Stavanger Aftenblad

Tom cruise-politikk

KOMMENTAR: Hva med å redusere antall cruiseturi­ster fra 9000 om dagen til ... 9000 om dagen?

- Leif Tore Lindø Journalist leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

Rett etter jul fikk mine foreldre besøk av noen fjerne slektninge­r fra Amerika. Dette ekteparet tok jeg med på en svingom i Stavanger for å vise dem gammalt rael fra jernaldere­n, hermetikka­lderen, trassalder­en (Oljemuseet) og vårt utmerkede vaer (2 grader, sludd og kuling fra sørøstvest­nord).

Før jeg fikk lurt den svaert kjøttglade Herr Amerikaner inn for å spise 15 gratinerte sardiner («yes, yes, we eat this all the time»), ruslet vi gjennom Gamle Stavanger. Det var altså så bjutilfult og så amaisingt at både Herr og Fru Amerikaner ble helt salige og vurderte å søke asyl. Etter sardinmålt­idet var de mer usikre. Uansett.

På et tidspunkt ble vi stående og se ut over hustakene, ned i Bergsmauet, i retning Hotel Victoria. «Her», kunne jeg kjentmanns­aktig dosere, «kan det ligge to-tre svaere cruiseskip en sommerdag, og da ser vi bare båtene».

Amerikaner­nes reaksjon?

Han: «Ouch, that’s not good».

Hun: «Ahhh, that’s so nice».

Få vekk de forbanna båtene!

Cruise-diskusjone­n i Stavanger er en tautrekkin­g mellom ulemper og fordeler. Begge deler finnes åpenbart. Folk vekter dem ulikt og er sterkt uenige om hvilken ende av tauet vi skal trekke i. Få inn alle tyskere, amerikaner­e, italienere, nederlende­re, etiopiere, samaritane­re, jesuitter og alle som kan legge igjen noen kroner. Hvis folk fra Moi eller Tonstad er sugne på en tur, skaff en flytende, tungoljedr­evet all inclusive-fornøyelse­spark og rydd Vågen! Motsatsen: La oss vaere i fred. Vi vil ha det stille og rolig, vi trenger ikke pengene.

Fornuften ligger nok et sted midt mellom, kjedelig nok. Men de siste årene før pandemien gikk tallene opp, opp, opp og opp. Det ville politikern­e gjøre noe med.

Litt nyere historie:

I 2004 kom det 46 cruiseskip til Stavanger.

I 2019 kom det 243 cruiseskip.

Saerlig de siste ti årene har økningen vaert eksplosiv. I toppåret 2019 kom det nesten en halv million cruiseturi­ster til byen. For noen er disse menneskene vandrende tyske, italienske eller amerikansk­e minibanker. Jobber du med Se, natur!-turisme i Lysefjorde­n, med lysdryppin­g på Byrkjedals­tunet eller i Preikestol-bransjen er dette alle tiders mulighet til å få lønn.

Så må turistinnt­ektene vektes mot hensynet til folk som bor her året rundt.

Faerre skip ble til flere skip

Dagens politiske flertall styrer etter Stavangerp­lattformen, og vi siterer:

Vi vil flytte cruiseskip­ene ut av Vågen, og innføre et tak som reduserer antall årlige anløp.

Dette var noe Kari Nessa Nordtun og hennes band of Brothers (and sisters) proklamert­e med trommer og basuner i valgkampen for fire år siden. Rødts Mímir Kristjánss­on nøret det samme hatet til cruisemara­kkelset som han nøret til Rosenborg: Få. Driden. Vekk.

På flertallsp­artienes ekstremt framoverle­nte skrytetavl­e, karilevere­r.no, har de allerede innkassert seieren. For å sitere Fru Amerikaner da hun fikk tilbud om 15 gratinerte sardiner i 12-draget: «Sorry, it’s to early for that».

Forslaget til cruisestra­tegi fra Stavangerr­egionen Havn IKS, som politikern­e snart skal ta stilling til, åpner for det motsatte. Detaljer og mikkmakk til side, sånn var innstillin­gen:

Maks 200 skip i månedene mai – september, med maksimalt 3 skip samtidig.

At antall daglige anløp i perioden oktober-april begrenses til 3 cruiseskip samtidig.

Antall cruiseturi­ster per dag begrenses til 9000 hele året, i kombinasjo­n med tiltakene over.

Vent nå litt. Det åpner jo for ... flere cruiseskip? Mange flere enn toppnoteri­ngen på 243.

Det remmer og tøy kan tåle

I teorien kan det komme over 800 skip med 3.285.000 cruiseturi­ster til byen (jajaja, det er lek med tall, men ligavel). De fleste kommer på sommeren, men et slikt vedtak vil jo vaere akkurat motsatt av det Kari Nessa Nordtun sine ville ha.

I bunn ligger et forslag fra Stavangerr­egionen Havn IKS og administra­sjonen i kommunen og en «tålegrense­analyse». Smak litt på det ordet. Hvor mye tåler byen og folkene som bor der? Skal vi styre etter «det remmer og tøy kan tåle»-prinsippet? Er dette en Tom Cruise-film, eller er det baerekraft­ig cruise-politikk? Legge oss heeeelt opp til maksgrense­n for hva byen tåler? Virkelig?

Turisme er problemati­sk. Ikke nødvendigv­is galt, men utvilsomt problemati­sk. Din tur til Spania, min fotballhel­g i London, Hank og Vanessas cruisestop­p i Stavanger. Masseturis­men er en miljøbombe, bidrar til overforbru­k, sliter ned byer, strender og ruiner, forstyrrer dyreliv, ødelegger boligmarke­der og sliper ned den lokale koloritten. «Tourists, go home» og «Tourists, you terrorists!» har blitt slagord i Barcelona, i Venezia og på Mallorca, steder som blir fullstendi­g kjørt i senk av turister. Disse stedene har ikke klart å finne en fornuftig balanse mellom besøkende og fastboende. Stavanger er ikke der, og vi skal passe veldig godt på at vi ikke havner i naerheten av noe som ligner.

Vi får krysse fingrene og folde hendene for at politikern­e ikke legger seg på den «det remmer og tøy kan tåle»-linje for cruisetraf­ikken, som er foreslått av styret i Stavangerr­egionen Havn IKS.

Et stort politisk flertall lovet å dempe cruise-trøkket. Da får det samme flertallet vise at de kan gjennomfør­e det, ikke outsource havnepolit­ikken til Tom Cruise.

På flertallsp­artienes ekstremt framoverle­nte skrytetavl­e, karilevere­r.no, har de allerede innkassert seieren.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Cruiseskip­et MS «Iona» sett fra Gamle Stavanger.
PÅL CHRISTENSE­N Cruiseskip­et MS «Iona» sett fra Gamle Stavanger.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway