Stavanger Aftenblad

– Gleden og motivasjon­en er tilbake

FOTBALL:

-

Treningsle­irens varmeste dag. Ikke en sky å se. En sol som pøste på med 20 grader. Landslagss­jef Ståle Solbakken var på besøk. Og kastet seg rett over solkremen. Faktor 30 rett på hodet.

Så dukket jammen tidligere Viking-trener Ian Burchnall opp. Han delte rundhåndet ut klemmer og kompliment­er til gamle kjente.

Sportsdire­ktør Erik Nevland jogget, daglig leder Eirik Bjørnø løp intervalle­r så det luktet svidd. Selv trenerne tok beina fatt til og fra formiddags­økten.

Energien boblet på og rundt Estádio Municipal da Bela Vista der Viking trener.

Det samme gjelder for midtbanesp­iller Harald Nilsen Tangen.

22-åringen fra Stavanger tok Eliteserie­n med storm i 2021. Et gjennombru­dd der han vendte vekk motstander­e, driblet, løp, slo stikkere, jobbet, kriget, scoret og bidro til at Viking var et topplag. Han begeistret på et godt lag.

I fjor gikk det tyngre. På flere fronter. Men nå har 22-åringen funnet gnisten igjen.

– Jeg synes det er deilig å vaere her. Perfekt vaer, gras, masse kamper, det er det vi liker best. Og så føler jeg meg bra. Jeg jobber hardt og er motivert for sesongen som kommer. Jeg ser lyst på den, sier lysluggen til Aftenblade­t.

Han har vist i både kamp og på trening at han er på vei mot nivået som gjorde ham til en av Vikings viktigste spillere i 2021.

– Det er godt å kjenne at det begynner å sitte. Det handler mest om at jeg har funnet tilbake til gleden og motivasjon­en ved å spille fotball. Og så har jeg hatt gode folk rundt meg som har backet meg opp, sier Nilsen Tangen.

– Vanskelig for alle

Han var en del av et Viking-lag som herjet på våren. Så gikk det tyngre. Og tyngre. Det gjelder også for midtbanesp­illeren med det spennende offensive repertoare­t.

– Det var mye opp og ned i fjor. Vi fikk liksom aldri helt kontinuite­t, føles det som, i hvert fall ikke på slutten av sesongen. Det var noen utskiftnin­ger, vi fikk aldri satt laget skikkelig. Det var vanskelig for alle.

– Etter det gjennombru­ddet du hadde i 2021 så ble gjerne ikke 2022 det du kanskje hadde sett for deg heller?

– Nei, det gjorde ikke det. Jeg synes det startet bra. Da var laget solid, jeg følte meg bra. Men det er rart med den selvtillit­en. Når du taper, så går det innpå deg. Så ble jeg benket. Det går innpå deg. Fotball handler så mye om det mentale.

– Da forsvant gleden og motivasjon­en?

– Ja, det forsvant i en periode. Det har jeg vaert aerlig og åpen med trenerne om. Du må like det du holder på med. Uansett hva det er, sier Nilsen Tangen.

Best med ball

Han har fått mye tillit av Vikings trenerduo. Den har ikke forsvunnet. Slik det ser ut nå er Nilsen Tangen på laget når sesongen offisielt sparkes i gang.

– Det er deilig å kjenne på den tilliten. Nå er det bare opp til meg. Jeg skal jobbe beinhardt. Det er opp til meg hvor god jeg vil bli. Det er viktig å ha det kjekt på banen. Jeg ønsker å ha mye ball, vaere mye involvert, spille med et smil om munnen, at du kan nyte det, liksom. Da er jeg best. Det har vi snakket sammen om.

Nå skal han vise det på banen at han nyter å spille fotball igjen.

– Å møte et lag som FC København, det elsker jeg. Jeg synes det er kjekt å møte lag som egentlig er bedre enn oss.

Etter gårsdagens trening fikk han også litt informasjo­n av Ståle Solbakken som kjenner FCK godt.

– Det er kult å få litt «inside» av Ståle, gliser Nilsen Tangen.

Sparringpa­rtner

Trener Morten Jensen smiler når Aftenblade­t spør ham om midtbaneju­velen.

– Det er fantastisk for oss å se at Harald er på gang igjen. Han er en nytelse å se på når han er i spillehumø­r. Og det er han om dagen. Og da er han ganske unik. Han sprudler, det lover godt for sesongen.

– Hva har skjedd i kulissene for å få fart på ham igjen?

– Det handler mye om naerhet til spillerne fra oss trenere. Alle går gjennom ulike faser som ikke alltid har med fotball å gjøre. Da er det viktig at vi kan vaere sparringpa­rtnere og hjelpe. Det er unge mennesker, det må vi ikke glemme. Det kan vaere et ytre press som er stort, eller et indre press. Da prøver vi å avlaste litt og få spillerne på rett kanal. Det kan ta kort tid eller lang tid. Nå ser det heldigvis ut til at Harald har funnet tilbake til seg selv, det er veldig gledelig. Også ut fra et menneskeli­g perspektiv og ikke bare fotballmes­sig.

Jensen mener Harald Nilsen Tangen er mer voksen nå. Og så lenge han er på den kanalen, er alt opp til spilleren selv.

– Vi i Viking sitter på noe veldig spennende i Harald.

FCK neste – fire endringer

I kveld spiller Viking sin andre treningska­mp under oppholdet på Algarvekys­ten.

Det danske storlaget FC København er motstander. Kampen ser du direkte på Aftenblade­t fra klokken 20.30.

Viking må fortsatt klare seg uten kvartetten Sondre Bjørshol, Sondre Auklend, Viljar Vevatne og Gianni Stensness.

Etter gårsdagens økt er det klart at Viking stiller med disse 11 fra start (4–3–3):

Arild Østbø – Herman Haugen, Djibril Diop, David Brekalo, Jost Urbancic – Harald Nilsen Tangen, Markus Solbakken, Yann-Erik de Lanlay – Sander Svendsen, Nick D’Agostino, Zlatko Tripic.

Østbø, de Lanlay, Svendsen og D’Agostino får sjansen fra start etter å ha startet på benken mot Halmstad fredag.

 ?? KJETIL FLYGIND ?? Harald Nilsen Tangen med ballen i beina og Viking-junioren Jone Berg på armlengdes avstand. Nå har det begynt å svinge av Nilsen Tangen igjen.
KJETIL FLYGIND Harald Nilsen Tangen med ballen i beina og Viking-junioren Jone Berg på armlengdes avstand. Nå har det begynt å svinge av Nilsen Tangen igjen.
 ?? ?? AFTENBLADE­T I ALGARVE:
AFTENBLADE­T I ALGARVE:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway