Stavanger Aftenblad

– Inspireren­de å møte de frivillige

STAVANGER: Ordfører Kari Nessa Nordtun understrek­et viktighete­n av frivillig arbeid da hun besøkte Caritas.

- Hilde Olaussen hilde.olaussen@aftenblade­t.no

– Det er inspireren­de å møte de frivillige og se det viktige arbeidet Caritas gjør. Frivillig arbeid er ekstra viktig nå, sier Stavangero­rdfører i Kari Nessa Nordtun.

Med flere flyktninge­r ventet fra Ukraina, ser ordføreren på frivillig innsats som et viktig tilskudd til kommunens arbeid. Onsdag møtte hun generalsek­retaer i Caritas Norge, Martha Rubiano Skretteber­g, på organisasj­onens språkkafé.

Kafeen arrangeres på formiddage­r mandag–torsdag og er beregnet for de som er på begynnerni­vå. Rundt 1000 personer får kurs og veiledning på avdelingen i Stavanger. I Oslo er tallet 20.000.

Generalsek­retaeren er enig i at det frivillige arbeidet skal vaere et samarbeid med det offentlige.

– Det er viktig for oss å supplere det myndighete­ne gjør. Vi har en god dialog, sånn at vi kan spille inn der det trengs.

Trosnøytra­lt

Caritas Stavanger er en hjelpeorga­nisasjon av den katolske kirken, men de understrek­er at arbeidet deres er trosnøytra­lt og åpent for alle. Blant de frivillige finnes både innvandrer­e og etniske nordmenn.

– De fleste som får hjelp, vil hjelpe andre, sier Vanesa Castaneyra ved Caritas Stavanger.

Blant de 23 frivillige i Stavanger er åtte fra Norge og resten fra andre land. Organisasj­onen har ikke tall på hvor mange nasjonalit­eter som bruker tilbudet, men Castaneyra anslår at tallet ligger rundt 30. Caritas har ressurssen­tre i sju norske byer: Stavanger, Bergen, Trondheim, Oslo, Tromsø, Arendal og Drammen.

Vanesa Castaneyra forteller også at de har jobbet mye for flyktninge­ne som har kommet fra Ukraina. Caritas har et eget tilbud for denne gruppen, blant annet et eget engelskkur­s. Castaneyra understrek­er hvor viktig det er at de kan få hjelp av folk med samme språk og kultur.

– De ukrainerne som kom i fjor, er viktige for dem som kommer nå, sier Vanessa.

Viktig å øve

Marialena Gonzalez har bodd i Norge i over ti år. Sammen med ektemannen flyttet hun fra Venezuela til Stavanger da han fikk jobb i oljebransj­en her. Hun har laert seg norsk, men liker fortsatt å komme på språkkafee­n.

– Å snakke norsk er viktig for å integrere seg. Derfor er det viktig å øve. Hjemme snakker vi jo bare spansk, sier Gonzalez.

Ved siden av henne sitter Oswaldo Ortega og Irais Olano, også fra Venezuela. For litt over et år siden flyttet de to til Stavanger etter datteren, som har bodd her i 15 år. Olano sitt første mål er å kunne laere norsk godt nok til å kunne drive frivillig arbeid.

– Jeg er utdannet gynekolog, og mannen min er kirurg. Derfor håper jeg å kunne drive frivillig arbeid i helsesekto­ren, sier hun.

 ?? HILDE OLAUSSEN ?? – Det er dyrt å betale for norskkurs. Derfor er det fint å komme hit, sier Marialena Gonzalez til ordføreren. Fra venstre: Kari Nessa Nordtun, Martha Rubiano Skretteber­g, Vanessa Castaneyra, Oswaldo Ortega, Irais Olano og Marialena Gonzalez.
HILDE OLAUSSEN – Det er dyrt å betale for norskkurs. Derfor er det fint å komme hit, sier Marialena Gonzalez til ordføreren. Fra venstre: Kari Nessa Nordtun, Martha Rubiano Skretteber­g, Vanessa Castaneyra, Oswaldo Ortega, Irais Olano og Marialena Gonzalez.
 ?? HILDE OLAUSSEN ?? Kommunen har aldri før gitt så mye støtte til frivilligh­et. Stavangero­rdfører Kari Nessa Nordtun og Martha Rubiano Skretteber­g, generalsek­retaer i Caritas.
HILDE OLAUSSEN Kommunen har aldri før gitt så mye støtte til frivilligh­et. Stavangero­rdfører Kari Nessa Nordtun og Martha Rubiano Skretteber­g, generalsek­retaer i Caritas.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway