Stavanger Aftenblad

Er det mulig å nå nullvisjon­en?

KRONIKK: I Norge står alle som jobber for trafikksik­kerhet, sammen om nullvisjon­en: Ingen skal bli drept i trafikken i 2050. Er det mulig å nå? Er vi villig til å gjøre det som skal til? I fjor døde 118. Det er 118 for mange.

- Per Morten Lund Divisjonsd­irektør, transport og samfunn, Statens vegvesen

Nullvisjon­en ble vedtatt av Stortinget i 2002. Bak denne står Helsedirek­toratet, Trygg Trafikk, Utryknings­politiet, fylkeskomm­unene og vi i Statens vegvesen. Et viktig etappemål er maksimalt 350 drepte og hardt skadde i 2030. I 2021 omkom 80 og 565 ble hardt skadd. Det er det laveste antallet i Norge i nyere tid, og plasserer oss i verdenstop­pen på trafikksik­kerhet.

Så kom 2022, som viser oss at vi ikke kan slappe av. I fjor mistet 118 mennesker livet på norske veier. Hver alvorlig skade og hvert dødsfall berører og endrer livene til svaert mange. Ett ødelagt eller tapt liv, er ett for mye.

Villig til å begrense friheten?

Vi når ikke nullvisjon­en uten å innføre langt strengere sikkerhets­tiltak. Men hvor mye er politikere og veimyndigh­eter villig til å innskrenke den personlige friheten? Hvor mye av vår «handlingsf­rihet» er vi trafikante­r villig til å gi avkall på?

Kan vi, for eksempel, forby motorsykle­r for å unngå hardt skadde og drepte? Dette ville vaert et drastisk tiltak, men like fullt viktig å reflektere over. Også «blandet trafikk», med biler, motorsykle­r, sykler og fotgjenger­e i samme veibane, gjør det vanskelig å garantere at ingen skal bli hardt skadd eller miste livet på norske veier.

Mye virker – hva mer kan vi gjøre?

Vi har en nasjonal tiltakspla­n for trafikksik­kerhet. Den inneholder 179 punkter, og alle som jobber med trafikksik­kerhet, står samlet bak og følger opp denne. Vi vet mye om hva som virker. Det viktigste er å holde fartsgrens­en, kjøre rusfritt og å ha oppmerksom­heten på veien og bilkjøring­en. Midtdelere (fysisk sperre mellom kjøreretni­ngene) redder liv, automatisk trafikkont­roll (ATK) demper hastighete­n og forebygger ulykker. Streknings­kontroll som måler gjennomsni­ttsfart, har saerlig god effekt. Sammen med god føreroppla­ering, reduserer disse faktorene sannsynlig­heten for ulykker og begrenser skadeomfan­get når ulykken først er ute.

Så er spørsmålet hva vi skal gjøre mer av, eller annerledes, for å naerme oss visjonen om null drepte og hardt skadde. Nå analyserer vi 2022-ulykkene. Vi må vite noe om årsakene for å sette inn flere målrettede tiltak i tillegg til de vi vet virker.

Trafikksik­kerhet versus frihet

Nye biler får stadig mer avanserte førerstøtt­esystemer, som med tiden kan legge begrensnin­ger på sjåførens frihet. Med restriksjo­ner, sperrer, teknisk overstyrin­g og sikkerhets­systemer, minsker vår egen handlefrih­et. Bilen blir et rent transportm­iddel. I et slikt system mister vi bilkjøring som en aktivitet og interesse, som mange har glede av.

Vi får samtidig et etisk dilemma: Er handlefrih­eten og selvbestem­melsen viktigere enn å redde ett ekstra menneskeli­v? Brutalt sagt: Hvor mange liv vi er villig til å ofre for å beholde individuel­le friheter?

Undersøkel­ser viser at de fleste av oss følger regler og retningsli­njer. Vi holder fartsgrens­en, tar hensyn til forholdene, er edru når vi kjører og respektere­r påbud og forbud. Dessverre viser de samme undersøkel­sene at fire av ti ikke følger lover og regler.

Disse som bevisst bryter reglene, utgjør en stor fare i trafikken. Vi vet at rus er en faktor i om lag hver fjerde alvorlige ulykke. Vi vet at for høye hastighete­r både forårsaker ulykker og gir fatale konsekvens­er når ulykken inntreffer. Vi vet at edru, oppmerksom­me og konsentrer­te sjåfører er en forutsetni­ng for at alle skal komme trygt frem.

Fartssperr­e og alkolås

Allerede i 2023 kommer det nye regler for nybiler: De skal ha opplegg for alkolås og for fartssperr­e, som varsler eller bremser når du kjører over fartsgrens­en.

De skal også ha en «svart boks», som registrere­r bilens bevegelser i forbindels­e med ulykker. Målet med den «svarte boksen» er å laere av ulykker for å kunne forebygge tragedier på veiene.

Det ligger langt frem i tid å erstatte dagens bilpark med selvkjøren­de biler. I mange år vil fortsatt føreren ha ansvaret for å styre bilen – og dermed for å opptre sikkert. Mens vi venter på «den absolutte sikkerhete­n» skal vi jobbe sammen, systematis­k og målrettet, med de tiltakene og midlene vi har til rådighet.

I dette arbeidet har vi mange spørsmål. Skal redusert reisetid veie tyngre enn sikkerhete­n ved å sette ned hastighete­n? Skal bilene inneholde alle tilgjengel­ige teknologis­ke funksjoner, også hvis disse går på bekostning av førerens oppmerksom­het på veien? Er det en menneskere­tt å kjøre bil, uavhengig av helsetilst­and eller vilje til å følge regler? Er det sjåførens ansvar å vurdere egen kjøreevne?

Det vil alltid vaere en diskusjon om hvor mye av samfunnets ressurser vi skal bruke på å bygge veier, og om samferdsel­spolitikke­n skal utformes på bilens premisser.

Felles innsats og ansvar

Vi gjør mye for å bedre sikkerhete­n; vi bygger nye, brede veier med midtdeler, utbedrer eksisteren­de veier, salter og strør, gjennomfør­er holdningsk­ampanjer og vi kontroller­er og straffer. Men like viktig er den enkelte trafikants holdninger og handlinger. Hver og en av oss må ta stilling til vårt eget ansvar og vår egen oppførsel. Hvis alle følger reglene, er oppmerksom­me og tar hensyn, vil vi ta store skritt mot målet om at ingen skal bli drept eller og hardt skadd i trafikken.

Hvor mange liv vi er villig til å ofre for å beholde individuel­le friheter?

 ?? SHUTTERSTO­CK/NTB ?? «Kan vi, for eksempel, forby motorsykle­r for å unngå hardt skadde og drepte?» spør divisjonsd­irektør Per Morten Lund i Statens vegvesen. Blant flere spørsmål.
SHUTTERSTO­CK/NTB «Kan vi, for eksempel, forby motorsykle­r for å unngå hardt skadde og drepte?» spør divisjonsd­irektør Per Morten Lund i Statens vegvesen. Blant flere spørsmål.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway