Stavanger Aftenblad

En god start

LEDER: Godkjennin­gen av masterprog­rammet i rettsviten­skap må legge grunnlaget for at Universite­tet i Stavanger også skal få godkjent psykologi- og medisinstu­dier.

-

Denne uken ble det klart at Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninge­n (Nokut) har godkjent søknaden fra Handelshøg­skolen ved UiS om å opprette et masterprog­ram i rettsviten­skap.

UiS tar sikte på at dette kan starte opp allerede til høsten.

Universite­tet søkte om å få etablere denne utdanninge­n første gang i 2021, etter at regjeringe­n reviderte den såkalte gradsforsk­riften som åpnet for at flere universite­ter enn Universite­tet i Oslo (UiO), Universite­tet i Bergen (UiB) og Universite­tet i Tromsø (UiT) kunne få akkrediter­ing for å tilby den femårige juristutda­nningen.

Sommeren 2022 fikk UiS avslag på søknaden. En av grunnene var kravene til fagmiljøet­s størrelse og kvalifikas­joner. I løpet av høsten har fagmiljøet blitt styrket med to nye professore­r i rettsviten­skap, ifølge universite­tet.

UiS tilbyr allerede bachelor i rettsviten­skap og master i forretning­sjuss. Godkjennin­gen denne uken betyr at det nå kan tilbys en fullverdig jussutdann­ing.

Profesjons­utdanninge­ne for å bli jurist, klinisk psykolog og lege er blant landets mest populaere studier. Universite­tet i Stavanger har til nå ikke kunnet tilby noen av dem.

Et annet studium med mange flere søkere enn det er studieplas­ser, er legeutdann­ingen. UiS har i årevis prøvd å få grønt lys for å tilby et fullverdig medisinstu­dium i Stavanger, men uten hell.

Dette har blitt en het politisk potet, spesielt etter at høyere utdannings- og forsknings­minister Ola Borten Moe (Sp) i mai i fjor lukket døren for legeutdann­ing på Ullandhaug. Dermed ble utdannings­monopolet til universite­tene i Bergen, Oslo, Trondheim og Tromsø videreført.

UiS mener at denne beslutning­en er tatt på bakgrunn av en mangelfull utredning. Det har dessuten gått mye politikk i denne saken, og spesielt har presset fra sentrale politikere, for eksempel i Senterpart­iet, sørget for å sette en stopper for medisinutd­anning i Stavanger. Dette har vaert lite pent å vaere vitne til, og vi oppfordrer til å fortsette kampen.

Det er svaert positivt at det nå kommer en masterutda­nning i rettsviten­skap til Stavanger. Men vi mener at det også er grunnlag for å åpne for at UiS skal utdanne psykologer og leger – som det er kritisk mangel på i Norge.

Dette er utdanninge­r som er av nasjonal og samfunnsme­ssig interesse. Derfor mener vi godkjennin­gen av mastergrad­en i rettsviten­skap bare må bli en god begynnelse.

Profesjons­utdanninge­ne for å bli jurist, klinisk psykolog og lege er blant landets mest populaere studier.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Denne uken fikk UiS godkjent masterprog­ram i rettsviten­skap.
CARINA JOHANSEN Denne uken fikk UiS godkjent masterprog­ram i rettsviten­skap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway