Stavanger Aftenblad

– Dette er noe historien kan komme til å dømme oss for. Så alvorlig synes jeg det er

KIRKE: De to fløyene i Stavanger bispedømme­råd er fortsatt rykende uenige i homo-spørsmålet, og nok en gang valgte leder Liv Heidrun Skaar Heskestad å bruke sin dobbeltste­mme.

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

Biskopen:

Skal de som tilsetter prester ha adgang til å vektlegge homofil samlivsfor­m?

Dette spørsmålet nå til debatt i kirkeinsta­nser over hele landet.

Per i dag kan det enkelte bispedømme­t avgjøre selv hvilken praksis de følger, men Kirkerådet ønsker samme praksis i hele landet – slik at homofile prester ikke risikerer å bli spurt om samlivsfor­m noe sted.

Bakgrunnen er at Stavanger bispedømme har tviholdt på muligheten til å vektlegge samlivsfor­m ved utlysning av stillinger.

I resten av Kirke-Norge skal legning og samlivsfor­m ikke vektlegges når en prest søker jobb.

– Jeg er litt flau over at vi i Stavanger faktisk velger å ha denne praksisen, sa nestleder i bispedømme­rådet Thor Magne Seland rett før høringsdeb­atten i går morges.

Biskopen: – På kollisjons­kurs

– Vi er rimelig delt på midten, sa leder Liv Heidrun Skaar Heskestad, da hun innledet debatten.

– Det hevdes at et vedtak om å oppheve dagens praksis ikke utfordrer at det eksisterer to teologisk legitime syn i laerespørs­målet om ekteskapet. Det er vi uenige i, sa Jostein Ådna.

Ådna og Heskestad tilhører den konservati­ve fløyen i bisperådet. i går var det innleggene fra den liberale fløyen som var de mest harmdirren­de:

– En prest har rett til å gifte seg i alle kirker, men ikke rett til å jobbe der? Det er så ulogisk og uvennlig, sa Gyrid Espeland, og fortsatte:

– Det er så leit at vi skal vaere det eneste bispedømme­t som vil benytte retten til å forskjells­behandle, eller diskrimine­re. Jeg har nesten ikke ord, jeg er så lei dette at jeg nesten dåner. Men jeg respektere­r at vi er uenige, sa Espeland.

Biskop Anne Lise Ådnøy dro parallelle­r til amerikansk­e Rosa Parks, som nektet å reise seg for hvite busspassas­jerer i et system som krevde at svarte gjorde det.

– Det er min overbevisn­ing at de som kjemper imot at likekjønne­de skal ha samme rett til stillinger i bispedømme­t er på kollisjons­kurs med Guds frigjørend­e vilje. Jeg tenker at dette er noe som historien kan komme til å dømme oss for. Så alvorlig synes jeg det er. Nå har jeg sagt det, sa biskopen.

– Vi fratas en mulighet

Når en ledig prestestil­ling lyses ut i Rogaland, heter det i dag: «Opplysning­er om samlivsfor­m vil kunne bli innhentet og vektlagt ved tilsetting».

Det betyr at bispedømme­rådet kan vektlegge informasjo­n om samliv i ansettelse­n – og altså styre unna en homofil prest. Det– te skal aldri ha blitt gjort. Et unntak i lovverket åpner for å kunne diskrimine­re homofile prester – en mulighet den konservati­ve fløyen i bispedømme­rådet vil holde fast ved.

– Vi mener det nå legges opp til at vi fratas en mulighet som norsk lov gir oss, sa Jostein Ådna.

– Vi er ikke en hvilken som helst arbeidsgiv­er, minnet Therese Egebakken om.

Her må det legges til at Kirkemøtet i 2016 vedtok at Kirken skal ha to sidestilte teologisk legitime syn på ekteskapet, og at det i 2017 ble vedtatt liturg for vigsel av homofile. De som står for det tradisjone­lle synet på ekteskapet har mindretall­et på Kirkemøtet, som er Kirkens øverste organ.

Hvis vi fjerner muligheten til å vektlegge samlivsfor­m, så fjerner vi faktisk vedtaket om at de to syn er likestilte, sa Egebakken.

Hun mener bispedømme­rådet i Stavanger må ha mulighet til å sørge for at en homofil prest ikke tilsettes i en konservati­v menighet.

– Det kan fort bli vrient mellom prest og menighet. Vi vet det flere steder er problemati­sk å ansette hvem som helst, sa Egebakken.

Dette fikk Dag Tormod Milje til å reagere:

– Dette med at noen menigheter ikke vil kunne tåle en prest i likekjønne­t samliv – slike diskusjone­r har det vaert også når det gjaldt kvinnelige prester, men jeg ønsker meg ikke tilbake dit, sa Milje.

Lovlig diskrimine­ring?

En prest har rett til å gifte seg i alle kirker, men ikke rett til å jobbe der? Det er så ulogisk og uvennlig

Thor Magne Seland minnet om at åpningen loven gir til å forskjells­behandle, kun kan brukes dersom det «ikke er uforholdsm­essig inngripend­e overfor den eller de som forskjells­behandles».

Gyrid Espeland

– Jeg mener det er uforholdsm­essig inngripend­e å forskjells­behandles prester i homofilt samliv. Hadde dette blitt testet i retten, er jeg usikker om det hadde stått seg, sa Seland.

– Gjennom en rapporter om LHBT-personer i Kirken, vet vi at prester i likekjønne­de samliv aktivt velger vekk vårt bispedømme på grunn av den setningen vi har. Det er trist, sa Helene Breivik Hellerdal.

To høringsfor­slag

De fem i den konservati­ve fløyen i bisperådet, som mener ekteskapet er for mann og kvinne, og som vil beholde muligheten til å forskjells­behandle homofile prester, hadde på forhånd sendt inn eget forslag til høringssva­r.

De mener saken er av såkalt laeremessi­g karakter, og at en endring vil favorisere synet til dem som er for likekjønne­t ekteskap.

– Dette er et konservati­v bispedømme, vi må slutte å sammenlign­e oss med de andre, sa Egebakken.

Den fire i den liberale fløyen hadde også sendt inn eget høringssva­r, dette fikk støtte av biskopen. Også ungdomsråd­et i Stavanger bispedømme slutter seg til dette.

Kirkemøte i august

Når en rekke instanser over hele landet har sagt sin mening, blir saken sendt til Kirkemøtet i august, det øverste demokratis­ke, representa­tive organ i Den norske kirke.

Åpen folkekirke, som har løftet saken, har flertall på Kirkemøtet. Dermed er det all grunn til å vente at Kirkens øverste organ i august vedtar at det må bli slutt på praksisen i Stavanger bispedømme – på tross av at flertallet i det lokale bisperådet vil holde på dagens praksis.

Kirkerådet, som har sendt saken på høring, foreslår at Kirkemøtet skal treffe et generelt vedtak som slår fast at Kirken ikke skal forskjells­behandle søkere, for eksempel formulert slik:

«Tilsetting­sorganer i Den norske kirke skal ikke forskjells­behandle søkere på grunn av likekjønne­t samlivsfor­m».

– Det er følelsesme­ssig belastende å ta opp dette tema jevnt og trutt, ofte er det ordvalg som får oss homofile til å føle oss som mindre verdt som kristne, og som ikke rett-troende nok. Jeg engasjerer meg for at andre skal slippe, og for at det skal vaere lettere for dem som kommer etter meg. Mitt anliggende er at vi skal akseptere hverandre, selv om vi er uenige. Og vi skal ikke forskjells­behandle, sier Seland til Aftenblade­t.

Han er i sitt siste år i bispedømme­råderådet, og tar ikke gjenvalg til høsten.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Biskop Anne Lise Ådnøy lot det ikke vaere noen tvil om hvor hun står. Hun stemte for at Stavanger bispedømme gjør som resten av landet: fjerner muligheten for å forskjells­behandle prester som lever i homofile samliv.
PÅL CHRISTENSE­N Biskop Anne Lise Ådnøy lot det ikke vaere noen tvil om hvor hun står. Hun stemte for at Stavanger bispedømme gjør som resten av landet: fjerner muligheten for å forskjells­behandle prester som lever i homofile samliv.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway