Stavanger Aftenblad

Vil leke seg med sykdommen

UTSTILLING: Da hun fikk en kronisk sykdom var Tiril Hasselknip­pe redd for at hun måtte slutte med kunst. Nå bruker hun installasj­onen «Play» til å se det positive i den nye hverdagen.

- Hilde Olaussen hilde.olaussen@aftenblade­t.no

– Jeg visste ikke hvordan det skulle vaere å jobbe som kunstner og vaere mye syk. Jeg har vurdert å slutte med kunsten, før kunsten sluttet meg, sier Tiril Hasselknip­pe til Aftenblade­t.

I 2017 fikk hun diagnosen fibromyalg­i, etter å ha vaert syk over lengre tid. Sykdommen er kronisk, og kan ikke kureres. Utstilling­en «Play» har vaert en måte for kunstneren å vaere åpen om det hun sliter med. Destruktiv­e tanker hun tidligere har holdt for seg selv, har fått mindre makt.

– Når du sier det høyt kan du høre at det høres tullete ut. Da går kraften ut av ideen.

Lekent synspunkt

Sykdommen har påvirket selvtillit­en, og utfordret kunstneren­s syn på seg selv. Gjennom installasj­onen vil hun vise sitt eget bilde av hvordan sykdommen oppleves. Samtidig vil hun snu perspektiv­et, og se de positive sidene av livet med kronisk sykdom.

– Tittelen er den veldig positive versjonen, som jeg ikke tror på hele tiden selv. Men jeg valgte den som en slags fiksjon. Hvis jeg sier at det handler om lek, så blir det jo sånn om jeg vil det eller ikke, sier Hasselknip­pe.

– Jeg finner en vei

Selv om hun er åpen om sine tanker bak installasj­onen, vil Hasselknip­pe også gi rom for publikums egne tolkninger og opplevelse­r.

– Jeg respektere­r en annens perspektiv på verket like mye som mitt eget. Det er jo ikke en fasit på kunst.

«Play» blir Hasselknip­pes første separatuts­tilling i Stavanger. I løpet av året skal hun også jobbe med flere prosjekter i inn- og utland. Tankene om å slutte med kunsten har hun lagt vekk.

– Det er ikke noe jeg tenker lenger. Nå tenker jeg at jeg finner en vei, sier Hasselknip­pe.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? – Hvordan skal det funke å jobbe som kunstner og vaere mye syk? Hasselknip­pe har lett etter svar, etter at hun fikk diagnosen
KRISTIAN JACOBSEN – Hvordan skal det funke å jobbe som kunstner og vaere mye syk? Hasselknip­pe har lett etter svar, etter at hun fikk diagnosen
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Hun kan ikke bli frisk.
KRISTIAN JACOBSEN Hun kan ikke bli frisk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway