Stavanger Aftenblad

Vi tror på klimamålen­e, Torvanger!

ELEKTRIFIS­ERING: Asbjørn Torvanger i Cicero hevder i sitt innlegg i Stavanger Aftenblad 31. januar at han har lest Thema sin rapport om elektrifis­ering grundig, men at han fortsatt betviler dette. Da er det rart at kritikken handler om andre ting enn det

- Benedicte Solaas Direktør klima og miljø i Offshore Norge

Elektrifis­ering av norske olje- og gassinstal­lasjoner reduserer utslippene i Norge, og i Europa. I tillegg konkludere­r rapporten Thema la fram i januar med at elektrifis­ering er lønnsomt og at dersom lønnsomme elektrifis­eringspros­jekter ikke gjennomfør­es, vil det gjøre klimapolit­ikken dyrere og målene vanskelige­re å nå.

Ifølge Torvanger er Themas analyse for optimistis­k fordi den legger til grunn at EUs klimamål nås. Da Torvanger selv skrev rapporter om dette tok han utgangspun­kt i hvordan kraftmikse­n så ut i 20122014, og forventnin­gene på det tidspunkte­t om hvordan kraftmikse­n ville se ut i 2030. Åpenbart har det betydning for resultaten­e hvilke forutsetni­nger som legges til grunn for analyser. Det er derfor ikke så rart at Themas konklusjon­er er annerledes. Siden Torvanger skrev sine rapporter har vi fått Parisavtal­en og EU har snart vedtatt alle politikken­dringene og virkemidle­ne for å realisere sin klimapakke «Klar for 55», inkludert oppjusteri­ngen av fornybaram­bisjonene etter Putins invasjon av Ukraina. Så selv om Torvanger ikke tror EU når klimamålen­e, må vi som industri legge til grunn den utviklinge­n og de målene politikern­e har bestemt. Og det er nettopp det Thema har gjort i sin analyse.

Torvanger peker videre på at elektrifis­ering av plattforme­r kun er ett av flere tiltak for å kutte utslipp. Det er helt riktig. Men analysen til Thema handler imidlertid om elektrifis­ering som tiltak – ikke om alle de andre klimatilta­kene. Når det er sagt så satser naeringen i aller høyeste grad på energieffe­ktiviserin­g og andre tiltak for å nå klimamålen­e. På Kårstø for eksempel, vurderes karbonfang­st og – lagring for å redusere utslippene. Torvanger nevner også opprusting av vannkraftv­erk. Det er nødvendig for å øke produksjon­en av fornybar energi, men er likevel ikke noe som faller innenfor olje- og gassnaerin­gens handlingsr­om.

Til slutt peker Torvanger på hydrogen og at klimaeffek­ten av hydrogenle­kkasjer ikke er med i analysen. Industrien jobber systematis­k med å unngå lekkasjer. Equinor gjennomfør­te i 2021 en studie som viser at metanutsli­ppene forbundet med norsk gass – fra produksjon til kunder i Europa – er rundt 0,3 prosent av distribuer­t volum. På norsk sokkel har vi lenge prioritert arbeid for å unngå lekkasjer, både som følge av sikkerhets­aspekter og miljøhensy­n. Det samme systematis­ke arbeidet med å unngå lekkasjer vil selvsagt videreføre­s når det skal bygges hydrogenrø­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway