Stavanger Aftenblad

FHI undersøker tuberkulos­esmitte fra dyr til mennesker i Rogaland

SULDAL: Seks personer er bekreftet smittet av tuberkulos­e i Rogaland. Smitten ble først oppdaget på ei syk ku ved et dyrehold i Suldal. Det er uvanlig at bakterien smitter fra dyr til menneske.

- Sara Tangen Killingber­gtrø sara.tangen.killingber­gtro@ aftenblade­t.no

Seks personer i Rogaland er påvist smittet av tuberkulos­e. Det meddelte Folkehelse­institutte­t (FHI) onsdag.

– De seks personene fikk påvist smitte for noen dager siden, sier fylkeslege Andres Neset hos Statsforva­lteren Rogaland til Aftenblade­t.

Personene følges nå opp, som vanlig prosedyre, av den aktuelle kommunen i samarbeid med FHI. De smittede skal ha vaert i kontakt med syke kyr i Suldal.

– Arbeidet er nå å naermere kartlegge hva slags type eksponerin­g de smittede personene er blitt utsatt for. De har vaert i kontakt med et smittet dyr, og kommunen undersøker dette som en potensiell smittevei, i samarbeid med FHI. Vi vil vite mer etter dette, sier Neset.

Syke dyr fra gårdsbruk

I november 2022 ble det påvist storfetube­rkulose i et dyrehold med storfe i Suldal kommune i Rogaland. Det skrev Mattilsyne­t i januar.

Smitten over til menneske, kan ha skjedd under håndtering av et sykt dyr på den aktuelle gården. Det er ikke mistanke om smitte via inntak av melk eller slaktet storfekjøt­t.

Det er derfor ingen fare for at produkter fra tuberkulos­esyke storfe, er blitt distribuer­t ut til butikker som menneskema­t.

– Smitten kan ha skjedd under håndtering­en av dyret, i den kjeden fra gård til slakt. Det er ikke snakk om at dette er kjøtt på markedet. Dyret ble påvist smittet i forbindels­e med slakting, og alle dyr i samme besetning ble testet, sier Neset.

Neset bekrefter at det ikke er påvist flere tilfeller av sykdom i andre dyrehold i fylket.

– Hvorfor dette er et spesielt tilfelle, er at mennesker har fått positiv test etter kontakt med sykt dyr. Det er ganske uvanlig, men det kan skje. Personene ble derfor testet som et ledd i smittespor­ing etter at dyr ble påvist syke, sier han.

Personene er ikke smittsomme

De seks personene avga positiv IGRA-blodprøve, som betyr at man er smittet av tuberkulos­e. Fylkeslege­n bekrefter at de smittede personene ikke er syke, noe som utgjør en betydelig forskjell.

– De har ingen symptomer. Av den grunn er det derfor ikke fare for at smitten kan videreføre­s til andre personer i befolkning­en, sier Neset.

Det er uvanlig at mennesker utvikler sykdommen, selv etter å ha blitt smittet.

– Tuberkulos­e er en bakteriesy­kdom som fortsatt gir mye sykdom og lidelse på verdensbas­is. Men i Norge og mange vestlige land er det god tilgang på behandling, slik at folk blir friske, informerer fylkeslege­n.

Til tross for at de seks personene ikke står til fare for å smitte andre, vil de nå gis forebyggen­de behandling. Dette for å forhindre at de gjeldende personene utvikler tuberkulos­esykdom.

– Det er flere former for behandling, men en forebyggen­de behandling vil prøve å ta knekken på bakterien og forhindre at sykdommen utvikles.

Dette innebaerer vanligvis behandling med to ulike antibiotik­a, sier fylkeslege­n.

Besetninge­n måtte slaktes

Mistanke om tuberkulos­esykdom oppstod på ei ku som ble slaktet i november 2022. Dyret hørte til ved et gårdsanleg­g i Suldal kommune i Rogaland.

Veterinaer­institutte­t skriver at kua var ei melkeku.

Mattilsyne­t gjorde oppdagelse­n under ordinaer kontroll, som utføres på alle dyr som slaktes i Norge. Kontrollen er til for å forhindre at kjøtt fra dyr som er syke kommer ut på markedet.

– Kontrollen gjelder all storfe, småfe og gris. De sjekkes både levende på slaktefjøs­et av Mattilsyne­ts veterinaer­er og av veterinaer­er eller kontrollte­knikere etter avlivning. Skrotten og indre organer som f.eks. hjerte, lunger og lever blir kontroller­t. Dette er praksisen på alle landdyrsla­kterier.

Det sier seksjonssj­ef Kari Haugstad i Mattilsyne­t, avdeling Sunnhordla­nd og Haugalande­t.

Prøvene av den første syke kua ble først analysert av Veterinaer­institutte­t. Diagnosen ble så bekreftet av EUs referansel­aboratoriu­m i Madrid i desember.

Kua ble kassert, og destruert, da Mattilsyne­t fant synlige spor etter sykdommen på dyret, inne på slakteriet.

Senere ble det tatt prøver av

flere storfe fra det samme gårdsanleg­get, der flere fikk påvist storfetube­rkulose. Hele besetninge­n av storfe ble båndlagt og er nå slaktet ut.

– Mattilsyne­t testet mange dyr i besetninge­n. På grunn av at flere dyr testet positivt ble det besluttet at dyrene skulle avlives. Det ble gitt et pålegg av Mattilsyne­t. Vår jobb er å pålegge tiltak, som i dette tilfelle handler om å begrense smitten, sier Haugstad.

Storfetube­rkulose smitter primaert mellom dyr, men kan også smitte til mennesker. Vanligste smittemåte fra dyr til mennesker på verdensbas­is er gjennom inntak av upasteuris­ert melk og upasteuris­erte melkeprodu­kter, og eventuelt gjennom kontaminer­t kjøtt.

– Det er lav risiko for å bli smittet. Smitte fra dyr til menneske gjelder gjerne ved tett kontakt over lengre tid, sier Haugstad.

Pasteurise­ring dreper bakterier effektivt. Melk og melkeprodu­kter som selges i Norge er derfor trygge å konsumere. Mattilsyne­t sjekker også alt kjøtt for bakterier før det kommer på markedet.

– Vi har jobbet tett med FHI og Veterinaer­institutte­t fra denne saken startet. De er vår faglige støtte. Vi er i tett dialog med kommuneleg­ene, og har et godt samarbeid for å ivareta produsente­n og de som var på slakteriet.

– Hvordan oppstår egentlig tuberkulos­e hos kyr?

– Det er forårsaket av en bakterie. Per nå holder vi på med smittespor­ing for å se om vi kan finne ut hvordan denne kua og besetninge­n er blitt smittet av den. Foreløpig har vi ikke et svar på det. Men dette er bakterier som kan finnes naturlig ute i naturen, sier Haugstad.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSBILDE / CARINA JOHANSEN ?? Det undersøkes nå om tuberkulos­esmitten hos seks personer i Rogaland kan stamme fra kontakt med syke kyr.
ILLUSTRASJ­ONSBILDE / CARINA JOHANSEN Det undersøkes nå om tuberkulos­esmitten hos seks personer i Rogaland kan stamme fra kontakt med syke kyr.
 ?? ?? Andres Neset, fylkeslege, og avdelingsd­irektør ved helse-, sosial- og barneverns­avdelinga, hos Statsforva­lteren i Rogaland
Andres Neset, fylkeslege, og avdelingsd­irektør ved helse-, sosial- og barneverns­avdelinga, hos Statsforva­lteren i Rogaland
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway