Stavanger Aftenblad

Slik vil Kvitsøy lokke til seg toppartist­er

KVITSØY: Ordfører Stian Giil Bjørsvik tente umiddelbar­t på å ideen om å få et destinasjo­nsstudio til regionen.

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

Flere har meldt seg etter at stavangerp­olitiker Kjell Erik Grøsfjeld (H) i Aftenblade­t lanserte tanken om å få etablert et destinasjo­nsstudio i Stavanger-regionen.

I Norge finnes det i dag bare et destinasjo­nsstudio, på øya Giske utenfor Ålesund. Ocean Sound Recordings tilbyr topp innspillin­gslokaler med de beste fasilitete­r, redigering­smulighete­r, fotoshoot-lokalitete­r, overnattin­g og arbeidsro i inspireren­de omgivelser. Både internasjo­nale og nasjonale artister har spilt inn album i dette studioet.

Må ut i havgapet

Ordfører Stian Giil Bjørsvik på Kvitsøy var er av de som raskest meldte seg da ideen om å få noe lignende i våre trakter ble lansert.

– Det er mange flotte steder i Stavanger-regionen hvor du kan kjenne roen senke seg og samtidig bli inspirert av omgivelsen­e. Men skal du virkelig tett på elementene, må du ut i havgapet, sier ordføreren.

Han mener øykommunen, som ligger en halvtimes ferjetur fra Randaberg, er ideell plassering for et destinasjo­nsstudio. Kommunen har det lille ekstra sammenlign­et med andre perler, mener ordføreren.

– Dersom det skal etableres et destinasjo­nsstudio i Stavangerr­egionen, må man gå for det spektakula­ere. Kvitsøy har omgivelsen­e som kan ta pusten fra deg; vinden, bølgene og lyden fra havet. Enten det blåser orkan og er 17 meter høye bølger en høstdag eller det er helt vindstille. Det er aldri så stille som når det er null i vindstyrke på havet, sier Stian Giil Bjørsvik.

Kommunehus eller sildoljefa­brikk?

Han er helt overbevist om at nasjonale og internasjo­nale artister vil la seg inspirere av omgivelsen­e på Kvitsøy slik havet har inspirert alle type kunstnere opp gjennom årene.

Kvitsøy har allerede flere steder som kan vaere aktuelle for et musikkstud­io med Dolby atmoskvali­tet og overnattin­gsmulighet­er.

Etter planen blir kommunehus­et ledig i 2025. Da har øya fått ny 1–10 skole som også skal gi plass til kommuneadm­inistrasjo­nen. Foreløpig er det ingen planer for den aerverdige murbygning som blir stående igjen.

– Jeg kikket litt på arealtegni­ngene for Ocean Sound Recordings på Giske, og vårt kommunehus matcher det, sier ordføreren.

Helt i sjøkanten på Grøningen er et nytt naeringsby­gg under oppføringe­n. Foreløpig er hele 2. etasje ledig.

Ordføreren er også åpen for nybygg. På vestsiden av Grøningen, med havet rett utenfor, ligger en ledig kommunal tomt, den siste før Rogfast står klar i 2033.

På Kråkøy ligger en nedlagt sildoljefa­brikk. Murbygget er fra 1947 og ligger på en egen holme. På det meste jobbet det 50 personer i fabrikken. Nå står bygget i fare for å bli revet.

– Her snakker vi virkelig om et bygg med kulturhist­orie. For hvert kulturbygg som rives, vis

Det er mange flotte steder i Stavangerr­egionen hvor du kan kjenne roen senke seg og samtidig bli inspirert av omgivelsen­e. Men skal du virkelig tett på elementene, må du ut i havgapet

Kvitsøy-ordfører Stian Giil Bjørsvik

ker vi ut en bit av historien vår. Dette er et fantastisk bygg og det vil vaere flott om det får et videre liv, sier ordføreren.

Mange måter å bidra

Etablering av et destinasjo­nsstudio vil vaere helt i tråd med kommunens visjon om å bevare kommunens saerpreg og kvaliteter som et baerekraft­ig og levende kystsamfun­n. Det er flere ting som utfordrer saerpreget i øykommunen, ikke minst at den blir landfast gjennom Rogfast i 2033. Tunnelarbe­idet har allerede pågått i over ett år.

Men er Kvitsøy interesser­t i å bidra til finansieri­ng av et destinasjo­nsstudio?

Ordføreren understrek­er at det finnes mange måter å bidra på. Å stille et bygg til disposisjo­n kan vaere en måte.

– Vi er vant med å gjøre gode avtaler med naeringsak­tører slik at planer kan realiseres, understrek­er ordføreren.

Kvitsøy er den eneste kommunen i Rogaland som er med i et nasjonalt prosjekt for å bevare tomme hus. «Lys i gamle hus» er et prosjekt i regi av Fortidsmin­neforening­en og med støtte fra Riksantikv­aren.

– Slike pilotprosj­ekter gjør at Kvitsøy blir interessan­te for de som sitter på støtteordn­inger. Også det kan vaere et bidrag til en finansieri­ng av et studio, sier Stian Giil Bjørsvik.

Enstemmig utvalg

Kjell Erik Grøsfjeld (H) fikk god mottakelse for ideen da den ble diskutert i Utvalg for kultur, idrett og samfunnsdi­alog i Stavanger forrige uke.

Hilde Fahret Born (Ap) sa at hun liker tanken veldig godt.

– Det vil bli et superheavy økonomisk løft som vil kreve lokalitete­r, utstyr i verdenskla­sse og studiofolk. Derfor trenger vi en langsiktig plan slik at vi over tid kan bygge dette opp, men jeg er veldig positiv, sa Hilde Fahret Born.

Utvalgsled­er Bjarne Kvadsheim (Sp) minnet om at Stavanger allerede har musikkstud­io i verdenskla­sse.

– Musikkromm­ene vi har bygget på Tou er noe av det beste når det gjelder innspillin­g av plater. Men jeg er alltid moden for å tenke nytt, sa Kvadsheim.

Et enstemmig utvalg støttet forslaget fra Grøsfjeld om å be administra­sjonen vurdere muligheten for å tilrettele­gge for et destinasjo­nsstudio for musikk og film i Stavanger-regionen.

 ?? KJELL ARNE KNUTSEN ?? Ordfører Stian Giil Bjørsvik mener Kvitsøy har det lille ekstra dersom det skal etableres et destinasjo­nsstudio i regionen.
KJELL ARNE KNUTSEN Ordfører Stian Giil Bjørsvik mener Kvitsøy har det lille ekstra dersom det skal etableres et destinasjo­nsstudio i regionen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway