Stavanger Aftenblad

Easee får krass kritikk fra svenske myndighete­r

STAVANGER: Ladeselska­pet Easee har mottatt et brev fra det svenske Elsäkerhet­sverket hvor de får kritikk for sin elbillader Easee Home. Easee har også fått en rekke spørsmål de må svare på innen mandag.

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

– Jeg kan bekrefte at vi har sendt et brev til Easee hvor vi redegjør for våre funn og hva vi mener ikke når opp til den standarden som kreves i ladebransj­en. Nå venter vi på svar fra Easee, sier kommunikas­jonssjef i Elsäkerhet­sverket, Cia Edlund, til Aftenblade­t.

Tester alle ladere

Elsäkerhet­sverket er en svensk forvaltnin­gsmyndighe­t for tekniske sikkerhets­spørsmål innenfor el-området og sorterer under Klima- og naeringsli­vsdepartem­entet i Sverige.

Noe av kritikken fra Elsäkerhet­sverket går på at laderen Easee Home ikke skal ha en jordfeilbr­yter og DCbeskytte­lse. DC står for Direct Current og finnes som regel i hurtiglade­stasjoner, denne lader med en effekt over 50kW.

I brevet kommer også Elsäkerhet­sverket med en rekke spørsmål til Easee – blant annet om de på egen hånd har planer om å fikse feilene på sin lader og når de eventuelt har tenkt å gjøre det.

– Svarfriste­n til Easee er mandag, sier Edlund.

– Hvordan avdekket det dere mener er feil og mangler i Easees lader?

– Vår tekniske avdeling startet for en stund siden et tematisk prosjekt hvor de tar for seg alle elbillader­ne til alle selskaper som produserer disse.

– Er det andre selskaper som har fått tilsvarend­e brev som Easee?

– Det kan jeg ikke uttale meg om.

– Hvilke konsekvens­er kan dette få for Easee?

– Det er for tidlig å si. Nå vil vi først høre hva de svarer oss, sier Cia Edlund.

Easee svarer

Easee har foreløpig lagt ut følgende tilsvar på sin hjemmeside til kritikken fra Elsäkerhet­sverket

«Vi har fått spørsmål fra Elsäkerhet­sverket, myndighete­n som har tilsyn over alle produsente­r av elprodukte­r som selges i Sverige. Vi er i dialog med dem og svarer på deres spørsmål. Dette har ingen innvirknin­g på vår virksomhet i Sverige. Hos Easee er vårt hovedfokus å sikre at våre produkter holder høyest mulig sikkerhets­nivå».

Til Aftenblade­t sier Kenneth Bjerga, nordisk PR-sjef:

– Vi kan bekrefte at vi er i dialog med svenske Elsäkerhet­sverket. Dette er en del av en prosess der Elsäkerhet­sverket undersøker flere produsente­r av elbillader­e i Sverige, som en del av deres tilsynsvir­ksomhet.

Easee er positive til Elsikkerhe­tsverkets fokus på sikkerhet, ønsker dialogen velkommen og svarer på deres spørsmål innen den gitte tidsrammen, ifølge Bjerga.

– Vi i Easee jobber vi med banebryten­de teknologi og har helt siden starten hatt som hovedfokus å utvikle de sikreste og mest innovative løsningene for våre kunder.

Easee har opplevd en enorm suksess på veldig kort tid. Selskapet har gått fra tre ansatte for rundt fem år siden til naermere 500 i dag. De har også gjort det veldig bra økonomisk og gründerne har ifølge Kapital blitt milliardae­rer på rekordtid.

Easee ble også kåret til årets bedrift av Naeringsfo­reningen for Stavanger-regionen i 2022.

 ?? CARINA JOHANSEN / STAVANGER AFTENBLAD ?? Jonas Helmikstøl er toppsjef i Easee. Han er også en av gründerne.
CARINA JOHANSEN / STAVANGER AFTENBLAD Jonas Helmikstøl er toppsjef i Easee. Han er også en av gründerne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway