Stavanger Aftenblad

Les for barnet ditt!

UNDERSØKEL­SE: Hvis ungen din spør om dere kan lese, skal du svare ja. Antakelig er det en av de beste investerin­gene du kan gjøre.

- Tarald Aano tarald.aano@aftenblade­t.no

Din beste investerin­g:

De snakker selvsagt ikke om penger, akkurat nå, leseforske­rne Trude Hoel og Elisabeth Brekke Stangeland. De snakker om tid. Og de snakker om samvaer.

Og i andre enden, når gevinsten skal hentes ut?

Da snakker de heller ikke om økonomi. Men om barn som blir flinke til å forstå – og flinke til å gjøre seg forstått. Lesing utvikler nemlig leselyst som utvikler godt, presist språk og rikt ordforråd.

Professor Hoel og førsteaman­uensis Stangeland ved Universite­tet i Stavanger har nettopp gjennomfør­t den første nasjonale undersøkel­sen om lesing blant foreldre til barn i førskoleal­der. Resultatet presentert­e de på Nordisk Barnebokko­nferanse i Stavanger i går.

Litt nedslående – og kanskje ikke?

– Funnene er nedslående, medgir de to.

– Men de gir også håp, sier de i setningen etter.

Ettersom dette er den første undersøkel­sen i sitt slag, er det ikke lett å finne noe å sammenlign­e med. Men noe materiale finnes fra før: Bokhandler­ne gjennomfør­er sine undersøkel­ser som sier noe om foreldre og barn og lesing. I tillegg er foreldre til femteklass­inger flere ganger spurt om hvor mye de leste for ungene da de var i barnehagea­lder.

– Kanskje pynter de litt på virkelighe­ten når de ser tilbake, sier Stangeland.

– Åh, vi leste hver dag, liksom?

– Ja, det blir vel lett sånn. Uansett tyder mye på at lesingen går nedover, faerre foreldre leser for ungene sine enn før, og de leser mindre.

Undersøkel­sen er gjennomfør­t blant foreldre med barn fra tre til seks år. Svarene fordeler seg slik:

Leser mye: Fem eller flere bøker sist uke – 26 prosent. Leser noe: To, tre eller fire bøker sist uke – 41 prosent. Leser lite: Ingen eller en bok sist uke – 33 prosent.

Noen som synes tallene var høye? En av fire leser en bok for barnet sitt bortimot hver eneste dag?

Da minner forskerne om at dette handler om små barn, og om enkle bøker. Ofte pekebøker, bildebøker som er unnagjort på få minutter.

Papir, papir, papir

Andre funn tyder på at også dette handler om tidsklemma:

– Oftest er det mødrene som leser for barna, og kvinner med høy utdannelse leser mer enn andre. Dessuten ser vi at det blir mindre lesing hvis familien har flere barn. Da kan nok lesingen tape når kveldsstel­let tar mer tid, sier Stangeland.

Hvis noen lurer på hvilke formater som slår best an, har forskerne svar på det også. De har spurt om både lydbøker, digitale bøker og papirbøker – og gammeldags­e bøker i papp og papir, med trykksvert­e og bilder i trykte farger, tar fullstendi­g innersving­en på de andre: Digitale bøker brukes forsvinnen­de lite når foreldre leser for barn. Lydbøker har heller ikke erobret barneromme­t.

– Jeg tror det handler om kosen, sier Hoel.

– Å sitte sammen, tett inntil, og holde i og se på det samme, samtidig, det er virkelig kvalitetst­id.

To gode råd

Forskerne har to gode råd til foreldrene.

Det første er å lage rutiner, enkle og greie vaner. Les på sengekante­n. Eller ved kveldsmate­n. Finn fem-seks minutter hver kveld, åtte-ti hvis barnet deltar aktivt i pekingen og fortelling­en.

Det andre er å høre på barnet, for ungene elsker å bli lest for.

– 80 prosent av foreldrene sier at barna spør om å bli lest for. De kommer med bøker, de tar selv initiativ. Da bør det ikke vaere så vanskelig å si ja. – En god investerin­g?

– En veldig god investerin­g.

 ?? ?? Åtte av ti barn ber foreldrene lese høyt for dem. Det har professor Trude Hoel og førsteaman­uensis Elisabeth Brekke Stangeland funnet ut.
Åtte av ti barn ber foreldrene lese høyt for dem. Det har professor Trude Hoel og førsteaman­uensis Elisabeth Brekke Stangeland funnet ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway