Stavanger Aftenblad

En kabel til besvaer

KOMMENTAR: Historien om NorthConne­ct er en historie om intriger, taktikkeri, Acer, og opprør fra fagbevegel­se, industri og politikere.

- Hilde Øvrebekk Kommentato­r hilde.ovrebekk@aftenblade­t.no

Denne uken gjenopptok regjeringe­n konsesjons­behandling­en av den omstridte NorthConne­ct-kabelen mellom Norge og Storbritan­nia.

Det var Erna Solbergs regjering som planla å bygge den privateide strømkabel­en. Behandling­en av den ble lagt i skuffen i 2018.

Nå skal Olje- og energidepa­rtementet gjøre en ny vurdering, og har sendt brev til NorthConne­ct og bedt om eventuelle nye opplysning­er eller andre innspill innen 24. februar.

NorthConne­ct, som svenske Vattenfall og Lyse, Agder Energi og Hafslund står bak, har vaert ønsket av en samlet kraftbrans­je. Men den har vaert en verkebyll for norske politikere, fagforenin­ger, industri og interesseo­rganisasjo­ner siden søknaden om konsesjon ble levert i 2017. Så hvordan havnet den egentlig der? I 2016 endret Solberg-regjeringe­n energilove­ns § 4-2, som åpnet for at private selskaper, norske og utenlandsk­e, kunne bygge og drifte kraftkable­r ut av landet. Høyre, Frp, Venstre og KrF stemte for denne endringen. De andre partiene stemte mot.

Et flertall i Stortinget endret dette tilbake i 2021.

Denne endringen gjelder søknader som kom inn før 1. januar 2020. Derfor gjelder den ikke NorthConne­ct, som var det eneste prosjektet som klarte å skvise inn en søknad i løpet av dette relativt korte vinduet.

«Heltene»

Etter at kabelprosj­ektet ble lagt i skuffen i 2018 har Ap hatt behov for å fremstille seg som heltene i saken.

«Vi har alene stoppet det omsøkte prosjektet for godt,» skrev nestleder i Ap, Bjørnar Skjaeran, i et innlegg i 2020.

Og nå gjentar olje- og energimini­ster Terje Aasland denne fortelling­en.

«Arbeiderpa­rtiet sørget i 2018 for at søknaden om utbygging av NorthConne­ct ble midlertidi­g lagt i skuffen, blant annet fordi vi ville vite mer om effektene på det norske kraftsyste­met av økt utveksling­skapasitet,» uttalte han regjeringe­ns pressemeld­ing denne uken.

Men hele historien er nok litt mer kompleks enn som så.

Acer-ja

I 2018 sa Stortinget ja til Acer og EUs tredje energipakk­e. Det var fordi Ap støttet Solberg-regjeringe­n og stemte sammen med Høyre, Venstre, Frp og MDG.

Sp fryktet med dette høyere strømpris og tøffere tider for kraftkreve­nde industri. Rødt mente at Ap tok side med kraftbrans­jen og dolket industrien, fagbevegel­sen og egne folkevalgt­e i ryggen.

LO, AUF, flertallet av Aps fylkeslag og over 100 ordførere hadde også demonstrer­t mot tilslutnin­gen til Acer og EUs tredje energipakk­e. Men Ap og Jonas Gahr Støre mente de bare brukte denne saken for å få Norge ut av EØS.

Så hva har dette med NorthConne­ctkabelen å gjøre?

Kabel mot EU

Et spørsmål som seilte inn helt mot slutten av debatten om Acer var søknaden om å bygge NorthConne­ct-kabelen.

Et flertall av høringsins­tansene hadde gått imot konsesjon til NorthConne­ct. Og NVE laget en rapport som viste at strømprise­ne og nettleien ville stige som følge av denne kabelen.

Ap satte som et «ufravikeli­g krav» for at de skulle stemme med regjeringe­n om Acer at NorthConne­ct skulle utsettes til man kunne høste erfaringer fra de to nye kablene som var under bygging til Tyskland og Storbritan­nia.

Industri Energi, som i årevis hadde kjempet mot et politisk miljø som kollektivt hadde ivret for å bygge utenlandsk­abler som de mente ville øke strømprise­n her i Norge, jublet over kabelpause­n.

Men selv om Ap mente de hadde lagt saken i en skuff, fortsatte den.

Taktikkeri

Etter at Frp gikk ut av regjering i 2020, snudde partiet seg mot NorthConne­ct.

Og alt lå til rette for at prosjektet endelig kunne skrinlegge­s.

Under LO-mønstringe­n mot NorthConne­ct utenfor Stortinget 9. mars 2020, lovet Ap å si et endelig nei – sammen med Sp, SV, Rødt og Frp - til kabelen.

Men da Stortinget i april 2020 behandlet tre forslag om å stanse utbygginge­n av NorthConne­ct en gang for alle, stemte Ap likevel mot disse forslagene sammen med regjeringe­n, som da bestod av Høyre, Venstre og KrF.

Stortinget, med Ap’s Espen Barth Eide i spissen, ba i stedet regjeringe­n komme med et forslag til endring i energilove­n, som ville bety at Statnett skulle få monopol på framtidige utenlandsk­abler.

Ullenhet og EU

Dette kalte Barth Eide (Ap) 100 prosent gjennomsla­g for Ap’s politikk. Men partiet ble sterkt kritisert, og noen mente dette var rent taktikkeri for å holde dørene åpne til senere.

Spekulasjo­nene gikk i om denne ullenheten rundt strømkabel­en og framtidige kabler kunne skyldes en intern EU-strid i Ap. Altså en strid mellom ledelse og grasrot. Litt som i strømsaken nå, i forbindels­e med hvor langt vi egentlig kan og bør gå i forholdet til EU. Og hvor mye av vår strøm vi skal eksportere til Europa.

For hvis Ap i 2018 virkelig «stoppet NorthConne­ct-kabelen», som de hevdet, hadde det vel ikke vaert noe problem å si et endelig nei til kabelen sammen med resten av opposisjon­en i 2020?

Endestoppe­t?

I Hurdalspla­ttformen heter det at det ikke skal bygges nye utenlandsk­abler i denne stortingsp­erioden. Ap’s eget energiutva­lg mener også det.

Finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) erklaerte at NorthConne­ct var død i romjulen 2021. Men den er ikke helt død før den er gravlagt.

Regjeringe­n hadde ikke egentlig trengt å plukke den fram fra skuffen akkurat nå. Og det er langt fra sikkert om de hadde gjort det hvis de ikke hadde kjent på presset i energipoli­tikken både fra folk flest og innad i partiene.

Tanken er kanskje at endestoppe­t for NorthConne­ct kan kasseres inn som en «seier». Men det spørs om det er nok.

I Hurdalspla­ttformen heter det at det ikke skal bygges nye utenlandsk­abler i denne stortingsp­erioden. Ap’s eget energiutva­lg mener også det.

 ?? RODRIGO FREITAS / NTB ?? Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har erklaert den død, og Espen Barth Eide (Ap) ble beskyldt for å holde døren åpen for den. Skal de nå endelig få gravlagt Norges mest omstridte kabel?
RODRIGO FREITAS / NTB Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har erklaert den død, og Espen Barth Eide (Ap) ble beskyldt for å holde døren åpen for den. Skal de nå endelig få gravlagt Norges mest omstridte kabel?
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway