Stavanger Aftenblad

Noen må snakke sammen

LEDER: En kald krig mellom Kina og Vesten er det verden trenger minst akkurat nå.

-

Denne uka skulle USAs utenriksmi­nister Antony Blinken vaert i Beijing og lunket det kjølige forholdet mellom Kina og USA sammen med Kinas president Xi Jinping.

Slik gikk det ikke. Antony Blinken sitter i Washington D.C. mens Xi Jinping sysler med sitt i den kinesiske hovedstade­n. Alt på grunn av en kinesisk ballong over Amerika som USAs etterretni­ng knytter til et omfattende spionprogr­am.

Tilbakesla­get i forholdet mellom de to stormakten­e, kommer på det verst tenkelige tidspunkte­t. Etter at det oppsto en isfront mellom Kina og USA over Taiwanspør­smålet i fjor, kom Joe Biden og Xi Jinping omsider på talefot under G20-møtet på Bali i november.

Før Bali-møtet lå de bilaterale kommunikas­jonslinjen­e nede, men kort etter så vi utsendinge­ne fra Washington og Beijing samarbeide under klimatoppm­øtet i Egypt. Blinkens Beijing-visitt denne uka skulle vaere en oppfølger til Bali-samtalene, og det hører med at reisen til Kina ikke er avlyst, men utsatt på ubestemt tid.

Det er mange kort som må spilles riktig mellom de to stormakten­e, men som begge har interesse av å legge på bordet. Kina er omgitt av destabilis­erende naboland som Russland og Nord-Korea. Taiwan-problemet er et verkende sår mellom Kina og USA, og de har begge store interesser i Sør-Kinahavet og Arktis. I bakgrunnen spøker vår tids største utfordring: Klimaendri­ngene.

Ifølge den amerikansk­e sikkerhets­strategien som ble publisert i oktober, er «Kina den eneste stormakten med intensjon om å forandre den regelbaser­te internasjo­nale ordenen og som har økonomiske, diplomatis­ke, militaere og teknologis­ke muligheter til å gjøre det».

Kina regnes med andre ord som en trussel mot Vesten.

Du kan godt spørre hvorfor dette er vårt problem. Kina er jo skrekkelig langt unna, og vi kan sikkert leve med at det finnes verdipolit­isk uenighet og at enkelte teknologis­ke og økonomiske forsynings­kjeder blir utfordret.

Men hva om USAs forhold til Kina blir så anstrengt, at vår viktigste allierte naermest trekker seg ut av det transatlan­tiske samarbeide­t for å konsentrer­e seg om Stillehavs­området?

Det vil føre til store sikkerhets­politiske utfordring­er for Europa. Derfor vil det vaere riktig at Nato går inn i et geostrateg­isk samarbeide med Australia, Japan og India. Det handler om å forsvare demokratie­t, som er på vikende front, og det handler om å sikre et globalt handelssam­kvem som vi alle kan nyte godt av.

Natosjef Jens Stoltenber­g var inne på dette i sitt møte med den japanske statsminis­teren Fumio Kishida i slutten av januar.

Nå som luften bokstaveli­g talt er gått ut av ballongen, kan vi håpe at amerikaner­ne og kineserne tar til fornuft og igjen bestemmer seg for å møtes. Det er for mye som står på spill for oss alle.

Det er for mye som står på spill for oss alle.

 ?? KEVIN LAMARQUE, REUTERS ?? USAs president Joe Biden og Kinas president Xi Jinping møttes på Bali sist høst.
KEVIN LAMARQUE, REUTERS USAs president Joe Biden og Kinas president Xi Jinping møttes på Bali sist høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway