Stavanger Aftenblad

Stavanger må få en byarkitekt snarest for å løfte diskusjone­n

- Trine Sylten Stavanger

ARKITEKTUR: Dag Svihus sitt harmdirren­de innlegg i Aftenblade­t om Mosvannet Park, har fått mange til å mene noe. Selv har jeg gleden av å besøke venner i området og tenker hver gang at her må det vaere godt å bo.

Det er gjennomgåe­nde og gjennomlys­te leilighete­r. Det er en fantastisk utsikt mot Mosvatnet og langt inn i Ryfylkehei­ene for mange av leilighete­ne. Det er solrike og store balkonger med god skjerming mot nordavinde­n og støyen fra biltrafikk­en. Det er heller ikke gjort kompromiss­er på materialkv­alitet i fellesområ­der, på fasader eller på uteområden­e.

Dag Svihus har visstnok bare sett et fengsel og en parodi – og en skam for byen. Jeg er tilflytter til Stavanger og har ikke noe nostalgisk forhold til gamle Alstor. Men jeg vet at det stilles klare byplanmess­ige og funksjonel­le krav til nye boliger som skal bygges. Og slik må det selvsagt vaere. Kanskje er det politikern­e i dette tilfellet som har vaert litt for ivrige når de har lagt sine føringer for hvordan bebyggelse­n skulle utformes? Da prosjektet første gang ble lagt fram for politisk behandling, ble det gitt karakteris­tikker om bebyggelse­n som «en kommunistb­lokk, ikledd et tørkestati­v».

Det ble stilt krav om endring av etasjeanta­ll fordi prosjektet var for høyt, og i tillegg stilt krav om omarbeidin­g av fasadene fordi de angivelig var stygge. Man kan stille spørsmål om politikern­es innspill i dette tilfellet gjør prosjektet bedre eller dårligere?

God arkitektur og byplanlegg­ing kan ikke måles i om politikern­e synes prosjektet er pent eller stygt. Det bør derfor stilles forventnin­ger til å få på plass en byarkitekt i Stavanger snarest, som kan løfte denne diskusjone­n til et høyere arkitektfa­glig nivå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway