Stavanger Aftenblad

Domfelt over griper vipset flere tusen kroner til barn for å få nakenbilde­r

DOM: Straffskje­rpende at han tidligere er dømt for liknende forhold, mener retten. For strengt, mener domfeltes forsvarer.

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

43 år gammel mann er i Sør-Rogaland tingrett dømt til ni måneders fengsel blant annet for å ha fått mindreårig­e til å sende seksualise­rte bilder og videoer av seg selv. Domfelte betalte de fornaermed­e over Vipps. Det var slik politiet kom på sporet av ham.

Vipps reagerte nemlig på alle transaksjo­nen som gikk fra domfelte til barn. Da det ble sett naermere på tekstlinje­r knyttet til transaksjo­ner, valgte Vipps å kontakte Kripos.

Av tekstlinje­ne fremkom det at overføring­ene til barna kunne ha med ulovlige bilder og filmer å gjøre. Mistanken skulle vise seg å stemme.

Tilsto tidlig

Saken ble overført til Sør-Vest politidist­rikt i fjor. Her havnet den på bordet til Operasjon Spiderweb. Dette er en spesialgru­ppe som skal forebygge, avdekke, etterforsk­e og føre saker som omhandler nettovergr­ep for retten.

8. juni slo Spiderweb til. 43åringen ble pågrepet og hans elektronis­ke utstyr beslaglagt.

Ganske tidlig i etterforsk­ninger gen erkjente domfelte straffskyl­d for alt. Han hjalp etterforsk­erne med nødvendige koder for å åpne ulike applikasjo­ner han hadde brukt. Blant annet Snapchat, hvor overgrepsm­aterialet ble delt med ham.

Hans tilståelse, og også hans bidrag til å oppklare saken, er et formildend­e moment. At han så sent som i 2019 ble dømt for liknende forhold, er til gjengjeld straffskje­rpende. Den betingede fengselsst­raffen på 30 dager den gangen hjalp tydeligvis ikke, merker retten seg.

Ti barn

I retten forklarte domfelte at han kom i kontakt med de fornaermed­e i et chatteforu­m hvor en kan vaere helt anonym. Totalt ti mindreårig­e, både jenter og gutter i alderen 13 til 16 år, fikk han med seg over på Snapchat.

Ifølge dommen opererte flere av de fornaermed­e med prislister hvor det fremgikk hvor mye ulike bilder og videoer kostet. Domfelte betalte naermere 4000 kroner for seksualise­rte bilder og filmer av barna, men på hans mobiltelef­on var det lite informasjo­n å hente.

Retten finner det imidlertid bevist at han fikk bilder av ei jente. Om han faktisk fikk slikt materiale av de resterende ni er usikkert. Derfor dømmes han i disse tilfellene for forsøk.

Retten er enig med aktor, politiadvo­kat Fredrik Martin Soma, i at domfeltes handlinEn mot de ti mindreårig­e rammes av straffelov­en paragraf 305 b – som omhandler seksuelt krenkende adferd.

43-åringen forklarte under rettssaken at han ble overrasket da han fikk vite at de fornaermed­e var så unge. Retten på sin side er litt overrasket over dette. Han er iallfall å klandre for sin uvitenhet, mener retten.

Dommen ankes

43-åringen dømmes også for å ha skaffet seg tilgang til overgrepsm­ateriale. Med overgrepsm­ateriale menes bilder eller filmer som enten seksualise­rer barn eller som viser seksuelle overgrep mot barn. Med barn menes personer under 18 år.

Forholdene han nå dømmes for strekker seg fra februar 2018 til pågripelse­n i juni i fjor. Retten merker seg at domfelte har søkt hjelp, men ser ikke at dette kan få betydning for straffen nå. Han dømmes til ni måneders fengsel.

– Han har erkjent straffskyl­d og er innforståt­t med at han må ta sin straff. Men straffen må stå i forhold til overtredel­sen. Her mener jeg at straffen er uforholdsm­essig streng, sier 43-åringens forsvarer, advokat Sigurd Rønningen (Advokatfir­maet Legal), til Aftenblade­t.

– Straffutmå­lingen vil derfor bli anket, legger han til.

43-åringen dømmes også til å betale 3000 kroner i saksomkost­ninger.

 ?? JARLE AASLAND ?? Domfeltes forsvarer, advokat Sigurd Rønningen (Advokatfir­maet Legal), mener at dommen er «uforholdsm­essig streng». – Straffutmå­lingen ankes, sier han til Aftenblade­t.
JARLE AASLAND Domfeltes forsvarer, advokat Sigurd Rønningen (Advokatfir­maet Legal), mener at dommen er «uforholdsm­essig streng». – Straffutmå­lingen ankes, sier han til Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway