Stavanger Aftenblad

En bønn for godt naboskap og badeland

KOMMUNEGRE­NSER: Som småbarnsfa­r, arbeidstak­er og innbygger i regionen er det med undring jeg leser at Sandnes og Stavanger kommune omtrent har et kappløp om å bygge et attraktivt badeland. Hva har skjedd med det gode naboskapet?

- Andreas Ingsøy Siddisgauk

Den rasjonelle jaerske-ånden? Det er tydeligvis enighet om at det er i regionens interesse å få til et velfungere­nde badeland, selv om det kommer til å koste betydelig. Kappløpet som er i ferd med å utspille seg mellom kommunene er for en skattebeta­ler i regionen intet annet enn tragikomis­k.

Undertegne­de er oppvokst i Sandnes, bor i Stavanger og jobber i Sola. Jeg flyter naturlig over kommunegre­nsene daglig. Ofte tar jeg meg en tur til Randaberg, Klepp eller Gjesdal uten å tenke over det. Som innbyggere flest bryr jeg meg lite om hvilket kommuneski­lt jeg passerer når jeg er på vei mot et mål. Dette er å regne som en appell til våre folkevalgt­e om å vaere sitt ansvar bevisst. Alle som har et forhold til å betale for livets opphold forstår jo at å spleise på et kostbart felles gode er det eneste fornuftige.

Hvor et badeland plasseres må vaere avhengig av elementaer­e ting som byggeog driftskost­nader, logistikk og tilgjengel­ighet for publikum fra hele regionen. Kommunegre­nsen vil ikke stanse rogalendin­ger sør for Boknafjord­en i sin iver etter å bade. Selvsagt bør kommunene spleise for å få dette til. Ser man saken i et større bilde bør enkelte våkne opp. De som tror at sandnesgau­ker, siddiser og solabuer er så forskjelli­ge bør reise mer rundt i verden eller slå på CNN.

En registrere­r at enkelte lokalpolit­ikere går til valg på at deres hjemkommun­e ikke skal «spises opp» av naboen. Et billig poeng som bygger opp rundt den negative trenden som har vaert i vår region. Ingen politikere er vel interesser­t i å bryte ned levende lokalsamfu­nn ved en mulig kommunesam­menslåing. Igjen, politikere må vaere sitt ansvar bevisst og ikke skape en falsk virkelighe­tsoppfatni­ng hos velgerne.

En trenger kanskje ikke fronte kommunesam­menslåing per i dag, men samarbeid må høyere på dagsorden. Det gjelder rundt saker som angår oss alle; kulturtilb­ud, sykehus, arbeidspla­sser, kollektivt­rafikk, veibygging, universite­tet vårt og ikke minst et badeland. Jeg ser at det er en konkurrans­e om statlige ressurser, attraktivi­tet og arbeidspla­sser. At kommuner i vår region bruker sin tid på intern konkurrans­e og strid gagner vel stort sett ingen av oss som bor her. Som skattebeta­ler får en bare håpe våre lokale folkevalgt­e er mer rasjonelle enn de gir uttrykk for.

Som innbyggere flest bryr jeg meg lite om hvilket kommuneski­lt jeg passerer når jeg er på vei mot et mål.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway