Stavanger Aftenblad

Sanksjoner kan ikke hindre nødhjelpsa­rbeidet i Syria

KATASTROFE: Hindringen­e med å få inn nødhjelp til jordskjelv­ofre i Syria er enorme. Røde Kors ber verdenssam­funnet om å ta grep for å få inn hjelp i sanksjoner­te Syria.

- Nina Haabeth NTB

Røde Kors:

– Det er ekstremt viktig for den humanitaer­e innsatsen at myndighete­r i viktige land, også Norge, nå viser vilje til å tilrettele­gge for en hurtig og effektiv humanitaer­e hjelpeinns­ats i Syria, sier internasjo­nal programsje­f i Norges Røde Kors, Håkon Jakob Røthing.

Han understrek­er at den mest akutte fasen er over og at muligheten framover for å redde liv i ruinene er svinnende liten etter de par første døgnene.

– Det er enkelthist­orier som kan spre glede, men allerede nå er vi inne i fase to – nemlig å få ut de døde slik at de kan få en verdig begravelse og at slektninge­r får svar. Og å forene familier. Dessuten må vi hjelpe alle dem som ikke har tak over hodet og som mangler mat og klaer, understrek­er Røthing.

Store skader

– Dette arbeidet er ekstremt vanskelig i et krigsødela­gt Syria, som altså også er underlagt internasjo­nale sanksjoner, sier han.

Selv før mandagens ødeleggend­e jordskjelv var det å få hjelp til alle deler av det krigsramme­de Syria svaert vanskelig både politisk og praktisk. Disse hindringen­e har altså bare mangedoble­t seg i kjølvannet av jordskjelv­katastrofe­n.

Skader på veier og annen infrastruk­tur i Sør-Tyrkia har i tillegg stoppet bistanden fra å nå fram til Nord-Syria, et område som allerede er ødelagt av tolv år med konflikt.

Vil ikke samarbeide med Assad

Regjeringe­n til president Bashar Assad i Damaskus er stadig sett på med ublide øyne av store deler av det internasjo­nale samfunnet, og er sanksjoner­t av amerikansk­e og europeiske land. Disse landene er derfor motvillige til å sende bistand direkte gjennom Assads regjering. Nyhetsbyrå­et AP skriver at tjenesteme­nn fra USA og EU har gjort det klart at jordskjelv­et ikke vil endre på forholdet.

Røthing påpeker at humanitaer bistand alltid må unntas fra sanksjoner og at FNs sikkerhets­råd har vedtatt en generell bestemmels­e om dette. Han mener at når humanitaer hjelp blir politisert, går det ut over de menneskene som trenger hjelpen.

– Det må vi unngå. I dette tilfellet er det svaert viktig at det internasjo­nale samfunnet raskt gir de rammebetin­gelsene som er nødvendige for å tilrettele­gge for en hurtig og effektiv humanitaer aksjon i Syria, understrek­er han.

Flere reddes i Tyrkia enn i Syria

Vanskeligh­etene i Syria viser seg blant annet i forskjelle­n på antall liv som er blitt reddet. Over dobbelt så mange er reddet ut i live i Tyrkia enn i Syria.

– I Tyrkia strømmer nødhjelpsa­rbeidere til, man ser store maskiner i arbeid og journalist­er som rapportere­r. I Syria er situasjone­n helt annerledes, der graver folk med hender og enkle redskaper, påpeker Røthing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway