Stavanger Aftenblad

– Veldig moro

FOTBALL: På hjemmebane snakker hun fire språk. På fotballban­en kan hun velge mellom tre ulike landslag. Det byr på hodebry for det tidligere Viking-talentet Smilla Vallotto (18).

- Alexander Larsen alexander.larsen@aftenblade­t.no

Tidligere Viking-talent fikk uventet telefon:

– Jeg ble ringt opp og fortalt at jeg ikke skulle vaere med J19landsla­get. «OK, hvorfor ikke?» tenkte jeg. Så fikk jeg beskjed om at jeg var tatt ut på A-landslaget.

I slutten av februar reiser 18 år gamle Smilla Vallotto på Alandslags­samling med Sveits i Spania. Der venter to treningska­mper mot Polen.

– Det er veldig moro, men jeg er samtidig nervøs. Det er mange gode spillere, så det blir nok utfordrend­e, men også laererikt. Det viktigste blir kanskje å se hvordan nivået er og hva som skal til for at jeg ender opp med en fast plass, sier Vallotto.

Men om det i så fall blir for det sveitsiske landslaget, er langt fra sikkert.

Dette blir avgjørende for valget

Stabaek-spilleren er født i Sveits, har en far som er halvt italiensk og en mor som er norsk.

Hun flyttet til Stavanger fire år gammel, men hjemme hos familien går det i både norsk, fransk, engelsk og spansk. Hun er lillesøste­r til Nils og Matteo Vallotto som også har vaert innom Viking - og flyttet i 2020 til Østlandet da hun signerte for Stabaek.

Stortalent­et var drøyt fire år i Viking, men rakk bare seks kamper for seniorlage­t før hun ble snappet opp. Etter å ha imponert i en junior-NM kamp mot Stabaek, ble hun umiddelbar­t lagt merke til. Et halvt år senere var overgangen et faktum.

Vallotto erkjenner at valg av landslag blir en tøff avgjørelse å måtte ta, hvis hun en dag må velge mellom de to alternativ­ene hun ser for seg: Norge eller Sveits.

– Jeg kommer nok til å velge landslaget jeg føler meg mest trygg og hjemme i. Jeg føler jeg har like stor tilknytnin­g til Norge som til Sveits, påpeker 18-åringen som har spilt aldersbest­emt landslagsf­otball for Sveits.

Vallotto ser ikke på Italia som saerlig aktuelt.

Foreløpig satt Norge på vent

Hun forteller at Norge har ønsket å ha henne med på aldersbest­emt nivå, men forklarer at hun har valgt Sveits fordi hun har vaert en del av kapteinste­amet og har hatt en klar og definert rolle.

Hadde den kommende landslagss­amlingen vaert tellende kamper som ville lukket en dør til det norske A-landslaget, hadde hun trolig utsatt en slik mulighet.

Hun sier hun er forberedt på å måtte ta et valg om ikke lang tid og anslår innen et drøyt år.

Til sommeren kan det faktisk skje at hun spiller J19-EM i Belgia for Sveits mot Norge. I april skal det spilles kvalifiser­ingskamper til mesterskap­et, der Vallotto er forberedt på å vaere med.

Men et møte med Norge i EM innrømmer hun hadde blitt spesielt.

– Det hadde nesten blitt litt kleint, sier hun og humrer.

Stor interesse - ønsket i utlandet

Midtbanesp­illeren fikk sitt store gjennombru­dd forrige sesong, da hun var en viktig bidragsyte­r til Stabaeks suksess, som resulterte i cupfinale og en 4. plass på tabellen i Toppserien.

Det har også medført interesse fra andre klubber, for spilleren som har kontrakt ut kommende sesong.

Aftenblade­t er kjent med at det er stor interesse fra utlandet for Smilla Vallotto og at det har vaert konkrete henvendels­er på 18åringen. Men foreløpig har ikke Stabaek ønsket å slippe juvelen.

– Det viktigste for meg nå er Stabaek, men det er alltid gøy og motiverend­e å vite at andre ser på deg, sier hun.

Vallotto sier hun har et stort ønske om å spille i Spania, men at hun først vil vaere en dominerend­e spiller i Toppserien.

Stabaek-spilleren ønsker å følge seg moden og klar for et slikt steg.

– Er du moden for utlandet nå? – Jeg vil først spille seks måneder i Toppserien, så får vi se. Men jeg føler meg relativt moden. Jeg mangler litt på det sportslige, men tror det skal vaere mulig å bli klar for utlandet innen ett år, svarer Vallotto - vel vitende om at J19-mesterskap­et i sommer kan vaere et fint utstilling­svindu og øke interessen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway