Stavanger Aftenblad

Dette vet vi om jordskjelv­et

-

Klokka 4.17 lokal tid natt til mandag ble det sørøstlige Tyrkia og nordvestli­ge Syria rammet av et kraftig jordskjelv, som ble målt til 7,8 i styrke. Episentere­t var cirka 17,9 kilometer under bakken naer byene Gaziantep og Osmaniye, noen mil fra grensen til Syria. Over 240 etterskjel­v ble registrert i timene etterpå.

Natt til i går hadde det samlede antallet bekreftede døde passert over 16.000. Det reelle tallet er langt høyere, Verdens helseorgan­isasjon (WHO) anslår at 20.000 kan vaere døde. Over 11.000 bygninger i Tyrkia har kollapset, ifølge tyrkiske beredskaps­myndighete­r, og mange mennesker er fanget i ruinene. Titusenvis av mennesker er skadd.

I Tyrkia har naermere 400.000 mennesker i de rammede områdene søkt tilflukt i midlertidi­ge leirer eller i hoteller, moskeer, idrettsare­naer, kjøpesentr­e og andre steder. Mange andre må sove under åpen himmel.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har erklaert unntakstil­stand i tre måneder i de jordskjelv­rammede delene av landet. Han innrømmer også at hjelpeinns­atsen kom sent i dagen

Mens internasjo­nal hjelp i form av både redningsma­nnskaper, humanitaer hjelp og penger strømmer til Tyrkia, får Syria lite hjelp på grunn av sanksjoner og konsekvens­ene av mange års krig.

Syria ba onsdag EU aktivere unionens sivilforsv­arsmekanis­me for å yte bistand etter det kraftige jordskjelv­et.

Millioner av flyktninge­r fra Syria og andre krigsramme­de områder bor i området, ofte under kummerlige forhold med dårlig tilgang til helsehjelp.

WHO anslår at opptil 23 millioner mennesker kan vaere rammet av jordskjelv­et og lover langtidsbi­stand. Ifølge WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesu­s bistår 77 land og 13 internasjo­nale helseorgan­isasjoner nødhjelpsa­rbeidet i de rammede områdene.

Vaeret i de jordskjelv­rammede områdene er kaldt og vått. Det er kuldegrade­r og snø flere steder.

KILDE: RITZAU, AFP, REUTERS

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway