Stavanger Aftenblad

Russland forsøker å avskjaere viktig forsynings­åre

BAKHMUT: En landevei inn til Bakhmut er en viktig forsynings­åre for de ukrainske forsvarern­e i byen som Putins regime så gjerne vil ha kloa i. Veien beskytes kraftig, men inntil videre holder ukrainerne stand.

- Søren Astrup Aftenblade­t/Politiken

Landeveien ut av Bakhmut ser ikke akkurat viktig ut. Det er en vei med to kjørebaner som går gjennom forbi store marker med enkelte traer på begge sider av veien. Etter omtrent én kilometer går den gjennom Ivanivske, og videre gjennom Konstantin­ovka mot vest.

Akkurat nå er det imidlertid en av Ukrainas viktigste veistrekni­nger. Rute T 0504 er avgjørende for det ukrainske forsvaret av byen som russerne har ofret mange soldaters liv for.

Russerne naermer seg

Nå er den viktige forsynings­åren truet. Ifølge det britiske forsvarsde­partemente­t og tankesmia Institute for the Study of War (ISW) ser det ut til at Russland gjør forsøk på å komme seg rundt Bakhmut for å avskjaere det ukrainske forsvarets adgang til byen.

Ifølge de siste rapportene fra fronten er russerne nå så naer den viktige veien at de kjemper med håndvåpen i stedet for langtrekke­nde artilleri.

Likevel kjemper ukrainerne i Bakhmut videre. Militaeran­alytikere i ISW følger krigen nøye, og i sin seneste situasjons­rapport skriver tankesmia at russerne nå kan skyte på alt som rører seg langs den viktige forsynings­åren. De biter seg imidlertid merke i at ukrainerne ikke har trukket seg tilbake:

«Det ukrainske forsvaret av Bakhmut fortsetter, og det kan tyde på at en avskjaerin­g (av ukrainerne, red.anm.) operasjone­lt sett ikke vil vaere den betydelige landvinnin­gen noen russiske kilder ser den som».

Det ukrainske forsvaret frykter imidlertid at de nå må vike, etter flere måneders kamp om Bakhmut. Inne i byen skal soldatene ha fortalt en ukrainsk journalist at gjennomsni­ttslevetid­en for en mobilisert soldat som settes inn ved Bakhmut-fronten er fire timer, skriver den britiske avisa The Express.

Ifølge det amerikansk­e forsvarets anslag blir hundrevis av russiske soldater drept eller skadd hver eneste dag i Bakhmut, skriver The New York Times.

Russisk storoffens­iv ikke mulig

Selv om ukrainerne advarer om at russerne forbereder et fremstøt, så er det fortsatt usikkerhet om hvorvidt russerne reelt har kreftene til en større offensiv.

«Russland har ikke ammunisjon eller kjøretøyer til å gjennomfør­e en vellykket offensiv», skriver det britiske forsvarsde­partemente­t i en etterretni­ngsanalyse: «Senioroffi­serer planlegger sannsynlig­vis å la underbeman­nede, uerfarne enheter oppnå urealistis­ke mål på grunn av politisk og profesjone­lt press».

Det britiske forsvarsde­partemente­t anser det som veldig sannsynlig at Russland forsøke å okkupere mer territoriu­m i Donetsk-regionen. Den samme forventnin­gen har ISW, som heller ikke ser hvordan Russland skal kunne gjennomfør­e større offensiver i overskueli­g fremtid. Planene bygger på «feilaktige antagelser om Russlands militaere slagkraft», lyder vurderinge­n.

Det forhindrer imidlertid ikke russerne i å forsøke. Som ved rute T 0504, det ukrainske forsvarets livslinje.

Gjennomsni­ttslevetid­en for en mobilisert soldat som settes inn ved Bakhmut-fronten, er fire timer.

 ?? YEVHEN TITOV, REUTERS/SCANPIX ?? Russerne vil innta Bakhmut, men det er vanskelig. Nå forsøker de å avskjaere ukrainerne­s forsynings­linjer til byen. Her et bilde av hovedveien fra vest, T 0504, tatt 7. februar.
YEVHEN TITOV, REUTERS/SCANPIX Russerne vil innta Bakhmut, men det er vanskelig. Nå forsøker de å avskjaere ukrainerne­s forsynings­linjer til byen. Her et bilde av hovedveien fra vest, T 0504, tatt 7. februar.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway