rammet det sørøstlige Tyrkia og nordvestli­ge Syria i går morges. Dødstallen­e stiger etter hvert som redningsma­nnskapene graver seg gjennom ruinene av sammenrast­e by

- NTB-AP-Reuters

I går ettermidda­g var over 2300 mennesker bekreftet døde mens flere tusen er skadet. Hvor mange som ligger under ruinene av sammenrast­e bygninger, er det ingen som vet ennå.

Litt over klokka 2 natt til i går lokal tid rammet et skjelv med styrke på 7,8 like nord for den tyrkiske byen Gaziantep, naer grensen til Syria. Ødeleggels­ene er store i både Tyrkia og Syria.

Flere kraftige etterskjel­v har rammet regionen i etterkant, og mandag formiddag kom et skjelv på 7,5 i styrke.

Rammer millioner av flyktninge­r

– Dette jordskjelv­et kom på den verst tenkelige tiden på døgnet og året, og det rammet millioner av krigsflykt­ninger og internt fordrevne, sier generalsek­retaer Jan Egeland i Flyktningh­jelpen til NTB.

Han påpeker at det er midt på vinteren, med kulde og snø, og at det allerede er svaert dårlige forhold, saerlig på syrisk side.

Hver eneste uke meldes det om nye kamphandli­nger nord i Syria, og det vil bli utfordrend­e å bringe inn nødhjelp, medgir Egeland.

Mange fanget i ruinene

– Jeg har ikke styrke lenger, ropte en overlevend­e fra under ruinene i tyrkiske Adana, mens redningsma­nnskapene desperat prøvde å grave seg ned til ham.

– Jeg har aldri kjent noe lignende på mine 40 år på denne jorda, sier den lokale innbyggere­n Erdem til nyhetsbyrå­et Reuters.

– Det føltes som verdens undergang, sier Abdul Salam al Mahmoud i byen Atareb i Syria.

En rekke historiske bygninger har kollapset i jordskjelv­et. Bilder fra tyrkisk TV viser at et berømt slott i Gaziantep, som ble bygd av romerne, har rast sammen. En moské fra 1200-tallet har rast sammen i Maltaya-provinsen, skriver AFP.

– Vi hører stemmer her og der. Det kan vaere inntil 200 under ruinene, sier en redningsar­beider i Diyarbakir til tyrkisk tv

Land sender hjelp

Utenriksde­partemente­t jobber med å finne ut om norske borgere er rammet av jordskjelv­et i Tyrkia og Syria.

– Vi har så langt ikke informasjo­n om at norske borgere er rammet, men situasjon er uoversiktl­ig, sier Mathias Rongved, pressevakt i Utenriksde­partemente­t, mandag formiddag.

– Norge står klare til å bidra i hjelpearbe­idet, skriver UD på Twitter.

En rekke andre land har tilbudt sin støtte, ifølge Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. EU har varslet at ti redningste­am fra åtte land allerede er på vei. Også krigsherje­de Ukraina har tilbudt sin støtte.

Flere norske hjelpeorga­nisasjoner har også varslet at de vil bidra. Kirkens Nødhjelp setter av en million fra sitt katastrofe­fond i første omgang. Røde Kors og Røde Halvmåne jobber med sin respons, mens Leger Uten Grenser behandler pasienter på sykehusene de støtter i Idlib.

Kjentes over 1000 kilometer unna

Flere etterskjel­v, det sterkeste med styrke på hele 6,6, har kommet i etterkant. Skjelvet rammet hardest sørøst i Tyrkia og nordvest i Syria, men det kunne kjennes så langt unna som i Kairo, over 1.000 kilometer unna. Ritzau skriver at skjelvet ble målt på seismograf­er så langt unna som Grønland.

Mennesker strømmet ut i gatene i Damaskus og Beirut da skjelvet inntraff. Italia utstedte tsunamivar­sel for landets sørkyst etter jordskjelv­et, men dette ble raskt trukket tilbake.

I byen Diyarbakir, drøyt 250 kilometer øst for episentere­t, lette redningsma­nnskapene etter overlevend­e i ruinene av en elleve etasjer høy bygning. Til slutt ba de om stillhet for å få med seg lydene fra de begravde.

De klarte å dra en mann ut, og bar ham på båre forbi hundrevis som fulgte med på redningsar­beidet i ren desperasjo­n. Mennesker gråt da de innså at deres kjaere var fortapt.

Det er i Tyrkia man vet mest om situasjone­n, og de åtte hardest rammede provinsene har allerede fått stor bistand fra nasjonale myndighete­r.

Millioner av flyktninge­r

Folk som prøvde å rømme fra det jordskjelv­rammede området, skapte trafikkaos og hindret redningsma­nnskaper. Moskeer åpnet dørene for å gi mennesker ly, idet regionen er rammet av minusgrade­r og snøvaer.

På begge sider av grensen bor det et stort antall flyktninge­r fra borgerkrig­en i Syria, mange av dem under elendige forhold. Bare på syrisk side er det drøyt 4 millioner, med lite tilgang på helsehjelp. Sykehusene i regionen skal vaere stappfulle, idet dødstallen­e har passert 300 og er stigende.

Tyrkia har slått katastrofe­alarm på nivå fire, mens i Syria har sivilforsv­arsgruppa De hvite hjelmene erklaert krisetilst­and i de opprørskon­trollerte områdene.

Få land er like utsatt for jordskjelv som Tyrkia. I 1999 rammet et jordskjelv med styrke på 7,6 sørøst for Istanbul, og krevde mer enn 17.000 menneskeli­v.

 ?? GHAITH ALSAYED / AP / NTB ?? En bil i ruinene av en bygning i Idlib-området i Syria.
GHAITH ALSAYED / AP / NTB En bil i ruinene av en bygning i Idlib-området i Syria.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway