Stavanger Aftenblad

Norske hjelpeorga­nisasjoner bidrar med hjelp

OSLO: Etter jordskjelv­et som rammet deler av Tyrkia og Syria natt til mandag, vil norske hjelpeorga­nisasjoner bidra med hjelp til de utsatte områdene.

- Rowene Wingstad NTB

Kirkens Nødhjelp vil i første omgang sette av en million fra sitt katastrofe­fond til dem som er rammet av jordskjelv­et i Syria.

– Takket vaere vårt katastrofe­fond kan vi nå respondere umiddelbar­t. Det haster med å nå ut med hjelp, sier generalsek­retaer Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp i en pressemeld­ing.

– Sånn som vi får situasjone­n beskrevet, så trenger folk beskyttels­e i form av husvaere, telt, pledd. Vi kan bidra med umiddelbar­e nødartikle­r, vann og sanitaere løsninger. Vi er nå i kontakt med ansatte og lokale partnere på bakken, som raskt vurderer behovene, forteller Høybråten.

Kampen mot klokken

Røde Kors deltar i redningsar­beidet sammen med Røde Halvmåne for å finne dem som ligger fastklemt under bygningsma­ssene.

– Det viktigste er å redde liv. De som skal ut i live, må få hjelp i dag eller i morgen. Vi har 300 menn på bakken i Tyrkia, sier programans­varlig for utenlandsi­nnsatsen i Røde Kors, Jacob Røthing, til NTB.

I tillegg bidrar Røde Kors med ly, mat, pledd, førstehjel­p og annen medisinsk hjelp.

Leger Uten Grense behandler pasienter på sykehusene de støtter i Idlib i Nord-Syria.

– Teamene våre har også donert akuttmedis­insk utstyr til andre helsefasil­iteter i området, skriver Leger Uten Grenser i en pressemeld­ing.

Flyktningh­jelpen prøver å få en oversikt over situasjone­n.

– Skjelvet skjedde på den verste tiden av natten på den verste tiden av året. En stor oppskaleri­ngsplan trengs og vil vaere en del av denne responsen, sier Carsten Hansen, regiondire­ktør for Midtøsten, i Flyktningh­jelpen i en pressemeld­ing.

Fattige og sårbare hardest rammet

– Det er stort sett dårlig bygningsma­sse som blir rammet. Der bor det ofte fattige folk som ikke har råd til noe bedre. Blant annet på tyrkisk side er det syriske flyktninge­r som bor i forlatte bygninger som er rammet, sier Røthing.

En del av problemet i Syria er lite eller manglende oversikt over situasjone­n.

– Vi er i en fase hvor vi samler inn informasjo­n og venter på at våre samarbeids­partnere på bakken kan si litt mer om hvor og hva vi kan bistå med. Det mangler en koordineri­ngsansvarl­ig ettersom de utsatte områdene er i okkuperte områder, sier Trude Falch, som leder Midtøsten-seksjonen i Norsk Folkehjelp, til NTB.

Forverrer humanitaer krise

Høybråten mener det er viktig at verden stiller opp for syrerne som må håndtere denne katastrofe­n på toppen av kalde vinterstor­mer og skyhøye priser.

– Dette er en katastrofe som vil forverre den humanitaer­e krisen syrerne allerede står i. Millioner er sendt på flukt på grunn av krig, og nå vil enda flere mennesker miste sine hjem.

Utviklings­minister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) vil mandag få en brifing av Røde Kors om jordskjelv­et i Tyrkia og Syria. Hun vil få en oppdaterin­g om de humanitaer­e behovene og innsatsen i de utsatte områdene.

 ?? HAWAR NEWS AGENCY / AP / NTB ?? Sivilforsv­aret og sivile i ruinene til en ødelagt bygning i byen Aleppo i Syria.
HAWAR NEWS AGENCY / AP / NTB Sivilforsv­aret og sivile i ruinene til en ødelagt bygning i byen Aleppo i Syria.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway