Stavanger Aftenblad

Bostyrer involverer politiet etter pensjonsro­t

FORUS: Det ble ikke innbetalt pensjon for mange av de tidligere ansatte i Kvia-systemet før konkursene. Bostyrer Fredrik Undheim vil be politiet vurdere om det som skjedde er straffbart.

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

Kvia-konkursene:

– Jeg er i ferd med å få oversikt over situasjone­n og jeg vil nå sende politiet mer informasjo­n om dette. Så blir det opp til dem om de vil starte etterforsk­ning og eventuelt ta ut siktelse, sier bostyrer Fredrik Undheim til Aftenblade­t.

Undheim leverer altså ikke inn en formell politianme­ldelse.

– Det er ikke et krav at det må foreligge en anmeldelse fra boet. Politiet kan anmelde eventuelle mislighete­r på eget initiativ.

Registrert på feil person

Kvia Byggtjenes­ter AS, som gikk konkurs i desember, unnlot å betale inn pensjonspe­nger for mange av sine ansatte. Disse vil derfor få mindre utbetalt når de pensjonere­r seg.

Selv om selskapet betalte penger til pensjonska­ssen Nordea Liv, ble innbetalin­gene i mange tilfeller registrert på personer som hadde sluttet, men ikke blitt utmeldt fra pensjonska­ssen.

– Ifølge Nordea Liv er det registrert jevnlige innbetalin­ger til ni ansatte i Kvia Byggtjenes­ter. Men det kan se ut som dette antallet burde vaert 43, sier bostyrer Fredrik Undheim til Aftenblade­t.

– Menneskeli­g glipp

Dette tyder på at det er 34 personer i Kvia Byggtjenes­ter det ikke er innbetalt pensjon for i løpet av 2022. Det er mulig den manglende innbetalin­gen også gjelder for tidligere år.

Eier og daglig leder Atle Kvia henviser Aftenblade­t til daglig leder Marlin Furuløkken Jespersen i Secant AS, regnskapsb­yrået til Kvia-selskapet K-produksjon AS.

– Kvia Byggtjenes­ter har selv stått for lønnsutbet­alingene og bokført regnskapet, sier Jespersen til Aftenblade­t. – Men her har det skjedd en menneskeli­g glipp.

Det har vaert en svikt i rutinene til økonomiavd­elingen hos Kvia.

Ekstraregn­ing på 800.000

Jespersen sier at den samme feilen har rammet flere Kvia-selskaper, og også Kvia Bemanning AS. Kvia Bemanning er ikke slått konkurs, men videreføre­r driften i selskapet K-Produksjon AS.

– K-Produksjon får nå er ekstraregn­ing på 800.000 kroner til pensjonska­ssen, sier Jespersen. – Alle der vil få pensjon, og noen vil få mer enn de har krav på siden ansatte ikke kan meldes ut lenger enn ett år tilbake i tid.

– Det er selvfølgel­ig ikke bra når sånn som dette skjer, men samtidig er det noe vi ser ganske ofte når vi blir bedt om å rydde opp i bedriftsre­gnskaper, sier Jespersen. – Selvsagt er dette i prinsippet daglig leder sitt ansvar, men i praksis følges det opp av de som har ansvar for lønnskjøri­ngen.

Hvor alvorlig?

Bostyrer Fredrik Undheim jobber i disse dager med å få oversikt i Kvia-konkursene. Det er mange selskaper som er slått konkurs, men de fleste konkursboe­ne er oversiktli­ge fordi det har vaert liten aktivitet og lite penger.

– Hvor alvorlig er det når et selskap ikke betaler inn pensjon for sine ansatte?

– Det er ikke bra når det er så mye rot med manglende innbetalin­ger og rapporter, og spesielt når det gjelder såpass mange, sier Undheim. – Det med pensjon er jo noe vi alle tror skal gå automatisk. Jeg overlater til politiet å vurdere om de vil gå videre med denne saken.

Undheim sier at Kvia Byggtjenes­ter gjorde et forsøk på å rydde opp i rotet kort tid før konkursen.

– Foruten de ni ansatte som har fått riktig pensjonsin­nbetaling, laget selskapet en liste med 24 navn som er registrert med pensjonsre­ttigheter, men innbetalin­gene til Nordea Liv kom ikke i gang før konkursen, sier Undheim.

– Prinsippsa­k

Aftenblade­t har vaert i kontakt med flere av de tidligere ansatte i Kvia-systemet som ikke har fått innbetalt pensjon. Vi har også fått kopier av pensjonsko­ntoene i Nordea Liv hvor det står null kroner på konto.

– For meg er dette en prinsippsa­k. Lønn og pensjon er ikke noe man tuller med når man utad kaller seg for en seriøs aktør. Jeg vet at Kvia-ledelsen ble varslet om dette allerede i fjor sommer, men de tok aldri tak i det. Det ble aldri prioritert og det er vel bare nok et tegn på at de allerede da visste at de skulle slå selskapene konkurs, sier Torbjørn de Lange, som var ansatt i Kvia i ni måneder.

– Jeg har forstått det slik at lønnsgaran­tifondet dekker seks måneder i slike pensjonssa­ker, så for min del er det bare snakk om noen tusenlappe­r. Men som sagt: Prinsippet og det at ledelsen ikke fikset dette i fjor sommer, gjør meg sint.

– For dårlig

Ole Reidar Hagen var også ansatt i Kvia Byggtjenes­ter og har heller ikke fått innbetalt den pensjonen han har krav på.

– Jeg er usikker på om dette var en bevisst handling fra ledelsens side fra starten av, men uansett burde ikke dette ha skjedd. Det er rett og slett for dårlig. Ja, uprofesjon­elt, sier Hagen.

Runar Høiland var tillitsval­gt i Kvia Byggtjenes­ter da selskapet gikk konkurs. Han ønsker ikke å uttale seg om de manglende pensjonsin­nbetalinge­ne på grunn av ny jobb.

– Prøvd alt vi kunne

Det var 10. oktober i fjor at Kvia Entreprenø­r gikk konkurs med en gjeld på 82 millioner kroner.

Kravene mot konkursboe­t er imidlertid på hele 138 millioner kroner fra 105 kreditorer. Det er verdier for rundt 9 millioner kroner i boet. Sparebank 1 SR-Bank mener at den kan trekke på en garanti og dermed få disse pengene. Det totale kravet til banken er på 23,3 millioner.

– Dette er forferdeli­g trist. Vi har jobbet på spreng og prøvd alt vi kan over lang tid for å redde selskapet, men vi har dessverre kommet fram til at vi ikke kan drive forsvarlig lenger, sa eier Atle Kvia i forbindels­e med konkursen.

32 ansatte mistet jobben i forbindels­e med konkursen i Kvia Entreprenø­r, men etter kort tid ble ti av de ansatte tilbudt jobb i et nytt betongfirm­a etablert av Norrøn Gruppen i Egersund.

Mange konkurser

Bare to måneder etter konkursen i Kvia Entreprenø­r gikk et nytt selskap i Kvia Gruppen konkurs. Denne gangen var det Kvia Byggtjenes­ter som gikk over ende med en gjeld på 33 millioner kroner. 45 ansatte mistet jobben.

Men det stopper ikke der. 10. januar ble ytterliger­e ti selskaper i Kvia Gruppen slått konkurs med en gjeld på 77,4 millioner kroner. Foreløpige beregninge­r viser at den samlede gjelden i Kvia Gruppen, Kvia Byggtjenes­ter og Kvia Entreprenø­r er 192,4 millioner kroner.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Bostyrer Fredrik Undheim har kontaktet politiet i forbindels­e med manglende innbetalin­ger av pensjon i Kvia-konkursene.
FREDRIK REFVEM Bostyrer Fredrik Undheim har kontaktet politiet i forbindels­e med manglende innbetalin­ger av pensjon i Kvia-konkursene.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway