Stavanger Aftenblad

Kraftig resultatho­pp for Aker Solutions

RESULTAT: Oljeservic­eselskapet melder om en solid økning i både omsetninge­n og inntjening­en. Nå vil styret dele ut nesten en halv milliard kroner i utbytte.

- Eivind Bøe eb@e24.no

Det Kjell Inge Røkke-dominerte oljeservic­eselskapet Aker Solutions la i går morges fram rapporten for fjorårets fjerde kvartal:

Omsetninge­n var 12,5 milliarder kroner, mot 8,7 milliarder på samme tid året før Brutto driftsresu­ltat (ebitda) justert for spesielle poster var 999 millioner kroner, mot 593 millioner kroner på samme tid året før Nettoresul­tatet landet på 435 millioner kroner, opp fra 63 millioner kroner i samme periode året før. Før skatt steg resultatet til 564 fra 166 millioner kroner. På forhånd var det ventet at selskapet skulle levere inntekter på 11,75 milliarder kroner, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.

Brutto driftsresu­ltat (ebitda) var ventet å komme inn på 827,25 millioner kroner.

Kurshopp

Aker Solutions er kjent som en stor leverandør til olje- og gassindust­rien verden over, og leverer alt fra plattforme­r til avansert undervanns­utstyr (subsea).

Aksjekurse­n til Aker Solutions steg 9,7 prosent til 44,74 kroner på Oslo Børs i går ettermidda­g. Analytiker Martin Huseby Karlsen i DNB Markets peker i en oppdaterin­g på at Aker Solutions leverte et solid fjerde kvartal, med brutto driftsresu­ltat over konsensus blant analytiker­nes forventnin­ger.

Karlsen trekker også frem at selskapet venter et sterkere 2023 enn analytiker­nes anslag.

Subsea driver resultatov­erraskelse­n både for fjerde kvartal og 2023-utsiktene, men analytiker­en mener det ikke bør påvirke verdsettel­sen ettersom segmentet er delvis solgt.

– Vi tror aksjen vil stige, men at utviklinge­n vil avta i løpet av dagen ettersom fokus skifter til svak underligge­nde kontantstr­øm i fjerde kvartal, svakt implisitt kontantstr­øm-utsikter for 2023 på grunn av store investerin­ger og at utsiktene drives av subsea, skrev Karlsen i oppdaterin­gen som ble lagt frem før Børsen åpnet i går.

Karlsen har en hold-anbefaling på Aker Solutions-aksjen.

En halv milliard til aksjonaere­ne

Aker Solutions venter at inntektene vil stige rundt 15 prosent i 2023 fra 2022. Styret har foreslått et utbytte på 1 krone per aksje for 2022. I alt betyr det at styret vil drysse 492,2 millioner kroner over aksjonaere­ne i Aker Solutions.

Aker Solutions-sjef Kjetel Digre peker på at aksjekurse­n steg 60 prosent gjennom fjoråret.

– Fremover ser vi økt markedsakt­ivitet, og utsiktene for bransjen og for selskapet er veldig positive, sier Digre i en uttalelse.

Stor ordrereser­ve

Selskapet melder om en rekordhøy ordrereser­ve på 97,3 milliarder kroner. I kvartalet var ordreinnta­ket på 59,3 milliarder kroner.

Rett før jul kunne oljeservic­eselskapet melde om rekordhøy ordreinnga­ng etter at Aker BP ga selskapet og dets partnere kontrakter til en rekke prosjekter i Nordsjøen. Aker Solutions varslet da at disse kontrakten­e ville bidra til en ordreinnga­ng på naermere 50 milliarder kroner i fjerde kvartal.

Så sent som tirsdag kunne Aker Solutions også melde at det har inngått avtale med Okea på Draugen-prosjektet. Kontrakten har såkalt «betydelig»-verdi, som Aker Solutions beregner til mellom 2,5 og 4 milliarder kroner.

For hele 2022 var inntektene til Aker Solutions på 41,4 milliarder kroner, en oppgang på 41 prosent fra 29,5 milliarder kroner året før. Da Aker Solutions la frem tall for fjorårets tredje kvartal, meldte selskapet at det ventet en vekst i inntektene for 2022 på mer enn 35 prosent sammenlign­et med året før.

Aksjekurse­n til Aker Solutions steg 9,7 prosent til 44,74 kroner på Oslo Børs i går ettermidda­g.

 ?? JAVAD PARSA / NTB ?? Aker Solutions-sjef Kjetel Digre.
JAVAD PARSA / NTB Aker Solutions-sjef Kjetel Digre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway