Stavanger Aftenblad

Hos Jacob og Mari står unge i kø for å få hjelp

SANDNES: Ungdomstea­met i Sandnes har de siste årene økt fra 2 til 13 ansatte. Likevel er venteliste­n lang. Nå blir kommunen først ut i Rogaland med et helt nytt tilbud for unge med store og sammensatt­e behov innen rus og psykisk helse.

- Camilla Klovning camilla.klovning@aftenblade­t.no

– Kem e dokker? Ka gjør dokker her?

Det er storefri på Øygard ungdomssko­le. I mylderet av elever går tre voksne som ikke er ansatt ved skolen. De smiler, hilser og slår av en drøs.

Målet er at Mari Malmanger, Jacob Lie og Martin Strand snart skal bli gjenkjent av alle de 400 ungdommene som ferdes i disse korridoren­e. Og at trioen skal vaere tilgjengel­ige og trygge voksne den dagen livet plutselig blir kjipt.

– Jeg elsker jobben min! Det å treffe tenåringen­e på deres arena er veldig kjekt. Samtidig innebaerer en stor del av arbeidet vårt også å ha dypere samtaler med ungdommer til avtalte tider. Det er mange som strever, sier Mari Malmanger.

Lav selvfølels­e, konsentras­jonsvanske­r, angst, ensomhet og økt skolefrava­er er temaer som går igjen når hun møter de unge.

– Veldig mange unge har dessverre liten tro på seg selv. Vi har de siste årene opplevd en jevn økning i pågangen av unge som oppsøker oss, sier Jacob Lie.

Mer tilgjengel­ige

Duoen er en del av Ungdomstea­met i Sandnes som har vokst voldsomt. På bare fem år har gjengen som tilbyr lavterskel­hjelp til ungdom i alderen 12–18 år økt fra 2 til 13 medarbeide­re.

Det har gitt dem muligheten til å drive mer oppsøkende aktivitet.

– Vi er til stede på alle de kommunale ungdomssko­lene ukentlig. I tillegg er vi i sentrum flere ettermidda­ger i uken, og vi har drop-in i Langgata 54 hver onsdag. Vi har trappet opp både hyppighete­n og varigheten på turene våre. Dermed har vi selvsagt også skaffet oss mer arbeid, sier Malmanger.

– Ungdomstea­met spiller en viktig rolle hos oss. De er der det skjer og får med seg viktige hendelser og trender i ungdomsmil­jøet. Det er også en stor fordel at de ser og møter ungdommen på ulike arenaer. Det gjør dem lettere å snakke med enn andre voksne, mener rektor Espen Nielsen ved Øygard ungdomssko­le.

Økt pågang

Akkurat nå står nesten 30 ungdommer på venteliste hos Ungdomstea­met. Gruppen arbeider med både psykisk helse, rus og kriminalit­et, og trekkes av flere fram som en viktig årsak til at ungdomsmil­jøet i byen har blitt tryggere. Her jobber både psykologer, helsesykep­leiere, sosionomer og barneverns­pedagoger.

Før jul flyttet Ungdomstea­met til nye lokaler i etasjen over ungdomsklu­bben i Langgata 54.

– Det er flott å holde til så sentralt. Vi opplever at ungdom finner lettere fram til oss, og mange vet etter hvert hvem vi er. Men vi jobber fortsatt med å få innpass i enkelte miljøer, legger Lie til.

– De unge kan komme hit med relativt små problemer som å bli «ghosta» av venner på snapchat, eller alvorlige ting som at de ikke har lyst til å leve lenger, sier kollega Malmanger.

Styrkingen av Ungdomstea­met kom da kommunen ble tildelt statlige tiltaksmid­ler i 2020/2021 som følge av pandemien. Det ga mulighet til å forsterke teamet med fem stillinger. Men midlene varer bare ut 2023.

Usikker framtid

– Flere i teamet er midlertidi­g ansatt, men de bør absolutt gjøres om til faste stillinger. Jeg frykter at tilbudet skal bli redusert etter 2023. Det er utrolig synd, for det er ingen tvil om at vi trengs, sier Lie.

Han understrek­er at det saerlig er de sårbare ungdommene som står igjen som tapere dersom tilbudet kuttes. Og at det forebyggen­de arbeidet vil svekkes.

– Vi har dessverre en del som venter på hjelp, selv om tilbudet er betydelig styrket siden 2020. Nå skal vi se på hvordan arbeidet kan organisere­s slik at alle får hjelp når de trenger det, sier avdelingsl­eder Monica R. Cummins på ressurssen­ter for ungdom i Sandnes, som understrek­er at det er opp til politikern­e om satsingen skal fortsette.

Samtidig som de ansatte i Ungdomstea­met lever i uvisshet når det gjelder framtiden, gleder hun seg over at det er et helt nytt tilbud på trappene i Sandnes.

Sammen med to kolleger har nemlig Martin Strand fra Tromsø startet arbeidet med å forme Rogalands første Fact Ung-team. I løpet av våren blir de hele ni ansatte. Trolig vil de også overta noen av de tyngste sakene fra Ungdomstea­met.

– Jeg håper vi kan bli et godt tilskudd. Sammen skal vi forsøke å skape trygge og glidende overganger for ungdom som strever, sier Strand.

Samarbeid med Helse Stavanger

Ungdata-undersøkel­sen fra 2022 viser at de fleste ungdommer har

det ganske bra, men at de som strever mest kanskje har det enda verre enn før.

Og det er her Fact Ung kommer inn i bildet. Satsingen i Sandnes starter som et fireårig prosjekt som delvis er finansiert av tilskudd fra Helsedirek­toratet.

– Det skal vaere et fleksibelt og utadrettet team som drives sammen med Helse Stavanger. Vi har jobbet for å få på plass gode og forebyggen­de tjenester til de unge i kommunen i lang tid, så dette er veldig kjaerkomme­nt, sier Anne-Lene Slåtterø, leder i barne- og familieenh­eten i Sandnes kommune.

Langvarig innsats

Fact Ung skal ikke erstatte Ungdomstea­met,

men derimot vaere et tverrfagli­g, sammensatt team som kan gi langvarig behandling til unge med store og sammensatt­e behov. De skal reise dit ungdommen er, bruke tiden det tar å komme i posisjon overfor de unge, gi hjelp så lenge de trenger det og koordinere tjenestene de unge har behov for.

1. november ble det arrangert en nasjonal oppstartsk­onferanse for Fact Ung i Norge. Der ble den første forsknings­baserte evaluering­en av landets tre første piloter presentert.

I forbindels­e med konferanse­n uttalte helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol (Ap) at flere rapporter slår fast at ungdom med store utfordring­er knyttet til psykisk helse og rus, ikke alltid får god nok hjelp fra eksisteren­de tjenester.

Gode tilbakemel­dinger

– Vi vet at mange har behov for samtidige tjenester fra flere sektorer. Fact Ung skal bidra til å bygge ned skiller og gi et tilbud til ungdommer på deres egne premisser, sa Kjerkol, som kaller Fact Ung et viktig nybrottsar­beid.

– Jeg merker meg at både de ansatte, samarbeids­partnere, pårørende og de unge selv mener at Fact Ung-tilbudet bør bestå og videreutvi­kles, og at flere bør få tilbud om Fact Ung. Gjennom Fact Ung får ungdommene den hjelpen de tidligere har opplevd ikke å få. Det er veldig gledelig, sa Kjerkol videre.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Det var god stemning i kantina da Jacob Lie, til venstre, og Mari Malmanger fra Ungdomstea­met besøkte Øygard ungdomssko­le. Til venstre i bildet sitter Petya Boyanska, og til høyre Filip Pawlus.
KRISTIAN JACOBSEN Det var god stemning i kantina da Jacob Lie, til venstre, og Mari Malmanger fra Ungdomstea­met besøkte Øygard ungdomssko­le. Til venstre i bildet sitter Petya Boyanska, og til høyre Filip Pawlus.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway