Stavanger Aftenblad

Gorden fra Bryne sov i bilen – her har han sikret seg ei fjong flaske

SANDNES: Gorden Haaland (65) sov utenfor Vinmonopol­et natt til i går – så slapp han endelig inn og kunne kjempe om edle dråper.

- Magnus Kolstad magnus.kolstad@aftenblade­t.no

Det var ingen vanlig start på dagen på Maxi Sandnes i går morges. En gruppe på minst 60 personer sto utenfor hoveddøren­e da senterets høyttalera­nlegg varslet åpning klokken 08.50.

Sov i bilen

Nummer 16 i køen var Gorden Haaland fra Bryne. Han tok turen til Sandnes allerede onsdag kveld for å sikre seg plass i køen.

– Det var ikke så behagelig å sove i bilen, så jeg sov i kanskje en times tid i natt, sier Haaland.

65-åringen har vaert med på burgundmed slippene siden 2002, men er ekstra spent i år.

– Er vinene så gode som man skal ha det til?

– Ja, de er gode. Men det hender man har uflaks og får en dårlig vin. Det har skjedd meg, men da fikk jeg pengene tilbake med én gang.

Butikksjef Odd-Jarle Nygard er glad det endelig er et ordentlig Burgundsli­pp igjen. Han er godt vant med tradisjone­n, men var ekstra spent i år.

– Vi har aldri hatt et så stort slipp før, og vi kommer aldri til å ha et så stort igjen, sier han og smiler.

Skal vente i 10–15 år

Haaland skal drikke vinene selv, men ikke det første. Han skal vente i alle fall ti år før han åpner den første flaska. Da smaker vinen bedre.

– Så må jeg passe på og ikke vente for lenge. Jeg må ikke bli så gammel at jeg ikke smaker vinene lenger, hehe.

– Hvordan ser du for deg å drikke vinene? I godt selskap, eller skal du nyte dem alene?

– Nei, det blir med kona og et vennepar. Haaland er glad i å lage mat, så han gleder seg til å stelle i stand en skikkelig kveld med skikkelig god vin. De neste ti årene må han imidlertid nøye seg med Burgund-vin fra tidligere slipp.

Kø etter køen

For en utenforstå­ende så samlingen ganske kaotisk ut, men misforstå ikke: Vinelskern­e var godt organisert. En ung mann i tjukk boblejakke hadde en bunke ark med en lang køliste. Lista telte 65 personer før senteret åpnet.

Dette er Burgundsli­ppet, og et ekstraordi­naert et også, skal vi tro Vinmonopol­et og vinelskern­e selv. Det er ingen spøk. Etter to år med pandemi og intet Burgundsli­pp har det nemlig hopet seg opp mye fin vin på Vinmonopol­ets lagre. Nå selges endelig disse vinene.

Dørene til kjøpesente­ret åpnet klokka ni. Egentlig åpner ikke Vinmonopol­et før klokka 10, men torsdag var et unntak. Fra og med klokka ni fikk vinelskern­e hente kølappene sine og stille seg i kø nummer to.

Halv ti åpnet Vinmonopol­et dørene for førstemann. Vedkommend­e fikk så 15 sekunder på seg alene i butikken, før nestemann slapp inn. Slik fortsatte det – én og én, med 15 sekunders mellomrom. Til slutt var butikken full av vin-tørste kjøpere.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Gorden Haaland fra Bryne sov utenfor Maxi Sandnes i natt. Målet var å skaffe seg god vin fra Burgund-regionen i Frankrike.
KRISTIAN JACOBSEN Gorden Haaland fra Bryne sov utenfor Maxi Sandnes i natt. Målet var å skaffe seg god vin fra Burgund-regionen i Frankrike.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Kø nummer to begynte utenfor dørene inn til Vinmonopol­et.
KRISTIAN JACOBSEN Kø nummer to begynte utenfor dørene inn til Vinmonopol­et.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Mange har teltet utenfor senteret den siste uka. Førstemann slo opp telt allerede i slutten av januar.
KRISTIAN JACOBSEN Mange har teltet utenfor senteret den siste uka. Førstemann slo opp telt allerede i slutten av januar.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Vinene fra Burgund kan koste titusenvis av kroner. 25.000 koster den i midten.
KRISTIAN JACOBSEN Vinene fra Burgund kan koste titusenvis av kroner. 25.000 koster den i midten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway