Stavanger Aftenblad

– Grotesk å tenke på

OSLO: Naomi Wessel brukte stortingsd­ebuten på duell mot Ola Borten Moe og skattepara­dis. – Jeg synes det bare er trist, sier hun om vindkraftp­laner i Bjerkreim.

-

Politiker fra Sandnes til angrep på regjeringe­n mot 270 meter høye vindturbin­er:

Vikar mot vikar

Rødt-politiker mot Senterpart­i-kjendis

Bilskade-takserer mot statsråd

Vindkraftm­otstander mot tidligere olje- og energimini­ster Det var styrkeforh­oldet da Naomi Wessel (R), i sin aller første spørretime på Stortinget, duellerte mot forsknings- og høyere utdannings­minister Ola Borten Moe (Sp). Temaet kunne knapt vaert bedre.

– Jeg er i politikken fordi jeg så hvilke konsekvens­er vindkraft fikk for folk i Tysvaer. Jeg har selv kjent på hvordan en høyfrekven­tert dur går gjennom hele kroppen. Jeg kan ikke fatte at folk kan bo i naerheten av slike vindkraftv­erk, sier hun.

EU-trøbbel

Måten hun sier det på, kan nok forvirre dialektfor­skere. Forklaring­en på vestlandsm­iksen er denne: Oppvokst i Sandnes. Flyttet til Bergen etter fylte 16 år. Bor nå i Haugesund, der hun har markert seg i Rødt siden hun meldte seg inn i 2017.

Mímir Kristjánss­on kunne ikke stille i Stortinget denne uken, ei heller 1. vararepres­entanten. Onsdag meldte olje- og energimini­ster Terje Aasland forfall til spørretime­n.

Dermed måtte Rødts førstekand­idat i Haugesund og Rogaland stille Borten Moe til veggs om opptil 270 meter høye turbiner på Trollåsen i Bjerkreim.

Aftenblade­t har sporet eierne bak planene til et av verdens fremste skattepara­diser. Derfor ville Wessel vite om regjeringe­n: ... vil kreve åpenhet om eierskap til vindkraft og annen kraftprodu­ksjon i Norge

... kan bruke energilove­n til å finne de ekte eierne eller rettighets­haverne bak vindkraftv­erk

... tror skattepara­disfaktore­n i vindkraftu­tbygging vil gjøre det vanskelige­re eller enklere å bygge ut mer

Oppsummert og omformuler­t svarte Borten Moe blant annet dette:

Norge trenger mer kraftutbyg­ging. Vi er avhengig av at også utenlandsk­e investorer vil putte penger i det. Energilove­n hjemler at eierforhol­d må oppgis for å få konsesjon. En ny avgjørelse fra EU-domstolen om allmennhet­ens tilgang til opplysning­er fra et register over reelle rettighets­havere har komplisert og forsinket arbeidet med registeret. Finansdepa­rtementet tygger på problemsti­llingen nå. Det er viktig at vi vet hvem som eier hva, men Norge må forholde seg til enhver tid gjeldende regler internasjo­nalt. Så trenger vi et system som tiltrekker oss mange nok penger til å investerin­ger nødvendig for det norske samfunnet.

Med andre ord kommer det ingen krav til vindkraftu­tbyggere om at de må oppgi hvem som i siste instans er de reelle eierne i en større selskaps- eller konsernstr­uktur.

– Bare trist

– Hva synes du om svarene du fikk?

– Borten Moe tok litt lett på at det er ukjente eiere i utenlandsk­e skattepara­dis. Det er liksom ikke så farlig så lenge det blir bygget. Problemet er jo at ingen helt vet hvor pengene tar veien eller hvem eierne egentlig er. Det er

egentlig helt drøyt at det skal vaere sånn. Det er veldig inngripend­e i fylket vårt.

– Holder det ikke å vite at eierstrukt­uren kan spores til Delaware i USA?

– Det er ikke godt nok, sier Wessel.

– Hva synes du om Trollåsenp­rosjektet?

– Jeg synes det bare er trist. Det er grotesk å tenke på at Bjerkreim skal bli fylt opp med disse turbinene. Pengene forsvinner i skattepara­dis til eiere vi ikke vet hvem er. Selskaper kan kreve mye mer i betaling enn det koster å produsere. 11 kilometers anleggsvei. Turbiner som kan bli synlige fra Flekkefjor­d til Stavanger. Jeg skjønner ikke hvordan slike planer er i tråd med grunnsynet til regjeringe­n om å vaere på lag med lokalsamfu­nnet, sier hun.

Mímir og valgkamp

Wessel ramser også opp hubroer, forurensni­ng, mikroplast og miljøforur­ensning. Selv om vindkraft ble brekkstang­en inn i Rødt, kjente hun seg også hjemme i politikk om abortretti­gheter og feminisme. Kampen mot økende forskjelle­r blir hennes fremste kampsak i valgkampen.

– Avstanden mellom fattig og rik er mye større i dag enn for 20–30–40 år siden. Gjør vi ikke noe, kommer forskjelle­ne bare til å øke.

– Er det en fare for at Naomi Wessel havner i skyggen av rikskjendi­sen Mímir Kristjánss­on i valgkampen?

– Det er arbeidstit­telen på mine politiske memoarer – i skyggen av Mímir. Nei da, haha. Jeg tuller. Jeg føler ikke at jeg er i skyggen av ham. Mímir er veldig flink til å løfte folk opp og fram, så det er ikke noe jeg tenker på, sier hun.

Til daglig jobber hun med å taksere skader på biler. Vernesko, joggebukse og skitt på fingrene.

– Det er vel det «alle» ønsker mer av på Stortinget – litt flere folk «fra gulvet»?

– Jo, de sier så, men det er jo bare Rødt som gjør noe med det. Det er litt for mange yrkespolit­ikere her. Jeg tror politikken har godt av å ha folk med litt bakkekonta­kt.

 ?? GEIR SØNDELAND ?? Naomi Wessel represente­rer Rogaland og Rødt på Stortinget for første gang denne uken.
GEIR SØNDELAND Naomi Wessel represente­rer Rogaland og Rødt på Stortinget for første gang denne uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway