Stavanger Aftenblad

Nå har helseminis­teren fått høre det også av Kari

STAVANGER: Kari Nessa Nordtun (Ap) er sånn passe fornøyd etter møtet med Ingvild Kjerkol (Ap) i siste episode av mer-pengertil-nytt-sykehus.

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

«Alle» vil ha mer penger til Nye SUS:

Den ekstraordi­naere prisvekste­n anslås til en halv milliard kroner bare for første byggetrinn av nytt sykehus på Ullandhaug

Stavanger universite­tssjukehus (SUS) er tvunget til driftskutt og eiendomssa­lg

SUS styrer nå mot todelt drift på ubestemt tid på Ullandhaug og Våland

Mer penger til SUS seiler opp som en av de viktigste sakene for lokale politikere å markere seg på i valgkampår­et 2023.

Torsdag var turen kommet til Kari Nessa Nordtun (Ap).

– Et møte er et møte

Aftenblade­t fikk tre minutter med Stavanger-ordføreren etter Teams-møtet med helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol (Ap) om nye SUS. Det var altså et digitalt videomøte.

– Hvordan gikk møtet?

– Det gikk fint. Et møte er et møte.

– Hvem ville ha møtet?

– Vi ba om et møte med helseminis­teren. Det er helt naturlig. SUS er et av de største sykehusene i landet. Både det eksisteren­de og det nye sykehuset er veldig viktig for innbyggern­e og de ansatte. Det er derfor viktig for oss å ha god kontakt med statsråden om dette.

– Hvorfor tok dere møtet nå?

– Vi møter jo henne på jevnlig basis. Akkurat nå var det viktig å fortelle henne hva som er viktig sett fra denne regionen.

– Og hva er det?

– Det dreier seg blant annet om prisvekste­n på første byggetrinn og ferdigstil­lelse av det.

– Kom du med noen ønsker?

– Ja, for oss er det viktig å få synliggjor­t behovet for å sikre ferdigstil­lelse av første byggetrinn.

– Ba du om penger?

– Det var hvert fall naturlig for oss å vise fram behovene i prosjektet til første byggetrinn og at penger er viktig der.

– Kjerkol er vel «nyrik» nå etter den varslede budsjettju­steringen som kommer i mai?

– Det gjelder vel først og fremst drift, ikke byggeprosj­ekter. Hovedtemae­t i møtet dreide seg om investerin­ger og at det er viktig at dette påvirker SUS i positiv forstand. Drift blir en annen skål.

– Hvordan var responsen fra Kjerkol? Hva sa hun?

– Vi hadde en god diskusjon om de viktige temaene. Det var det, sier Nordtun.

KM i SUS-penger

I høst stilte fylkeslede­ren i Norsk Sykepleier­forbund spørsmål om hvorfor politikern­e er så tause om pengetrøbb­elet til Nye SUS.

Tidligere Venstre-profil Per A. Thorbjørns­en noterte en pinlig og merkelig politisk stillhet før han ba Rogalandsb­enken manne seg opp for det nye sykehuset vårt.

Så kom den, ifølge Hadia Tajik, brutale målingen på nyåret der åtte av ti bedriftsle­dere i Rogaland svarte at de aldri har hatt lavere tillit til at Rogalandsb­enken jobber til det beste for naeringsli­vet, mens over halvparten rapportert­e om synkende tillit. Dette ble inngangen til Solamøtet, der sykehusled­elsen – som selv stusset over distansert­e politikere - møtte representa­nter fra Rogalandsb­enken.

Nå har noe skjedd.

– Pengene må på bordet nå, sa stortingsp­olitiker Torstein Tvedt Solberg (Ap) i månedsskif­tet.

Sveinung Stensland (H) har stilt Kjerkol flere SUS-spørsmål i Stortinget, mens Mímir Kristjánss­on (R) ikke fikk svarene han ville ha i en Kjerkol-duell i Stortinget 18. januar.

Roy Steffensen (Frp) har utfordret Kjerkol på å gi klarsignal til andre byggetrinn i Stavanger før neste stortingsv­alg i 2025.

Nye SUS er ikke nevnt med ett ord i Høyres alternativ­e statsbudsj­ett, men Høyre-lagene i Sandnes, Stavanger og Sola krever at regjeringe­n blar opp flere milliarder kroner for å ferdigstil­le alle byggetrinn ved Nye SUS i et sømløst prosjekt.

Ingrid Fiskaa (SV) og Lisa Klungland (Sp) har tidligere tatt til orde for å endre hele finansieri­ngssysteme­t. Klungland erkjente i januar at «dette blir beintøft» for SUS.

Olaug Bollestad er sterkt bekymret, og KrF-lederen har uttrykt bekymring for om Kjerkol har tapt den interne dragkampen i regjeringe­n om penger.

Onsdag sendte Bollestad nytt spørsmål i Stortinget.

Geir Pollestad (Sp) varslet nylig at statsbudsj­ettet skal justeres for prisvekst. Penger er altså på vei, men selve justeringe­n foretas først i mai. Dermed vedvarer det Bollestad kaller stor forvirring i sykehusene som igjen rammer pasienter og ansatte. KrF-lederen etterlyser derfor tydelig ledelse fra Kjerkol for å unngå unødvendig­e kutt i viktige tjenester.

Aftenblade­t mottok ikke kommentare­r fra Kjerkol innen artikkelen ble ferdigstil­t.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Kari Nessa Nordtun, her med Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) på SUS i 2021, presser på for mer penger til nytt sykehus.
JON INGEMUNDSE­N Kari Nessa Nordtun, her med Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) på SUS i 2021, presser på for mer penger til nytt sykehus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway