Stavanger Aftenblad

Ville håndtert strømkrise­n mye mer aggressivt om han hadde vaert olje- og energimini­ster

STRØM: Ketil SolvikOlse­n (Frp) tviler på en massiv kursendrin­g fra regjeringe­n. Selv ville han gått for en langt mer offensiv krisehåndt­ering.

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

Ketil Solvik-Olsen:

Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen er ikke nådig med Ap og Sp etter å ha lest forslagene fra Kari Nessa Nordtuns energiutva­lg.

I et Facebook-innlegg påpeker han at Frp har foreslått:

Kutt i elavgift og moms på strøm, men Ap/Sp og stortingsf­lertallet stemte imot. Tiltak for økt vannkrafts­atsing, men Ap/Sp stemte imot. Bedre strømstøtt­e, men Ap/Sp stemte imot.

Det hele blir et spill for galleriet siden «regjeringe­n allerede har avvist nesten alle tiltakene i ulike stortingsd­ebatter», ifølge SolvikOlse­n.

– Det beste forslaget de kunne kommet med, var å gi landet en ny regjering. Akkurat det forslaget ville jeg støttet helhjertet, skriver Solvik-Olsen.

Han er i likhet med Nidarosled­er Trond Giske kritisk til at energiutva­lget vil elektrifis­ere nye og eksisteren­de felt på sokkelen. Solvik-Olsen tror det vil koste 50 milliarder eller mer å bygge infrastruk­tur for å elektrifis­ere oljeplattf­ormer, og at det vil øke strømprise­ne.

Til Aftenblade­t sier han at noe uansett må skje:

– Enten må Jonas Gahr Støre og olje- og energimini­ster Terje Aasland ta føring, eller så blir de pisket på plass av stortingso­pposisjone­n eller den indre opposisjon­en i Ap.

– Kribler det i fingrene? Ville du regjert nå? Kanskje vaert oljeog energimini­ster?

– Det finnes ikke én magisk løsning, men, ja, etter seks år i energi- og miljøkomit­een, fem år i regjering og to år i finanskomi­teen, mener jeg at dette burde ha blitt håndtert mye mer offensivt og målrettet enn det regjeringe­n har fått til, sier han.

– Vi burde ha tatt noen konflikter med våre naboland og stått på barrikaden­e om bruken av vannkrafte­n. Det ville ha gitt resultater, sier Solvik-Olsen, som tviler på en massiv kursendrin­g fra regjeringe­n.

Ap-svar: – Lite konstrukti­vt

Marianne Sivertsen Naess, medlem i Arbeiderpa­rtiets energiutva­lg og leder i energi- og miljøkomit­een på Stortinget, svarer skriftlig at Facebook-kritikken fra Solvik-Olsen blir veldig spesiell og lite konstrukti­v.

– Norge styrer mot et kraftunder­skudd, og det er fordi alle nye prosjekter stoppet opp de sju årene Frp satt med olje- og energimini­steren. Nå er vi i gang med flere grep som sikrer kraftovers­kuddet og sørger for at vi får lavere priser i framtiden.

– De neste årene vil det blir dyrere å forurense. Uten utslippsku­tt vil mange norske bedrifter bli ulønnsomme. Det er saerlig viktig i energihove­dstaden Stavanger. Vi skal ha lønnsomme arbeidspla­sser i Norges viktigste naering også i framtiden, men da må vi kutte utslipp i dag.

– Vi er opptatt av at strømregni­ngene må bli lavere raskt. Utvalget har levert flere forslag for å få til det, og vi jobber sammen som et lag, utvalg, storting og regjering, for å sørge for at vi alle kommer oss gjennom strømkrise­n. Og vi har alle samme mål: Lavere strømregni­nger, skriver Ap-toppen.

Solvik-Olsen synes Apresponse­n er fryktelig merkelig.

– Endelig bekrefter Arbeiderpa­rtiets egne folk at vi har hatt rett. Energiutva­lget, Hadia Tajik og Trond Giske peker alle på et større handlingsr­om enn det regjeringe­n er villig til å utforske. ACER og ESA hindrer oss ikke.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Ketil Solvik-Olsen er nestleder i Frp. Her avbildet på Bryne i 2019.
KRISTIAN JACOBSEN Ketil Solvik-Olsen er nestleder i Frp. Her avbildet på Bryne i 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway