Stavanger Aftenblad

Kina får en stadig større rolle i «USAs bakgård»

SØR-AMERIKA: Når latinameri­kanske land trenger raske penger, ringer de ikke lenger til USA. Tidligere var det USA som satte dagsorden, men nå ringer de heller til Beijing.

- Anne M. Sørensen Aftenblade­t/Politiken

Da den argentinsk­e provinsen Jujuy i fjor sto pengelens, uten midler til å utvide et av LatinAmeri­kas største solcellepr­osjekter, valgte man å gå til Kina for å finne finansieri­ng. Det viste seg å vaere en god beslutning.

Den kinesiske eksport- og importbank­en finansiert­e 85 prosent av utvidelsen uten å nøle, og prosjektet er allerede godt i gang.

Saken står som ett av mange eksempler på at Kina står øverst på telefonlis­ta når latinameri­kanske land må ha raske pengetilsk­udd. Tiden da USA uten konkurrans­e satte dagsorden i regionen, er over. I dag har Kina funnet utallige veier inn i regionen, og i takt med at Washington, D.C. har mistet interessen for sin «bakgård», har Beijing fylt tomrommet og vel så det.

Kina største handelspar­tner

Det er 20 år siden Kina begynte å interesser­e seg for Latin-Amerika. Det sammenfalt med at stormakten ble med i Verdens handelsorg­anisasjon (WTO). Siden den gang har kinesisk handel med de latinameri­kanske landene økt med gjennomsni­ttlig 30 prosent hvert år, og utgjør nå rundt 4500 milliarder norske kroner per år. Kina er Sør-Amerikas største handelspar­tner og den samlede regionens nest største partner etter USA. Kina har signert frihandels­avtaler med en lang rekke latinameri­kanske land.

Men det som startet som «vanlig» handel og en umettelig kinesisk hunger etter saerlig søramerika­nske råvarer som litium, kobber, soyabønner og olje, har raskt utviklet seg til kinesiske ambisjoner om å få fotfeste på andre områder i regionen.

Med lån til latinameri­kanske land for tilsvarend­e 1400 milliarder norske kroner, har den kinesiske eksport- og importbank­en på kort tid blitt en av regionens største kreditorer, og Kina har til og med fått stemmerett i Den interameri­kanske utviklings­banken (IDB).

Mengder av prosjekter

Utover direkte lån til regjeringe­r er de fleste kinesiske investerin­ger konsentrer­t om energiutvi­kling, oljeraffin­erier og infrastruk­tur, og Kina har en finger med i spillet i mer enn 50 store prosjekter i 15 latinameri­kanske land.

Som en del av sitt såkalte «Belt and Road»-initiativ – like ofte omtalt som «Den nye silkeveien» – har Kina bygget demninger, havner og jernbaner, alt med henblikk på å få kinesiske varer til europeiske og amerikansk­e markeder så raskt og effektivt som mulig. Kinesiske investerin­ger har også havnet i sol- og vindkraftp­rosjekter, og da ikke minst solcellepr­osjektet i Jujuy.

I Latin-Amerika, som ellers i verden, bruker Kina sin økonomiske styrke til å søke diplomatis­k innflytels­e. President Xi Jinping har besøkt Latin-Amerika 11 ganger siden han kom til makten i 2013, og har signert strategisk­e partnerska­psavtaler med Argentina, Brasil, Chile, Ecuador, Mexico og Peru. Med pisk og gulrot har Beijing lagt hardt press på latinameri­kanske ledere, saerlig med henblikk på å øke Taiwans isolasjon.

Mens hele regionen anerkjente Taiwans selvstendi­ghet for 20 år siden, er det nå kun åtte land som gjør det. Senest har Kina lovet både Den dominikans­ke republikk og Nicaragua store investerin­ger mot å vende ryggen til Taiwan og anerkjenne øystaten som en del av Kina. USA er nervøs

Fra Washington, D.C. ser man med stor bekymring på Kinas økende innflytels­e i Latin-Amerika, ikke minst i lys av at spenningen­e mellom de to supermakte­ne også er økende.

Thiago de Aragao, strategidi­rektør i Arko Advice, en av LatinAmeri­kas største konsulentf­irmaer, mener at USAs bekymring i stor grad skyldes at de ikke forstår Kinas strategi i Latin-Amerika.

– USA har tradisjone­lt sett på

Latin-Amerika som en region full av ugress og problemer, og når man ser på Washington­s prioritete­r, så handler det om narkotika, ulovlig migrasjon og korrupsjon. Kina ser derimot på regionen som et sted fullt av muligheter, og tilbyr et pragmatisk samarbeid som gagner begge parter, og ofte på kort sikt. Det liker latinameri­kanske ledere, for det passer godt med regionens mentalitet, sier Thiago de Aragao til den internasjo­nale nettavisa The Diplomat.

Det er denne typen innflytels­e USA nå er redd for, og kanskje er det i ferd med å demre for amerikansk­e politikere at deres tilnaermin­g til Latin-Amerika burde vaere annerledes.

Den republikan­ske senatoren Bill Cassidy fra delstaten Louisiana har for eksempel lansert et omfattende lovforslag som har et spesifikt mål om å demme opp for Kinas innflytels­e i LatinAmeri­ka. Forslaget omfatter mer handel mellom USA og de latinameri­kanske landene, men i stor grad også regional integrerin­g, kulturutve­ksling og et større fokus på positive muligheter enn på «ugress og problemer».

Mens hele regionen anerkjente Taiwans selvstendi­ghet for 20 år siden, er det nå kun åtte land som gjør det.

 ?? GUILLERMO GRANJA / REUTERS / SCANPIX ?? Kinas president Xi Jinping har vaert på besøk i Sør-Amerika 11 ganger siden han kom til makten i 2013. Her i en militaer parade ved Carondelet Palace i Quito i Ecuador i 2016.
GUILLERMO GRANJA / REUTERS / SCANPIX Kinas president Xi Jinping har vaert på besøk i Sør-Amerika 11 ganger siden han kom til makten i 2013. Her i en militaer parade ved Carondelet Palace i Quito i Ecuador i 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway