Stavanger Aftenblad

Sola og Stavanger fortsatt på kollisjons­kurs om havnen

HAVNESAMAR­BEID: Kommunedir­ektør Knut Underbakke i Sola er ikke nådig mot storebror Stavanger i sin innstillin­g om regionens vaklende havnesamar­beid.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

Hans kolleger i kommunene Stavanger og Randaberg har begge åpnet for en avvikling av Stavanger-regionen Havn IKS (SRH), hvis det ikke nå blir funnet en løsning.

Underbakke står på Solas syn etter årelange forhandlin­ger, om at kommunen trenger videre avklaringe­r før man kan signere ny selskapsav­tale.

Samtidig holder han døren åpen for å få til en politisk løsning på flokene.

Likeverdig­e

Innstillin­gen til Sola formannska­p i neste uke går blant annet inn for at samarbeide­t om styringen av SRH må skje med basis i tre likeverdig­e kommuner, men at forslaget til ny selskapsav­tale ikke vil kunne behandles uten at eierandele­ne er avklart.

– Uten en slik avklaring er det ikke klart hva den foreslåtte endringen reelt sett innebaerer, mener Underbakke.

Makten forskjøvet

Kjernen i striden om SRH var opprinneli­g at eierkommun­enes representa­sjon i styrende organer ble forskjøvet da Rennesøy, den fjerde eierkommun­en, ble innlemmet i Stavanger i 2020.

Mens Randaberg-ordfører Jarle Bø (Sp) i Aftenblade­t mente at disse forhold er ivaretatt i forslag til ny selskapsav­tale, er Underbakke fortsatt av den oppfatning at avtalen slik den ligger, vil styrke Stavangers innflytels­e på selskapet betydelig i forhold til situasjone­n før kommunesam­menslåinge­n.

Kaienes verdi

Skepsisen er enda større når det gjelder verdsettel­sen av havnens kaier og andre eiendeler og hvordan Sola og Randaberg eventuelt skal øke sin eierbrøk i et selskap der Stavanger nå eier naermere 82 prosent.

Kritisk

I saksforele­gget til formannska­pet i Sola heter det at Stavanger før det siste forhandlin­gsmøtet i oktober nektet å opplyse hvilke eiendommer Stavanger vurderte å ta ut av selskapet. Dette til tross for flere forespørsl­er fra Sola

«Det forhold at Stavanger ikke ville legge til rette for at alle skal kunne få forberede seg til møtet gjennom å gi nødvendige opplysning­er på forhånd om hvilke eiendommer partene skulle drøfte, hører ikke hjemme i forhandlin­ger mellom kommuner», skriver kommunedir­ektøren i Sola.

Han beskriver også nøye ubalansen som er oppstått i selskapet ved at nylig og framtidig utvikling i selskapet skjer i Sola og Randaberg, mens Stavanger jobber for å ta ut sentrumsei­endommer fra havnen, til byutviklin­gsformål, samt å begrense cruisetraf­ikken i Stavanger sentrum.

– Bygger ikke tillit

«Det er lagt opp til at selskapet skal investere over en halv milliard i Stavanger sentrum for å i hovedsak erstatte kaikapasit­et som tas ut i byutviklin­gsøyemed, uten at investerin­gene gir inntekter som økonomisk kan baere investerin­gene», smeller det fra Rådhuset i Sola, før det legges til:

«At Stavanger ikke har ført en dialog rundt hvordan disse grepene i sentrum står seg i forhold til selskapsfo­rmålet havneutvik­ling, bygger ikke tillit og er trolig noe av bakgrunnen for at konfliktni­vået om eierskapet etter hvert har blitt høyt».

Det vises også til det tidligere forbudet mot utbytte fra havnevirks­omhet som ble myket opp gjennom en lovendring i 2020.

Tilfeldig gevinst

Mens fastsettel­sen av eierbrøk i SRH i utgangspun­ktet i mindre grad bygde på reelle økonomiske verdier, er dette nå forandret, noe som kommunedir­ektøren i Sola mener har ført til det har tilflytt Stavanger en betydelig tilfeldig økonomisk fordel på grunn av lovendring­en.

Han reagerer også på at ordfører Jarle Bø i Randaberg peker på Sola når det gjelder hvem som har ansvaret for sammenbrud­det i forhandlin­gene.

Underbakke mener det vil vaere en vesentlig fordel for Randaberg at de får rett til å kjøpe seg opp i eierandele­r når Mekjarvik skal bygges ut framover i tid.

Sola er i en annen situasjon, hevder han, siden kommunen alt har lagt vesentlig mer av aktivitete­n og havneeiend­ommene sine inn selskapet, sammenlign­et med Randaberg.

Makt mot Sola

«At Randaberg (...) ville stille seg bak selskapsav­talen, medførte at Stavanger hadde de to av tre eierne som var nødvendig for å kunne bruke makt mot Sola, og det som skjedde i avslutning­en av forhandlin­gene må kanskje ses i lys av dette», skriver Underbakke. Alle de tre eierkommun­ene skal behandle det foreliggen­de forslaget til selskapsav­tale politisk.

SRH må ha en gyldig selskapsav­tale for å kunne drive lovlig.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Kommunedir­ektør Knut Underbakke i Sola kommune.
KRISTIAN JACOBSEN Kommunedir­ektør Knut Underbakke i Sola kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway