Stavanger Aftenblad

– Forventer at han skal vaere en leder på banen

FOTBALL: Litt større, litt sterkere, raskere, tøffere og i tillegg en del av kapteinste­amet i Viking. Markus Solbakken (22) har fått noen tøffe beskjeder fra trenerne før årets sesong. Men midtbanedi­rigenten er klar til å slå tilbake.

- Kjetil Flygind Journalist kjetil.flygind@ aftenblade­t.no

Tøffe beskjeder skal gjøre Solbakken bedre:

– Det er godt å se at jobben jeg har lagt ned betaler seg. Jeg har vaert en del i styrkeromm­et i vinter og føler litt meg sterkere og raskere. Jeg har lagt på meg et par kilo muskler. Formen er god.

Touchen sitter selv med joggesko. Dagen etter den solide seieren over FC København tirsdag kveld, var det god stemning på

Vikings trening onsdag formiddag.

Selv om 18–20 grader og strålende sol var erstattet med 13–14 sure og regnvaer.

Viking bestemann mot «sitt» FCK, Markus Solbakken, hadde lagt igjen fotballsko­ene på hotellromm­et. En rolig restitusjo­nstrening sto på planen for 22-åringen som virkelig begynner å vise hva som bor i ham.

Beste kamp

– Hans beste kamp i Vikingdrak­ten. Enormt bra, roste trener Morten Jensen.

– Jeg kan si meg enig i det. Det fløt bra. Jeg spilte på meg selvtillit tidlig i kampen og tok det med meg, sier hovedperso­nen selv.

Bestemt, framoverre­ttet, gode valg med ballen, flink til å variere, han pisket opp tempoet, jobbet hardt og styrte spillet i større grad enn han har gjort tidligere. Med ro og klokskap. Da er Hamar-karen en drivende god fotballspi­ller.

Så klart betydde det litt ekstra å møte det danske storlaget der pappa Ståle var trener i 12 år. Han reiste verden rundt som FCKsupport­er. Gråt ved tap. Kjenner flere i klubben. Og da var det «dejligt» å vinne kampen der Viking-keeper Arild Østbø ble matchvinne­r i straffekon­ken. Først reddet han, så scoret han.

I fjor ble det litt mange berøringer på ballen, litt for mye bakover og på tvers fra Solbakken. Litt mindre av det han gjorde så bra mot FCK.

Hjertet i laget

Derfor var også beskjedene fra trenerne i vinter relativt klare:

– At han har lagt på seg litt muskler kommer godt med. Vi har utfordret ham på å bli tøffere i duellspill­et. Det var et ankepunkt i fjor. I tillegg til å få ned antall berøringer på ballen, vaere med framoverre­ttet. Der har vi sett stor framgang i vinter, sier Morten Jensen.

Men det er mer:

– Markus og hans rolle – egentlig uansett hvem som spiller – der er litt hjertet i laget. Derfor er det viktig å vise lederskap på banen. Vi har utfordret ham ganske mye på akkurat det. Nå er han inne i kapteinste­amet vårt, så vi forventer at han skal vaere en leder på banen som kan dirigere og lede troppene rundt seg.

Jensen peker på at Solbakken også begynner å få noen eliteserie­kamper i beltet. Nå vil han se at den erfaringen viser igjen for Viking.

– Markus skal fortsette å jobbe steinhardt med Vikings spillestil og vaere tøff med seg selv, både fysisk og mentalt, sier Jensen.

4–3–3 passer ham godt

Solbakken spilte 27 av de 30 seriekampe­ne i fjor. På et lag som etter hvert ikke fungerte. Tilbake i trygge 4–3–3 fungerer det bedre for hele laget. Og konkurrans­en er større. Dessuten har Solbakken ett år på baken i klubben og begynner å kjenne rollen.

Også Joe Bell – uten sammenlign­ing for øvrig – brukte en sesong på å bli skikkelig varm i den mørkeblå trøyen. Kan hende Solbakken trengte det samme.

I tillegg er midtbanesp­iller Patrick Yazbek er på vei inn, så 22åringen vet at han må vaere på taerne.

– Det er mange faktorer som spiller inn, men det kan tenkes at jeg kommer enda bedre til min rett i 4–3–3 der bevegelsen og rytmen i spillet er kjent og trygt. Som lag har vi tatt steg. Vi er blant annet modigere med ball. Det gjør at jeg brukes mye. Og det er min styrke, å vaere mye involvert med ballen.

En av grunnene til at Viking begynner å finne god, gammel fasong, er at det defensivt er mye tryggere. En grunnmur er under oppbygging igjen. Anført av murermeste­r David Brekalo.

– En viktig del av det å kunne vaere gode offensivt, er å vaere tette defensivt, sier trener Jensen.

PS! Viking møter Brøndby til en slags finale i Atlantic Cup i morgen ettermidda­g. Kampen ser du direkte på Aftenblade­t.

 ?? KJETIL FLYGIND ?? Markus Solbakken leker litt med ballen på onsdagens Viking-trening i det som etter hvert ble en regnvåt treningsøk­t i Portugal.
KJETIL FLYGIND Markus Solbakken leker litt med ballen på onsdagens Viking-trening i det som etter hvert ble en regnvåt treningsøk­t i Portugal.
 ?? ?? AFTENBLADE­T I ALGARVE:
AFTENBLADE­T I ALGARVE:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway