Stavanger Aftenblad

«Succession»stjernen velger like gjerne Stavanger som New York

SKUESPILLE­R: For tiden spiller hun inn «Succession» i New York, men hjembyen Stavanger spiller fortsatt en viktig rolle for Eili Harboe. Nå jobber hun med prosjekter både foran og bak kamera.

- Hilde Olaussen hilde.olaussen@aftenblade­t.no

– Det er utrolig gøy å få lov å vaere med på en serie som jeg selv er fan av.

Eili Harboe er ikke alene om å like serien hun nå spiller inn. «Succession» har blitt en stor suksess blant både publikum og kritikere. Når fjerde sesong snart slippes på HBO er altså Stavanger-skuespille­ren med.

– Dette er mitt første internasjo­nale prosjekt. Det er veldig mye nytt, men også veldig spennende, sier Harboe.

For nordmenn ble Harboe først kjent da hun spilte i «Kompani Orheim» (2012) og «Kyss meg for faen i helvete» (2013). Allikevel er det ikke første gangen hun har fått internasjo­nal oppmerksom­het. I 2017 hadde hun hovedrolle­n i Joachim Triers «Thelma», som ble solgt til flere andre land og var Norges Oscar-kandidat for det året.

Fra New York kan skuespille­ren nå fortelle om en innspillin­g med hundrevis av involverte. Hun kan ikke si om hun kommer tilbake til en eventuell femte sesong. Men «Succession» har vaert en god opplevelse, som har gitt henne lyst på mer.

Første gang bak kamera

– Jeg kunne gjerne tenke meg å gjøre flere prosjekter i USA, hvis muligheten skulle komme. Men jeg har også spennende ting på gang i Norge.

En av disse tingene er skuespille­rens overgang til en ny rolle i filmverden. Med kortfilmen «Beaten track» gjør Harboe sin debut som regissør. Filmen er laget av folk fra Stavanger-området, og spilt inn på Skåpet ved Lysefjorde­n.

For Harboe, som flyttet til Oslo på grunn av jobbmuligh­etene der, betyr det mye å få jobbe i hjembyen.

– Det er utrolig mange dyktige folk i regionen, og jeg håper å få gjennomfør­t flere prosjekt i Stavanger og omegn. For tiden jobber jeg med et manus til det jeg håper kan bli min andre kortfilm som regissør. Den er også satt til Stavanger, og jeg håper å få gjennomfør­t denne med lokale skuespille­re og stab.

Flere ting på gang

Etter Harboe er ferdig i New York blir hun å se på filmfestiv­alen i Berlin. Serien «Arkitekten», hvor hun har hovedrolle­n, kjemper om å vinne den nye prisen Berlinale Series Award. Nordmenn kan se serien på Viaplay senere i år.

For Harboe blir det ikke første møtet med den kjente filmfestiv­alen. Hun ble i 2018 en av de utvalgte til Berlinalen­s «Shooting Star»-program, som et ungt europeisk talent.

Snart kommer Harboe også tilbake til norske kinoskjerm­er. Grøsserfil­men «Marerittet» har premiere 17. februar. Harboe synes frilansliv­et kan vaere både spennende og skremmende.

– Akkurat nå er det mest spennende. Jeg føler meg veldig heldig som får lov til å vaere med på det jeg har vaert med på så langt.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Eili Harboe er åpen for nye muligheter, både i utlandet og Stavanger.
KRISTIAN JACOBSEN Eili Harboe er åpen for nye muligheter, både i utlandet og Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway