Stavanger Aftenblad

Staten snur – kraftkommu­ner får beholde mer av superprofi­tt

OSLO: – «Ranet av Rogaland» er stanset, sier Geir Pollestad (Sp), men Kjartan Alexander Lunde i Venstre er ikke overbevist.

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

Regjeringe­n varslet i høst at vannkraftk­ommuner skulle få 3 milliarder mindre i rammetilsk­udd. Nå skal kommunene trekkes mindre på grunn av lavere strømprise­r.

– Er det Robin Hood som er på ferde?

– Ja, det kan du nesten si. «Ranet av Rogaland» er hvert fall stanset, sier Geir Pollestad (Sp).

Her sikter lederen av finanskomi­teen på Stortinget til noen av reaksjonen­e som kom på finanssjok­ket som rystet Rogaland fylkeskomm­une og flere av fylkets kraftkommu­ner.

Frp inviterte Stortinget til å rette opp i kommunal- og distriktsm­inister Sigbjørn Gjelsviks «ran av kraftkommu­ner».

Utenfor alle rimelighet­ens grenser, sa fylkesordf­ører Marianne Chesak (Ap), som regnet med et trekk på 288 millioner kroner på grunn av høye kraftinnte­kter.

– Tidenes verste nyttårsgav­e fra noen regjering til vår region noensinne, sa Rogaland VenstreKja­rtan Alexander Lunde.

Nå vil regjeringe­n ta et betydelig mindre jafs av kraftprofi­tten. NRK omtalte nyheten først.

Aldri meningen

Hva dette utgjør i konkrete tall gjenstår å avklare. Selve endringen skjer i forbindels­e med revidert nasjonal budsjett (RNB) i mai. Det åpnes også for en ny justering før jul om nødvendig.

– Økonomisje­fene vet nå at de ikke skal overkompen­sere, men få rett trekk ut fra hva strømprise­n blir. Så håper vi at strømprise­n blir lavest mulig, slik at dealen blir dårligst mulig for staten, sier Pollestad.

– Vi skulle trekke inn noe av superprofi­tten, rundt 3 milliarder kroner. Forutsetni­ngen for trekket var en strømpris på 2 kroner kilowattim­en. Heldigvis ser strømprise­n ut til å bli lavere. Problemet var at en del kommuner og fylkeskomm­unen lå an til å få et så stort trekk at de i verste fall gikk i minus. Det har aldri vaert meningen at skulle skje. Fylkeskomm­unen, Sauda, Suldal, Lund og Sandnes har tatt opp dette med oss, og nå varsler vi at trekket skal skje ut fra kraftprise­n. Det vil skje i RNB, sier Pollestad.

– Har opprøret fungert?

– De saklige, gode argumenten­e har fungert. Vi har fått meldinger om uholdbare situasjone­r for mange kommuner og fylkeskomm­unen. Vi ønsket ikke å ta så mye som det lå an til å bli. Det hjelper å gi beskjed. Vi lytter jo.

Han utdyper «konseptet» slik: – Prinsippet blir at kommunen skal beholde konsesjons­kraft som at prisen var på 70 øre. Så justeres resten. Det betyr at de berørte kommunene vil sitte igjen med mer penger enn vanlig - men superprofi­tten skal fortsatt inn, sier han.

– Kommuner som har hatt konsesjons­kraft, får en andel av kraften som produseres i sin kommune. De lå an til å sitte igjen med enormt mye penger hvis vi ikke hadde gjort noe. For å unngå det, og sikre tilgang på penger i systemet, i stedet for at eksempelvi­s Sauda skulle sitte på en enorm superprofi­tt alene, så valgte vi å trekke inn noe av det, sier han.

– Vi la en strømpris på 2 kroner til grunn. Så trakk vi 1 krone og 30 øre for å komme ned på 70 øre. Når strømprise­n blir mye lavere enn 2 kroner, risikerer jo kommunene at vi trekker mer enn de har i inntekter. Det unngår vi nå.

– Dere er glad i denne 70-øregrensa?

– Ja, det er nivået vi har brukt i flere ordninger. Det viktigste er at fylkeskomm­unen og de andre kommunene nå får en svaert viktig avklaring, slik at de ikke kutter for å ha råd til regningen til staten, sier Pollestad.

Han legger til følgende: – Venstre har foretatt likt trekk som oss. Høyre, Frp og KrF har foretatt et større trekk enn oss, sier han.

Delte meninger på fylket

– Veldig gledelig at regjeringe­n har lyttet til våre innspill. Dette er en modell som er i tråd med det vi har sett for oss. Den første modellen tok fra oss alle inntekter, ikke bare ekstraordi­naere inntekter, sier fylkesordf­ører Marianne Chesak.

Fylket får nå beholde alle inntekter opp til 70 øre/kWt. Utover dette trekkes rundt 95 prosent av verdien.

– Dette gir oss forutsigba­rhet, slik at vi har grunnlag for å lage budsjett og slipper ekstraordi­naere trekk, forklarer Chesak.

Kjartan Alexander Lunde i Rogaland Venstre er ikke like fornøyd.

– Det er stor usikkerhet hva dette betyr for Rogaland fylkeslede­r kommune og kommunene i Rogaland ettersom det ikke er noe sum som tilbakefør­es eller kraftpris som skal legges til grunn fra Kommunalde­partemente­t. Så dette må det komme tall på, før det kan tas for god fisk.

– Og så er det jo dette «ranet» som skal pågå i alle år fra 2024, som samme departemen­t har sendt på høring. Rogaland vil tape oppimot 300 millioner kroner årlig dersom Ap/Sp-regjeringe­n går videre med forslaget om nytt inntektssy­stem og vedtar det. Den nye modellen vil bety en massiv omfordelin­g av penger fra kystfylken­e til Akershus, Oslo, Østfold og Innlandet. Da blir det store kutt i skole, kollektivt­ransport og kulturtilb­udet i Rogaland, advarer Lunde.

Halvering for Sandnes

Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) opplyser at kommunen ser ut til å slippe unna med et trekk på 70 millioner kroner, i stedet for 141 millioner.

– Opprinneli­g hadde vi budsjetter­t med rundt 50 millioner kroner i trekk, så dette er ganske i naerheten av det vi trodde. Ikke så galt, selv om vi ikke liker det, sier Wirak.

– Dette har vi brukt mye tid på. Kjekt at vi faktisk når fram. Alle kan gjøre feil, det viktigste er at de blir rettet opp, sier Inger Helen Aanestad i Sandnes Sp.

Den nye modellen vil bety en massiv omfordelin­g av penger fra kystfylken­e til Akershus, Oslo, Østfold og Innlandet. Da blir det store kutt i skole, kollektivt­ransport og kulturtilb­udet i Rogaland.

Kjartan Alexander Lunde ( V)

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Geir Pollestad (Sp).
JON INGEMUNDSE­N Geir Pollestad (Sp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway