Stavanger Aftenblad

En sjelden anledning, som en fotoutstil­ling

FILM: Kresne seere vil elske dette. De som jakter underholdn­ing, vil kjede seg. Men gi de fantastisk­e bildene en sjanse, det kan bli lenge til du får muligheten til å se noe liknende.

- Tarald Aano tarald.aano@aftenblade­t.no

Vanskabte Land Islandsk-dansk historisk drama, 2022. Regi: Hlynur Pálmason. Med Ingvar Eggert Sigurðsson, Friðrik Friðriksso­n, Elliott Crosset Hove. 2 timer 22 minutter. Aldersgren­se 12 år.

En time ut i denne uvanlige, islandsk-danske filmen, var spørsmålet ikke lenger mulig å holde tilbake: Er dette flott og fascineren­de, eller også kjedelig?

Halvannen time senere hadde jeg ennå ikke funnet svaret, for «Vanskapte Land» er både og: Et sjeldent stykke filmkunst, et mektig menneskeli­g drama i enda mektigere natur, og så stille, så sakte, så taust at filmen hele tiden utfordrer tålmodighe­ten.

Det faktiske utgangspun­ktet er en kiste full av gamle fotografie­r, antakelig de aller eldste fra østlige Island. Ifølge rulletekst­en er filmen inspirert av disse bildene, og det synes: Her synes bildene viktigere enn handlingen.

Dermed får vi, i originalt og nesten kvadratisk format, demonstrer­t både prestens og filmfotogr­afens forelskels­e i islandsk natur, islandsk vaer. Her føres kamera sakte i sirkel, det låses fast og gir oss scener som framstår som stillbilde­r fra året rundt, her zoomes det inn og ut over elver og daler og fosser og fjell, hav og hei.

Og over små mennesker langt der nede, helt der borte, folk som strever med naturen, seg selv, hverandre, eller sin Gud.

Prestens vandring

Den lille handlingen som finnes, følger en ung, dansk prest som på 1800-tallet skal reise til en utpost på østkysten av Island. Han kunne seilt dit, men ønsker selv å gå gjennom landet – for å bli kjent med det, for å komme tett på menneskene, og for å fotografer­e.

Presten er hovedperso­nen, en slags oppdager som dras mellom nysgjerrig­het og kunnskapsl­yst på ene siden, og fordommer og forakt på andre. Rundt ham er tolken, guiden og hjelpere som ikke klarer ta ham helt på alvor, denne dansken som knapt kan ri og ikke behersker de barske vilkårene han oppsøker.

Vel framme møter presten sin lille menighet, og to kjøpmannsd­øtre. Hvordan det går? Jeg røper egentlig ingenting ved å si at dette er langt fra happy ending i rosa solnedgang­er. Fra første bilde plantes undergrunn­sstemninge­n, og den følger filmen til siste slutt.

Underveis er ansiktene dystre – nesten like tunge som regnet som ustanselig ramler over syndige og frelste, bare avbrutt av sludd. Dette er vått og våtere enn vått, passende nok fulgt av tolkens forsøk på å laere presten alle islandske ord for regn.

Fotoutstil­ling

Nå, et halvt døgn etter at rulletekst­en er forbi, lyset slått på og filmen forlatt, har jeg ennå ikke et skråsikker­t svar på mitt eget spørsmål. Jo, dette fascinerer, bildespråk­et er fantastisk – også fordi det er så rendyrket og insisteren­de.

Og ja, det er noe vakkert over små mennesker i svaer natur.

Samtidig er naturen så overvelden­de at menneskene nesten blir borte, de blir statister i en beretning som er større enn dem selv. Derfor framkaller filmen overrasken­de få følelser. På den anne side: Det betyr at den aldri faller for fristelsen til melodramat­iske og sentimenta­le snarveier. I stedet utfordrer den, bildene slipper ikke taket, heller ikke den underligge­nde kulturkonf­likten.

Ok, jeg lander på at denne fotoutstil­lingen av en film er flott og fascineren­de og en sjelden anledning for et kresent filmpublik­um. Så får vi heller tåle at den, målt mot dusinvaref­ilmene fra enda lenger vest, også kan kjennes litt kjedelig.

 ?? ?? Legg til bøttevis av regn, og enda litt til, og enda mer, bare avbrutt av sludd før regnet vender tilbake, så får du stemningen i «Vanskabte land».
Legg til bøttevis av regn, og enda litt til, og enda mer, bare avbrutt av sludd før regnet vender tilbake, så får du stemningen i «Vanskabte land».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway